Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Ανησυχία για τη «ναυτική» εμπλοκή

των «Φρουρών της Επανάστασης»

Oι «Φρουροί της Επανάστασης» αναλαμβάνουν τα ηνία της ναυτικής επιτήρησης του Περσικού Κόλπου και του Στενού του Ορμούζ, όπως αναφέρει έκθεση της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του αμερικανικού Ναυτικού με τίτλο «Iran’s Naval Forces».
Οι αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν πως πλέον οι «Φρουροί της Επανάστασης» θα χρησιμοποιούν ταχυκίνητα μικρά σκάφη τα οποία όμως θα διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός με τη χρήση πυραύλων κρουζ και θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ώστε σε περίπτωση σύρραξης να μετατρέψουν τον Περσικό Κόλπο σε «πραγματική κόλαση», προκαλώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα στη διεθνή οικονομία, αφού η εξαγωγή πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου προς τη Δύση και την Κίνα θα είναι αδύνατη.
Ένα ακόμη ανησυχητικό γεγονός-κατά την έκθεση-είναι πως οι «Φρουροί της Επανάστασης» ουσιαστικά ελέγχονται από την θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, δεδομένο που τους καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνους μιας και δεν βρίσκονται υπό τη διοίκηση του Ιρανικού Γενικού Επιτελείου και μπορούν να δρουν αυτόνομα.
Φυσικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη την εμπλοκή των ΗΠΑ της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων μεγάλων δυνάμεων ώστε να κρατήσουν «ανοικτό» τον πετρελαϊκό δρόμο, όπως συνέβη και στον Πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του ’80 όταν οι δύο εμπλεκόμενες χώρες άρχισαν να βάλλουν εναντίον εμπορικών σκαφών μεταφοράς πετρελαίου.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στο διαδικτυακό χώρο του www.fas.org/blog/secrecy
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οποια πετρα κι αν σηκωσεις τον εβραιο θα βρης να κρυβεται απο κατω.
    Federation of American Scientists. Ιδρυτης ο Hans Bethe.
    Οβριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]