Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά θέματα φοβάται ο Σαμαράς

  • Έντονα ανήσυχος ως προς την πορεία των εθνικών θεμάτων εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς όλες οι ενδείξεις, αλλά και οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρηγίλλης, συγκλίνουν στο ότι οι εξελίξεις των επόμενων μηνών κάθε άλλο παρά θετικές θα είναι για τα εθνικά συμφέροντα
Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά και με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, η ανησυχία του ενισχύθηκε. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι, λόγω των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που την καθιστά λιγότερο ανθεκτική στις έξωθεν πιέσεις.
Αυτό το είχε επισημάνει ο κ. Σαμαράς και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον στην ουσία να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση και τη διευθέτηση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, προκειμένου να διαπραγματευτεί υπό καλύτερες συνθήκες.
Οι απαντήσεις που έλαβε τότε δεν τον καθησύχασαν, το αντίθετο θα λέγαμε. Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Λίγες εβδομάδες αργότερα θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, η αίσθηση που επικρατεί σε διπλωματικούς κύκλους είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει πιο ευέλικτη πολιτική, ακόμη και να επανεξετάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές». Στα ελληνοτουρκικά, παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της χώρας, φαίνεται να διολισθαίνει σ’ έναν διμερή διάλογο με «ανοιχτή ατζέντα», και μάλιστα σ’ ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο (πληροφορίες κάνουν λόγο για 18μηνο), το οποίο έχει τεθεί από την πλευρά της Άγκυρας. Σύντομα θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Παράλληλα, κάθε άλλο παρά ήσυχοι νιώθουν στη Ρηγίλλης από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μ. Νίμιτς, την Παρασκευή. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οφείλει να μείνει σταθερή στις πάγιες εθνικές θέσεις και ότι δεν νοείται καμιά απομάκρυνση από αυτές. Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν καλά ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν την Αθήνα να γίνει πιο διαλλακτική έναντι των διεκδικήσεων των Σκοπίων, ώστε να βρεθεί η «επιθυμητή λύση» και η γειτονική χώρα να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη, θα υποχωρήσει τελικώς στις πιέσεις.
Εξίσου προβληματισμένος επέστρεψε ο κ. Σαμαράς και από το ταξίδι του στις αρχές της εβδομάδας στη Λευκωσία. Η αμερικανική πλευρά, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πιέζουν πρώτα την κυπριακή ηγεσία και σε δεύτερο επίπεδο την ελληνική πλευρά να αποδεχθούν μια λύση που θα είναι πιο κοντά στις θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια επισήμανε την ανάγκη ομοψυχίας και συστράτευσης (στην Κύπρο το μέτωπο δεν είναι πλέον αρραγές), προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πηγή



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Απο τους 160 δεν θα υπαρξουν τουλαχιστον 10 που να διακατεχονται εστω απο τον στοιχειωδη πατριωτισμο???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ελλαδα επειδη ειναι αδυνατη φοβαμαι οτι θα υποχωρησει! οταν εισαι οικονομικα αδυναμος σε πα τανε! εκεινο που μου κανει φοβερη εντυπωση ειναι οτι κανεις, πουθενα, οχι μονο δεν ειχε να πει ενα καλο λογο για την ελλαδα αλλα βρηκαν ευκαρια να μας χλευασουν και να γινουμε διεθνως περιγελος! πιστευω οτι πασχουμε στη διπλωματια! ποτε η ελλαδα δεν ειχε και δεν εχει καλη διπλωματια! οι διεθνεις σχεσεις, θελουν επαφες, 'παζαρια', φιλιες, γνωριμιες! η ελλαδα ηταν και ειναι διπλωματικα απομονομενη! περναμε απαρατηρητοι παντου! γιατι πιστευω οτι κατα βαθος το προβλημα δεν ειναι οικονομικο αλλα πολιτικο! σας παρακαλω ασχοληθειτε περισσοτερο με το σκοπιανο! κοντευουμε να τ ξεχασουμε!!
    ΣΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού φοβάται τί κάνει γι'αυτό;Απλή διαπίστωσι;
    μπορεί νά καταφέρη γερό πλήγμα στόν ΓΑΠ,άν θέλη.Αλλά θέλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]