Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξελίξεις στο Κουρδικό

Με αμείωτους ρυθμούς συζητείται στην Τουρκία, η διαδικασία στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης ονομαζόμενη ως «Δημοκρατικό ΄Ανοιγμα» και αφορά το «Κουρδικό Πρόβλημα».
Είχε μεσολαβήσει μια καθυστέρηση οφειλόμενη στο θέαμα που κατάληξε να γίνει η παράδοση των μελών της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, της ονομαζόμενης «Ομάδας Ειρήνης» την οποία υποδέχθηκαν χιλιάδες Κούρδοι της Ν/Α Τουρκίας και οργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων κατά την υποδοχή της.
Η συνεδρίαση της κυβέρνησης προ ημερών έδωσε νέα ώθηση στο θέμα.
Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ετοιμάζεται για την συζήτηση που θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα αποσαφηνίζονται και οι λεπτομέρειες γύρω από το θέμα.
Οι λεπτομέρειες επί του θέματος εξετάστηκαν λεπτομερώς κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου από τον Τούρκο πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σε αυτά που έπεται να γίνουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα υπάρχει η εκτεταμένη χρήση της κουρδικής γλώσσας.
- Γνωστή η αποφασιστικότητα που επικρατεί μεταξύ των Κούρδων, σε ότι αφορά την επιστροφή των κουρδικών ονομάτων των χωριών, τη δυνατότητα να δίνονται κουρδικά ονόματα στα παιδιά και την άρση της απαγόρευσης να ομιλούνται κουρδικά στις φυλακές κλπ.
- Πέραν όλων αυτών, το Προεδρείο των Θρησκευτικών Υποθέσεων θα τυπώσει την ερμηνεία του Ιερού Κορανιού στα κουρδικά.
- Επίσης θα εκδοθεί Βιβλίο Κατήχησης Shafi στα κουρδικά αφού η αίρεση αυτή είναι διαδεδομένη μεταξύ των Κούρδων.
- Θα γίνουν ακόμα αλλαγές στο Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (YÖK) και θα ιδρυθούν ινστιτούτα έρευνας κουρδικών τα οποία με τη σειρά τους θα διεξάγουν έρευνες για τη γλώσσα και τις διαλέκτους.
- Θα προωθηθεί και η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας ως μάθημα επιλογής στα πανεπιστήμια.
- Ένα άλλο θέμα που έχει θέση στο πρόγραμμα είναι οι εργασίες που αφορούν τα σύνορα. Θα επισπευτούν οι έρευνες και οι έλεγχοι στο συνοριακό πέρασμα με το Ιράκ, Habur ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση που υπάρχει στις μετακινήσεις κλπ.
- Επικείμενη τροποποίηση στο καταστατικό του Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (RTÜK), θα επιτρέψει την χρήση της κουρδικής στις ιδιωτικές τηλεοράσεις και χωρίς χρονικό περιορισμό. Θα μπορούν να παρουσιάζονται και διαφημίσεις στα κουρδικά.
- Όσοι από τους Κούρδους επιστρέψουν θα απαγορευθεί να πουν «Ήρθαμε για τον Ότζαλαν», όπως έκανε η «Ομάδα Ειρήνης» και δεν θα επωφεληθούν από το άρθρο 221 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα που ρυθμίζει την «ενεργή μετάνοια».
- Οι ερχόμενοι Κούρδοι από τον καταυλισμό Μαχμούρ στο Βόρειο Ιράκ-Νότιο Κουρδιστάν, θα γίνουν δεκτοί σε ειδικά καταλύματα της Στεγαστικής Υπηρεσίας ΤOKΙ. -Θα τους χορηγηθούν άδειες διαμονής και ταυτότητες και θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
- Θα καταργηθεί επίσης η απαγόρευση που αφορά την χρήση και μόνιμη εγκατάσταση Κούρδων, στις περιοχές με έντονη παρουσία της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ.
- Θα εξυγιανθεί το σύστημα των χωροφυλάκων, θα συνταξιοδοτηθούν όσοι βρίσκονται στο όριο ηλικίας και οι υπόλοιποι θα απασχοληθούν στο δημόσιο.
- Θα τροποποιηθεί το 81ο άρθρο του Νόμου Πολιτικών Κομμάτων που περιορίζει τη χρήση διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων, αίροντας έτσι το εμπόδιο της χρήσης στα κουρδικά. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν καταστεί άκυρες πολλές αγωγές ασυλίας που εκκρεμούν στη Βουλή.
Αυτά που θα γίνουν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δημοκρατικού Ανοίγματος, θα κοινοποιηθούν κατά τη Γενική Συνέλευση της ΜΕΤ (Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης).
Στις 10 Νοεμβρίου, την πρώτη μέρα της γενικής συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Beşir Atalay θα προσέλθει στο βήμα για να δώσει πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο. Το ίδιο θα κάνει δύο μέρες αργότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan.
Επιταχύνεται η διαδικασία επιστροφής των μελών της Κουρδικής οργάνωσης της PKK, στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan μαζί με τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματός του, συζήτησε τις λεπτομέρειες του θέματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συνεχίσει η επιστροφή των Κούρδων του ΡΚΚ στην Τουρκία.
- Ο πρώτος στόχος του Τούρκου πρωθυπουργού, είναι η εκκένωση του καταυλισμού Mahmur, ενώ οι επιστροφές από την Ευρώπη θα αναβληθούν για κάποιο διάστημα.
- Επιπλέον θα γίνει πρόταση να αφοπλιστεί η Κουρδική οργάνωση και δεν θα επιτραπούν να εκτυλιχτούν σκηνές που θα προκαλούν σύγχυση στη κοινή γνώμη, όπως αυτές που εξελίχθηκαν πρόσφατα
- Για τον λόγο αυτό εξετάζεται και το σενάριο τα άτομα που επιστρέφουν να υποδέχονται στα ιρακινά εδάφη και η ενδυμασία των μελών να μην σχετίζεται με την αμφίσεη των μελλών του ΡΚΚ.
- Καταρχάς θα προταθεί, να καταγραφούν όλοι οι Κούρδοι που ζούνε στον καταυλισμό Mahmur και να εντοπιστούν οι συγγενείς τους που παρέμειναν στη Τουρκία και τα χωριά που ζούσαν στο παρελθόν. Σημειώνεται, ότι την δεκαετία του ΄80, πάνω από 4.500 Κουρδικά χωριά καταστράφηκαν εκ θεμελίων από τον Τουρκικό στρατό σε όλη την επικράτεια της Ν/Α Τουρκίας.
- Θα γίνει ταυτοπροσωπία όλων των Κούρδων προσφύγων και έρευνα για αναζήτηση Κούρδων που βαρύνονται με ποινικά αδικήματα στην Τουρκία, ή είναι καταζητούμενοι για ένοπλη δράση με το ΡΚΚ.
Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος προς συζήτηση την ερχόεμνη Τρίτη και Πέμπτη στη γενική συνέλευση της ΜΕΤ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]