Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Κόστος κάλυψης του ελληνικού χρέους ανεβαίνει ακόμη υψηλότερα

  • Το κόστος της ασφάλισης ελληνικού χρέους έναντι αθέτησης ανήλθε σε νέο υψηλό, καθώς άρχισαν χθες συνομιλίες στην Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο δανείων έκτακτης ανάγκης
Ταυτόχρονα, η ελληνική αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες αυξάνουν στα ύψη εν μέσω ενδείξεων ότι η αγορά αναμένει από την Αθήνα την αξιοποίηση των δανείων έκτακτης ανάγκης.
Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ότι ελπίζει να χρηματοδοτήσει οικονομικές απαιτήσεις από την πώληση ομολογιών στην αγορά.
Η αγορά υποτεθεί ότι θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βοήθεια, καθώς οι αποδόσεις για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα διογκώθηκαν στο 8,405 τοις εκατό, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Ταυτόχρονα, πενταετή ομόλογα χτύοησαν το 8,415 τοις εκατό, σε κάποια φάση, ενώ τα διετή ανήλθαν στο 8,27 τοις εκατό.
Υπογραμμίζοντας την ανησυχία, το κόστος της ασφάλισης έναντι αθέτησης, με την τιμή της ασφάλισης των € 10million αξίας (£ 8.69 εκατ. ευρώ) των Ελληνικών ομολόγων να χτυπάει το ρεκόρ των 495.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση από την Ελλάδα μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, οι πορτογαλική αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν χθες. Αυτό των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έφθασε 4,757 τοις εκατό, και όπως προειδοποίησαν αναλυτές, η μεταβλητότητα στις περιφερειακές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης ήταν πιθανόν να συνεχισθεί καθ 'όλη τη διάρκεια των συνομιλιών. Αυτές αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες, καθορίζοντας τις λεπτομέρειες ενός πακέτου διάσωσης της Ελλάδος.
Με 11 δις ευρώ να χρειάζονται άμεσα για το Μάιο, επί συνόλου 54 δις ευρώ γι'αυτό το χρόνο, οι αγορές αναρωτιούνται πότε, κι όχι εάν, η Αθήνα θα ζητήσει τα 30 δις ευρώ από τα έθνη της ευρωζώνης και έως 15 δις ευρώ από το ΔΝΤ.
Η ευρωζώνη προσφέρει χρηματοδότηση με επιτόκιο 5 τοις εκατό και η προσφορά γίνεται όλοένα και πιο ακαταμάχητη εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει οποιοδήποτε όφελος από τα μέτρα λιτότητας που πέρασε φέτος.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν ότι η Ελλάδα θα αξιοποίηση το μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ο Wolfgang Schäuble, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι συνέπειες χρεοκοπίας της Ελλάδα θα ήταν "ανυπολόγιστες".
Ο κ. Schäuble, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να γίνει "μια δεύτερη Lehman Brothers», πρόσθεσε: "Αυτό θα φέρει την σταθερότητα του ευρώ υπό αμφισβήτηση." Τα σχόλιά του ήρθαν εν μέσω ενδείξεων ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, ορισμένοι από τους οποίους πάνε στις κάλπες στις 9 Μαΐου, αυξάνονται όλο και περισσότερο αντιτίθενται στην ενίσχυση της Ελλάδος.
Υπάλληλοι της ΕΚΤ ήταν μεταξύ των τελευταίων που έφτασαν στην Αθήνα για τις συνομιλίες, μετά τις καθυστερήσεις πτήσεων που προκαλούνται από το ισλανδικό ηφαίστειο. Η μεσογειακή χώρα δε ζήτησε ακόμη την ενεργοποίηση του πακέτου του δανείου, το οποίο θα ήταν η μεγαλύτερη τέτοια απόπειρα διάσωσης, αν η Ελλάδα ζητούσε το πλήρες ποσό του τρέχοντος έτους.
Η εφημερίδα Τα Νέα, έγραψε ότι «η τελική αντίστροφη μέτρηση" για να ζητήσει η Ελλάδα αυτή την ενίσχυση, έχει αρχίσει. "Η κρίσιμη ώρα για τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας», ανέφερε η Ημερησία, «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και, ως εκ τούτου, η διαδρομή για το μηχανισμό ενισχύσεων φαίνεται να είναι μονόδρομος."
Περίπου μισό εκατομμύριο Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζουν να απεργήσουν σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των μισθών και πάγωμα των συντάξεων, στην τέταρτη απεργία τους μέχρι στιγμής φέτος.
Στα νοσοκομείο οι γιατροί θα ξεκινήσουν μια 48ωρη απεργία σήμερα ενάντια στις περικοπές των μισθών, ενώ οι υπηρεσίες πορθμείων θα πληγούν από την απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψε τα σχέδια να συμμετάσχουν στην απεργία, λόγω του χάους που προκλήθηκε τελευταία από την τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου.
"Θα λάβουμε μια απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή, και θα την λάβουμε σύντομα", είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα φέτος, αν και το ΔΝΤ ζήτησε να συζητηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να κάνει το αίτημα για μετρητά αμέσως, αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν θα παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]