Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ηγέτες της ΕΕ αρχίζουν να διατύπωνουν λεπτομέρειες για το προγράμμα ενίσχυσης της Ελλάδος

  • Αν δεν ελεγχθούν οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση του χρέους, που θα επηρεάσει κι άλλες χώρες», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτό «ενισχύει τη σημασία των προσπαθειών των ελληνικών αρχών να επανεξετάσει καθορίσει την αξιοπιστία της φορολογικής πολιτικής τους

Οι υπουργοί της ευρωζώνης έχουν ήδη δεσμευτεί να δανείσουν στην Ελλάδα έως και 30 δισ. ευρώ (40,4 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρέχον έτος. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα συμφώνησε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το σχεδόν 13 τοις εκατό του περασμένου έτους.
Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και ένα κοινό κείμενο θα συμφωνηθεί ως τις 15 Μαΐου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο Reuters.
"Ολοι βιάζονται για να έχουμε ένα πλαίσιο", είπε, προσθέτοντας ότι "θεωρητικά" τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμη και νωρίτερα.
Χωριστά, η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για την παροχή μέρους των δανείων. Η Υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde, δήλωσε ότι μια προσθήκη για τον προϋπολογισμό του 2010 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη και προβλέπεται να διαβιβαστεί στους νομοθέτες στις αρχές του επόμενου μήνα. Θα επιτρέψει τη γαλλική συνεισφορά μέγιστου ύψους 6,3 δισ. ευρώ (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια), με βάση τη συμφωνία που επεξεργάστηκε αυτό το μήνα από τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ.
Η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, εάν η Ελλάδα ζητήσει τα χρήματα, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν, θα μπορούσε να μεταφέρει 3.9 δις ευρώ ετησίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αρκετούς μήνες του 2010 έχουν ήδη περάσει, και η Αθήνα έχει ήδη συγκέντρωση χρημάτων μέσω ομολογιακών δανείων και θα προστεθούν κι άλλα κι άλλα πριν και μετά τη την ενεργοποιηση της χρηματοδότησης.
«Δεν είναι ένα δώρο. Είναι ένα διμερές δάνειο», δήλωσε η κα Lagarde.
Υπήρξαν περισσότερες ενδείξεις την Τετάρτη του αντίκτυπου των μέτρων λιτότητας που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνουν περικοπές αμοιβών του δημόσιου τομέα και υψηλότερους φόρους.
Στο World Economic Outlook, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 2 τοις εκατό αυτό το έτος και 1,1 τοις εκατό το 2011.
Επίσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την κατάσταση στην Ελλάδα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
"Αν δεν ελεγχθούν οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση του χρέους, που θα επηρεάσει κι άλλες χώρες», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτό «ενισχύει τη σημασία των προσπαθειών των ελληνικών αρχών να επανεξετάσει καθορίσει την αξιοπιστία της φορολογικής πολιτικής τους".
Οι αποδόσεις στα 10ετή ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθε σε 8,1 τοις εκατό, την Τετάρτη, το υψηλότερο από τότε που η χώρα υιοθέτησε το ευρώ. Οι αποδόσεις στα Πορτογαλικά 10ετή αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας την ανησυχία της αγοράς για μια εξάπλωση της κρίσης του χρέους.
Την Τρίτη, η Αθήνα εισέπραξε 1,95 δις ευρώ με την πώληση έντοκων γραμμάτιων του δημοσίου 13-εβδομάδων, πληρώνοντας 3,65 τοις εκατό. Αυτό, οι αναλυτές της Commerzbank στην Φρανκφούρτη, δήλωσαν, περιόρισε το χάσμα χρηματοδότησης που οι ελληνικός οργανισμός διαχείρισης του χρέους πρέπει να κλείσει για το Μάιο, σε λιγότερο από 10 δισ. ευρώ.
Τα μέλη της ευρωζώνης έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για την έγκριση των δανείων στην Ελλάδα.
Μερικοί, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, μπορεί να ενημερώσουν το νομοθετικό σώμα, αφού τα δάνεια έχουν γίνει, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, η οποία θα διαθέσει το μεγαλύτερο μερίδιο, πρέπει να το περάσει δια νόμου. Μόλις οι δομές έχουν συμφωνηθεί από όλους, θα μπορούσαν να "κινητοποιηθούν μέσα σε λίγες ώρες," είπε η κα Lagarde.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Rainer Brüderle, είπε ότι ενδεχόμενη ενίσχυση προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ μπορούν να ανέλθει σε περίπου 12 δισ. ευρώ, ανέφερε το Reuters.
Άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει επίσης να δανειστούν για να δανείσουν στην Ελλάδα. Η Πορτογαλία θα χρηματοδοτήσει το 2,6 τοις εκατό και η Ιρλανδία το 1,6 τοις εκατό.
Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι οι δύο αυτές χώρες, μαζί με την Ισπανία, πρέπει να καλύψουν μεγάλα ελλείμματα αμέσως.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]