Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού αποβλέπει η επίθεση Ερντογάν;

  • Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι παίκτης. Και δημιουργός εντυπώσεων. Αριστεύει στα επικοινωνιακά παιγνίδια. Ενώ η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν έχει μεταβληθεί καθόλου, με επικοινωνιακά τρικ, ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει την εντύπωση σε αφελείς Έλληνες και ξένους ότι είναι ο άνθρωπος, που διακαώς επιθυμεί λύση στο Κυπριακό. Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σε τρεις εφημερίδες της Κύπρου που, κατά… σύμπτωση, υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν, δημιούργησε, όντως, εντυπώσεις και εικόνες μιας άλλης, δήθεν, τουρκικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη.
Του Σάββα Ιακωβίδη
Πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθούν οι δηλώσεις του σε κυπριακές εφημερίδες;
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι παίκτης. Και δημιουργός εντυπώσεων. Αριστεύει στα επικοινωνιακά παιγνίδια.
Ενώ η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν έχει μεταβληθεί καθόλου, με επικοινωνιακά τρικ, ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει την εντύπωση σε αφελείς Έλληνες και ξένους ότι είναι ο άνθρωπος, που διακαώς επιθυμεί λύση στο Κυπριακό. Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σε τρεις εφημερίδες της Κύπρου που, κατά… σύμπτωση, υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν, δημιούργησε, όντως, εντυπώσεις και εικόνες μιας άλλης, δήθεν, τουρκικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη.
Η τουρκική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη. Είναι πασίγνωστη η στρεψοδικία, αναξιοπιστία και αφερεγγυότητά της
Ο Ερντογάν εμφανίστηκε σε εκστασιασμένους Κύπριους δημοσιογράφους και πολιτικούς (Πραξούλλα Αντωνιάδου, πρόεδρος των ΕΔΗ και Τάκης Χατζηδημητρίου) ως η προσωποποίηση της ειλικρίνειας. Ο στόχος μας, είπε, είναι η επίτευξη μιας διαρκούς συνολικής λύσης και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. «Κανείς δεν θα πρέπει ή μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια της Τουρκίας», υπογράμμισε. Αυτή η ειλικρίνεια, όμως, δοκιμάστηκε στο Κυπριακό και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα και αποδείχθηκε κίβδηλη. Π.χ., γιατί η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ενώ διακηρύσσει ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και συναδέλφωσης;
Είναι και το πρόσφατο παράδειγμα της δυστυχούς Αρμενίας. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας με την Τουρκία, με υψηλότατο τίμημα τον παραμερισμό της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις τουρκικές ορδές, και ευθύς αμέσως ο Ερντογάν παρασπόνδησε. Οι Αρμένιοι κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για την πολιτική αυτοχειρία τους. Ο Ερντογάν μίλησε ακόμα για «συνεταιρισμό», ομοσπονδία και πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί αριθμητική ισότητα.
Αττίλας και πενταμερής
Μετά από ένα χρονικό διάστημα, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν καθορίζει, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα μπορούν να αποσυρθούν. Αναφερόμενος στους φόβους των Ελλήνων ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σεβαστεί και να εφαρμόσει μια μελλοντική λύση, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε «ολόψυχα και με ειλικρίνεια» ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες εικασίες». «Θα σεβαστούμε», πρόσθεσε, «μια λύση που θα βρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποστήριξε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και μίλησε για μια «μεγάλη ευκαιρία», την οποία «η ε/κ κυβέρνηση», όπως τη χαρακτήρισε, «πρέπει να καταλάβει. Πραγματικά, δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος από αυτό». «Δεν έχω κρυφές ατζέντες» παρατήρησε για να προειδοποιήσει ωμά ότι «υπάρχει πάντα ένα όριο στην ανοχή (της Τουρκίας) και το όριο αυτό δεν είναι απεριόριστο».
Εκείνο, όπως, που ενόχλησε και εξόργισε τον Ερντογάν ήταν το ομόφωνα εγκριθέν, στις 18 Φεβρουαρίου 2010, ψήφισμα της Βουλής, διά του οποίου η Τουρκία καλείται να σεβαστεί και να αποκαταστήσει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Τέλος, τονίζεται ότι, όπως για κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε., έτσι και για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν νοούνται εγγυητές ούτε επεμβατικά δικαιώματα.
Προβιά προβάτου, εικόνα περιστεριού και οι τουρκικές προθέσεις
Ο Ερντογάν επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι. Εμφανίστηκε με προβιά προβάτου και με εικόνα περιστεριού. Κάτω, όμως, από τη δήθεν ειλικρίνεια και το μελιστάλαχτο ύφος του αποκαλύπτονται οι πραγματικοί τουρκικοί στόχοι, που δεν έχουν μεταβληθεί από δεκαετίες. Για το μέγα θέμα των εγγυήσεων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ήταν ωμός και ξεκάθαρος: Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει επειδή, είπε, οι εγγυήσεις είναι σημαντικές για τους Τ/κύπριους. Αν κάποιος είχε παρασυρθεί από τη δήθεν ειλικρίνεια και τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, φρόντισε να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της «Αλήθειας», Κατερίνας Ηλιάδη, γιατί ο Ερντογάν δεν συναντάται με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο Μπαγίς επανέλαβε τη γνωστή θέση, που πλειστάκις διατυπώθηκε από την τουρκική ηγεσία:
«Όταν ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί σ' αυτό το όμορφο νησί, ανατέλλει σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, δύο διαφορετικές δημοκρατίες λειτουργούν πλήρως με δύο διαφορετικούς προέδρους, δύο διαφορετικά κοινοβούλια, δύο διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης, δύο διαφορετικές υποδομές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν ακούσετε προσεκτικά τις λέξεις μου, αποκάλεσα και τους δύο, προέδρους, επειδή εκλέγονται. Είμαι κι εγώ ένας πολιτικός, κι εγώ εκλέγομαι και στο βαθμό που με αφορά, θα ήταν λογικό οι εκλεγμένοι ηγέτες να είναι και οι δύο παρόντες διότι είναι και οι δύο εκλεγμένοι, δεν είναι κυβερνήτες που διορίζονται από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι εκλεγμένοι από το λαό τους. Γι 'αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν ίσους».
Και μόνο οι πιο πάνω δηλώσεις Μπαγίς θα αρκούσαν για να γίνουν αντιλητπές, ακόμα και από τους πιο αφελείς, οι πραγματικές τουρκικές θέσεις. Όμως, ο Μπαγίς φρόντισε να μην υπάρχουν καθόλου σκιές στις τουρκικές προθέσεις. Όταν η Τουρκία θα ενταχθεί, αν ενταχθεί, στην Ε.Ε., είπε, τότε θα εκλείψει και το αίσθημα ανασφάλειας των Ελλήνων της Κύπρου, επειδή όλοι θα ζούμε στην ίδια ζώνη. Γι’ αυτό, ο Μπαγίς κάλεσε τους Ε/κ να εργαστούν περισσότερο ώστε η Τουρκία να ενταχθεί το ταχύτερο στην Ε.Ε. και να μη δέχονται να χρησιμοποιούνται από μερικούς εταίρους μας (Γάλλους και Γερμανούς), που φοβούνται μια ισχυρή Τουρκία στην Ε.Ε., που θα διαθέτει περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και θα έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων της Ένωσης…
Εγγυήσεις και δύο κράτη
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για όσους παρακολουθούν προσεκτικά και αναλύουν σε βάθος την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως αυτή εξακτινώνεται την τελευταία 7ετία, με μάστορα τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και νυν υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου:
Πρώτον, ο Ερντογάν έκανε μια επικοινωνιακή επίθεση στην ελληνική κυπριακή πλευρά και σε κάποιους δημιούργησε την εντύπωση ότι η τουρκική πολιτική άλλαξε, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο.
Δεύτερον, αναφέρθηκε σε θέσεις, που διατυπώνει ο πρόεδρος Χριστόφιας και σχεδόν όλη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Δημιούργησε εντυπώσεις.
Τρίτον, εμφάνισε ένα «ευγενικό» και «ειλικρινές» πρόσωπο, που μερικούς Κύπριους, απληροφόρητους, αιφνιδίασε, τους δε ξένους εντυπωσίασε για την ετοιμότητα της Τουρκίας να πετύχει λύση. Δηλ. τουρκικής αποδοχής, λύση.
Τέταρτον, αξιοποίησε τη θέση Χριστόφια περί κυπριακής ιδιοκτησίας της λύσης και εμφάνισε μια Τουρκία, όχι ως κατοχική αλλ’ ως τρίτη, ειρηνόφιλη χώρα, που βοηθά τον Ταλάτ να τα βρει με την ελληνική πλευρά.
Πέμπτον, στην πράξη, η τουρκική πολιτική στοχοθεσία κατά της Κύπρου δεν άλλαξε καθόλου.
Έκτον, τα περί ομοσπονδιακής λύσης, που αναμασά ο «ευγενικός» Ερντογάν είναι προκάλυμμα καπνού για αφελείς αφού εννοεί συνομοσπονδία και συνεταιρισμό δύο χωριστών, ανεξάρτητων κρατών.
Έβδομον, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα θα αποσυρθούν σε κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μετά τη λύση και νοουμένου ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ.
Όγδοον, ο τουρκικός εκβιασμός ότι η ανοχή της Τουρκίας έχει όρια και οι Έλληνες καλά κάνουν να μη δοκιμάζουν την αντοχή τους.
Η «χρυσή φόρμουλα»
Μια δήλωση του Μπαγίς είναι μεγάλης σημασίας, επειδή προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις, δημογραφικές, πολιτικές και γεωπολιτικές. Είπε: «Αν ήμουν Κύπριος, είτε Έλληνας είτε Τούρκος, θα εργαζόμουν υπέρ των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., περισσότερο από τον Τούρκο αρχιδιαπραγματευτή. Η χρυσή φόρμουλα, η καλύτερη λύση, είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία εντάσσεται στην Ένωση στα επόμενα 15 χρόνια. Τότε, κατά την τουρκική αντίληψη, θα εκλείψει το πρόβλημα ασφάλειας των Ε/κ και μάλλον τότε θα αποσυρθεί, αν αποσυρθεί, ο κατοχικός στρατός από το νησί.
Όμως, ο μέγιστος κίνδυνος είναι αλλού: Εάν και εφόσον η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων στην Ένωση, ειδικά η Κύπρος θα αντιμετωπίσει πλέον επίσημα κρισιμότατο πρόβλημα εποικισμού. Με απλά λόγια, οι Τούρκοι πολίτες θα δικαιούνται να έρχονται στην Κύπρο για να εργάζονται, να εγκαθίστανται και να αποκτούν περιουσία. Το νησί θα κατακτηθεί ειρηνικά, εκ των ένδον και με βούλα της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση όλα αυτά, πόσο σοβαρά πρέπει να εκλάβουμε τις δηλώσεις Ερντογάν και Μπαγίς; Εκτιμούμε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όχι στο επικοινωνιακό αλλά στο πολιτικό πεδίο. Οι Τούρκοι, γι’ άλλη μια φορά, εξήγγειλαν δημόσια και εξήγησαν την πολιτική τους. Η δήθεν «ειλικρίνεια» του Ερντογάν και της Τουρκίας είναι δοκιμασμένες και ξεκάθαρες από δεκαετιών. Αν υπάρχει αλλαγή στην τουρκική πολιτική, αυτή πρέπει να φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών, επειδή είναι πασίγνωστη η τουρκική στρεψοδικία, αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική πολιτική επικοινωνιακά αλλά πρώτιστα πολιτικά. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που είναι το καθοριστικό πεδίο δράσης μας.
Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]