Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσαγωγή πρώην μέλους των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου

Κατηγορείται για πολιτικές δολοφονίες

Η αστυνομία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) προχώρησε στην προσαγωγή του Ναζίμ Μπλατς, ο οποίος δημόσια παραδέχθηκε ότι ως μέλος των μυστικών υπηρεσιών, της «Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσόβου» (SHIK), συμμετείχε σε εκκαθαρίσεις πολιτικών, με εντολή του κόμματος του Χασίμ Θάτσι, του πρωθυπουργού του Κοσόβου.
Η εκπρόσωπος της Eulex Κριστίνα Χερόντος δήλωσε στα ΜΜΕ της Πρίστινας ότι η προσαγωγή του Μπλάτσε έγινε με εντολή εισαγγελέα της Eulex και πως σήμερα θα οδηγηθεί στον ανακριτή.
Ο Μπλάτσα δήλωσε ότι ως μέλος της SHIK συμμετείχε σε 17 παράνομες δράσεις, μεταξύ των οποίων, πολιτικές δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας και απειλές και ότι πριν από ένα μήνα ενημέρωσε για τις δραστηριότητές του την αποστολή της Ε.Ε. στο Κόσοβο.
Η Eulex άρχισε έρευνα με αφορμή ισχυρισμούς του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δαρδανίας (DSD), Γκάνι Γκέτσι, ο οποίος κατήγγειλε συμμετοχή στελεχών του κόμματος του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι στο οργανωμένο έγκλημα. Ο Γκάνι Γκέτσι υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδείξεις και έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό δίσκο (DVD), στο οποίο εμφανίζεται ο Μπλάτσα να προβαίνει στις αποκαλύψεις.
O Μπλάτσα, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Βέλικι Ρίμπαρ, στο δήμο Λίπλιαν, δήλωσε ότι μετάνιωσε για τα εγκλήματα που διέπραξε, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι το κάνει για το «καλό της πατρίδας».
«Φάνηκε πως δεν ήταν έτσι», ανέφερε ο Μπλάτσα και τόνισε ότι οι εντολείς των δολοφονιών ήταν ένας από τους διοικητές του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, ο Αζέμ Σούλια, ο βουλευτής και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Τζαβίτ Χαλίτ, και άλλα στελέχη του κόμματος του Χασίμ Θάτσι.
Όπως υποστήριξε, εργάστηκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσόβου (SHIK) από το 1999 έως το 2003. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι από την SHIK του είχαν πει ότι οι στόχοι ήταν μέλη των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά αργότερα διαπίστωσε ότι στόχοι ήταν στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου.
Ο εκπρόσωπος της Eulex Κριστόφ Λαμφαλούσι δήλωσε ότι η αστυνομία της αποστολής της Ε.Ε. έλαβε το DVD στις 22 Οκτωβρίου και το παρέδωσε στις 29 του ίδιου μήνα στον εισαγγελέα της Eulex.
Ο Γκάνι Γκέτσι, προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των Υπηρεσιών Πληροφοριών στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής, τόνισε ότι στα βουλευτικά έδρανα κάθονται άνθρωποι που «έδιναν εντολή για τις δολοφονίες», του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου Αγκίμ Βελίου, και του μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δαρδανίας, Αντέμ Σαλιχάι, μετά τις πολεμικές συγκρούσεις το 1999.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε ότι οι θεσμοί είναι αποφασισμένοι να διαλευκάνουν έως τέλος και χωρίς πολιτική ανάμειξη τις κατηγορίες περί δολοφονιών πολιτών από μέλη των μυστικών υπηρεσιών.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Ναζίμ Μπλάτς, συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Κοσόβου και ο κ. Θάτσι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, και τον επικεφαλής της Eulex, Ιβ ντε Κερμαμπόν.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες και απειλούν την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της Eulex.
Ο κ. Ντε Κερμαμπόν τόνισε ότι η αποστολή της Ε.Ε. θα συνεργαστεί πλήρως με τους θεσμούς του Κοσόβου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο επικεφαλής της Eulex υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η τάξη και ο νόμος, να μην υπάρξει πολιτική ανάμειξη και συνεργαστούν οι δικαστικοί θεσμοί.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου ζήτησε από τα δικαστικά όργανα να διαλευκάνουν όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο και να τιμωρηθούν οι δράστες.
Ο κ. Σεϊντίου είπε ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη πρέπει να εξετάσουν τους ισχυρισμούς του Ναζίμ Μπλάτσα, ότι συμμετείχε σε πολιτικές δολοφονίες στο Κόσοβο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]