Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Τύπου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα

  • Ενώ η Γερμανική κυβέρνηση δείχνει πως απομακρύνεται και εγκαταλείπει την Ελλάδα, οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως... έρχεται η σειρά τους
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Τύπου σήμερα μετά το ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με τις γαλλικές εφημερίδες να τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τις γερμανικές να προτείνουν λύσεις και εφημερίδες άλλων χωρών, όπως η Het Financieele Dagblad της Ολλανδίας, να προτρέπουν για την εφαρμογή αυστηρών όρων.
ΓΑΛΛΙΑ
«Μόνο μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά καθώς ενεργοποιείται το πακέτο βοήθειας, η αλληλεγγύη αυτή απειλείται για άλλη μια φορά από την κακοφωνία. Ως συνήθως, η Γερμανία σέρνει τα πόδια της», γράφει η Le Monde.
«Το Βερολίνο στέλνει συνεχώς αμφιλεγόμενα μηνύματα στις αγορές επειδή η καγκελάριος δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (...) Στο τέλος, η Γερμανία, η οποία δεν είχε την παραμικρή επιθυμία να πληρώσει για τον έλληνα κακό μαθητή, τώρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τον δανείσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ με το άνετο επιτόκιο του 5%. Και όλα αυτά όταν μια σαφής και ξεκάθαρη ένδειξη αλληλεγγύης θα αρκούσε για να καθησυχάσει τις αγορές πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται για μεγάλη επίδειξη έλλειψης συνοχής και αυτοϋπονόμευσης», σημειώνει η Liberation.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Είναι προς το συμφέρον και των άλλων χωρών να βοηθήσουν. Αν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει, η αλυσιδωτή αντίδραση που θα υπάρξει θα είναι ανεξέλεγκτη. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν παγκοσμίως, άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη θα βυθιστούν στην άβυσσο και το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει», σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να μην ανεχθούν οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Μια σκληρή αναδιάρθρωση (της Ελλάδας) θα αποτελέσει το πρότυπο για τα άλλα κράτη της ΕΕ».
«Η παραβίαση της ρήτρας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ περί μη διάσωσης(κινδυνεύει) να μετατραπεί σε εφιάλτη: το πρώτο δάνειο των δισεκατομμυρίων θα ακολουθηθεί από άλλη μια δόση και μετά τη διάσωση της Ελλάδας, (θα ακολουθήσει) η βοήθεια για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα ζητεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και σημειώνει ότι η χώρα θα μπορέσει να εξέλθει από τη δημοσιονομική της κρίση μόνο αν βγει από την ευρωζώνη και προβεί σε υποτίμηση.
ΙΤΑΛΙΑ
«Στο τέλος η μικρή Ελλάδα θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωζώνη», σημειώνει η La Repubblica, αναφερόμενη στο ΔΝΤ, και υπογραμμίζει: «Στο SOS του Παπανδρέου, ο μόνος που ανταποκρίθηκε χωρίς δισταγμό και χωρίς να σέρνει τα πόδια του ήταν ένας θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον».
«Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την ΕΕ να πει 'Όχι αυτήν τη φορά'. Τώρα σαφώς και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, με τις αγορές να είναι πεπεισμένες για μια σχεδόν σίγουρη συμφωνία, αλλά αυτό είναι ένα έργο που έχουμε ξαναδεί: η αισιοδοξία θα χαθεί γρήγορα και όλα τα προβλήματα της Ελλάδας θα επανέλθουν», γράφει Il Sole 24 Ore.
Η βοήθεια για την Ελλάδα είναι ανεπαρκής, σημειώνει η Corriere Della Sera, και υπογραμμίζει ότι «χρησιμεύει μόνον για να κερδίσουν χρόνο, για να επιτραπεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ενισχύσουν τη θέση τους και να αποφύγουν τη μετάδοση» της κρίσης.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η οικονομική εφημερίδα Expansion καταγγέλλει την όπως την περιγράφει αποτυχία της ισπανικής κυβέρνησης να δώσει μια πειστική λύση για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. «Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Στην πραγματικότητα, μόλις η Ελλάδα πάψει να αποτελεί το στόχο των επενδυτών, θα αναζητήσουν άλλο θύμα», σημειώνει.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Βάλτε αυστηρούς όρους», η οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αισθανθεί τον «πόνο» των μέτρων λιτότητας αμέσως, παρά να τα 'απλώσει' σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. «Οι αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Αν η Αθήνα θέλει να μειώσει τον κίνδυνο 'χρεοκοπίας' όσο περισσότερο μπορεί, χρειάζεται να πονέσει περισσότερο φέτος. Αυτό προσφέρει τη μεγαλύτερη πιθανότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», επισημαίνει.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]