Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα επεδίωξε υπογείως την εκλογή Έρογλου

  • Διαβάζοντας διάφορα άρθρα δημοσιογράφων – αναλυτών(;), αλλά παρακολουθώντας και διάφορες δηλώσεις- αναλύσεις(;) πολιτικών σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, όλο και πιο έντονα θυμάμαι τα λόγια του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Σωκράτη: «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν»
Όλες σχεδόν οι αναλύσεις προσεγγίζουν το θέμα προκλητικά επιδερμικά. Κάνουν λόγο για ήττα του Ερντογάν και νίκη των κεμαλικών. Εστιάζονται στην επίσημη υποστήριξη της Άγκυρας στον κεντροαριστερό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στην ακροδεξιά φιλοσοφία του Έρογλου , που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατευθύνεται από τους Κεμαλικούς.
Αυτοί που το ισχυρίζονται έχουν μια άνευ προηγουμένου άγνοια της γεωπολιτικής σκακιέρας. Η κινήσεις που γίνονται έχουν έντονη πολυπλοκότητα και είναι παράλογο να ερμηνεύονται με τις πιο απλουστευμένες «θεωρίες».
Στην πραγματικότητα αυτός που επεδίωξε την άνοδο του Έρογλου στην προεδρία είναι ο ….κ.Ταγίπ Ερντογάν και το διπλωματικό λόμπι της Άγκυρας. Η κάθε πλευρά για τους δικούς της ιδιαίτερους λόγους, αλλά και την… κοινή γραμμή των Τουρκικών συμφερόντων.
Ο κ. Ερντογάν την ώρα που οξύνεται η διαπάλη του με τους κεμαλικούς στρατιογραφιοκράτες για τον έλεγχο της γείτονας χώρας, δεν επιθυμεί στην ουσία λύση του Κυπριακού, καθώς οποιαδήποτε λύση θα δώσει λαβή να τον κατηγορήσουν για… «προδοσία των τουρκικών συμφερόντων».
Επειδή λοιπόν αυτή η διαπάλη στην γείτονα χώρα βρίσκεται την τελευταία διετία στο αποκορύφωμα της, η στάση του κ. Ερντογάν σχετικά με το Κυπριακό έχει αλλάξει.
Για να μην κατηγορηθεί από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ για εγκατάλειψη των συνομιλιών διάλεξε την «υπόγεια» διαδρομή, αυτή της ανάδειξης του κ. Έρογλου στην προεδρία, ενώ ο ίδιος δήθεν υποστήριζε επίσημα τον κ. Ταλάτ και την συνέχιση των συνομιλιών.
Οι διπλωμάτες (γιγάντιο λόμπι και με τελικό λόγο στις όποιες αποφάσεις εξωτερικών θεμάτων) από την πλευρά τους ,επεδίωκαν την νίκη του ακροδεξιού Ντερβίς Έρογλου αφού στην ουσία επιδιώκουν τη διακοπή των συνομιλιών σε αυτό ακριβώς το στάδιο.
Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων έχει διακηρύξει ότι θα ζητήσει οι ενδοκυπριακές συνομιλίες να ξαναρχίσουν από τη βάση των «διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών». Στην ουσία διακοπή και τελμάτωση των συνομιλιών.
Το ακριβώς επόμενο βήμα θα είναι (σύμφωνα με την πασίγνωστη από το παρελθόν τουρκική τακτική) η δημοσιοποίηση όλων των πτυχών των επιμέρους συμφωνιών Χριστόφια – Ταλάτ που τους εξυπηρετούν.
Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσουν για άλλη μια φορά την διεθνή κατοχύρωση ως «δεδομένων» των ελληνοκυπριακών παραχωρήσεων και υποχωρήσεων σε επιμέρους θέματα.
Δεν έχασε λοιπόν ο κ.Έρντογάν από την εκλογή του Ντερβίς Έρογλου, αλλά υπογείως την επεδίωξε.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]