Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί αύριο, 2 Δεκεμβρίου, η έκθεση της Ολλανδής Ευρωβουλευτού, Ria Oomen-Ruijten για την πρόοδο της Τουρκίας, στην οποία υπάρχουν θετικές αναφορές για την Κύπρο.
Οσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να στηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος αποσύροντας τις (στρατιωτικές) δυνάμεις της.
Καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει να παρακωλύει πλοία που ερευνούν για πετρέλαιο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο. Καλεί ακόμα την Τουρκία να διασφαλίσει πως όλα τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων ατόμων στην Κύπρο είναι σεβαστά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θρησκευτικών μειονοτήτων και πως τους επιτρέπεται να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση της καθολικής μαρωνίτικης κοινότητας, οι ελευθερίες πρέπει να δοθούν και στα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά.
Υπό τον τίτλο «Ικανότητα να αναλάβει τις υποχρεώσεις μιας χώρας μέλους», στην έκθεση σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποδοκιμάζει το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνία Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ δεν έχει εφαρμοστεί από την Τουρκία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς διακρίσεις και υπενθυμίζει ότι αποτυχία να το πράξει ίσως επηρεάσει επιπλέον σημαντικά τη διαδικασία των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων.
Κάτω από το κεφάλαιο «Ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμός, προστασία των μειονοτήτων», η κ. Οουμεν επαναλαμβάνει την ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με το νομικό του καθεστώς, την εκπαίδευση των κληρικών και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και για την άρση των μέτρων που περιορίζουν την κοινή χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στις διπλωματικές προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία και το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία και καλεί επίσης τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και το Κοινοβούλιο της Αρμενίας να επικυρώσουν τα σχετικά πρωτόκολλα χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να θέτουν προϋποθέσεις. Καλωσορίζει δε τη συνεχιζόμενη πρόοδο των σχέσεων με το Ιράκ και την κουρδική τοπική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά την έκκλησή του στην τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίζει ότι η όποια αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα διεξάγεται σε πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και θα αποφεύγονται ανθρώπινες απώλειες πολιτών.
Σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που επιτεύχθηκε στην πρόοδο των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, καλεί τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποσύρει την απειλή του «casus belli» και περιμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Οσον αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας Τουρκίας – ΕΕ, στην έκθεση σημειώνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων της εισδοχής της Τουρκίας στην ενεργειακή κοινότητα και καλωσορίζεται η υπογραφή της Διεθνούς Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του παραμένει από τις υψηλές προτεραιότητες ενεργειακής ασφάλειας. Σημειώνει επίσης την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και καλεί την Αγκυρα να ενισχύσει τη συνεργασία στη μεταναστευτική πολιτική με την Ενωση, συμπεριλαμβανομένου και του Frontex.
Εκτιμά τη συνεχιζόμενη συμβολή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας και του ΝΑΤΟ, λυπάται ωστόσο γιατί η στρατηγική συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ πέραν των διακανονισμών ‘Berlin plus’ συνεχίζει να μπλοκάρεται από τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, πράγμα που έχει αρνητικές συνέπειες για την προστασία του προσωπικού της ΕΕ και καλεί την Τουρκία να παραμερίσει αυτά τα εμπόδια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]