Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνα παιχνίδια και σενάρια πολέμου

Το να φοβίζεις τον αντίπαλο, είναι το σημείο εκείνο στο οποίο υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των αμυντικών σχεδιασμών και της πολιτικής.
Οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία, ήταν βασισμένες στο εξής απίθανο σενάριο: Οι Πολωνοί της δυτικής Λευκορωσίας εξεγείρονται, ενώ τρομοκράτες από τη Λιθουανία επιτίθενται στο Kaliningrad. Τους αντιμετωπίζουν 10.000 στρατιώτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενισχύοντας την άμυνα του Kaliningrad από τη πλευρά της θάλασσας, ενώ οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις διεισδύουν στα μετόπισθεν του εισβολέα.
Στη συνέχεια, τρεις (υποτίθεται ΝΑΤΟϊκές) ταξιαρχίες, εισβάλλουν στη δυτική Ρωσία, πλην όμως αποκρούονται επιτυχώς από την 76η αερομεταφερόμενη μεραρχία που εδρεύει στο Pskov, με τη συνδρομή μιας ευέλικτης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις χρειάζονται πάντα κάποιον «εθνικό εχθρό», και από τη πλευρά της Ρωσίας, ο πιο φανερός εχθρός θεωρείται παραδοσιακά το ΝΑΤΟ. Επειδή λοιπόν, η βορειοατλαντική συμμαχία έχει συμπεριλάβει στις τάξεις της πολλά πρώην κομμουνιστικά κράτη μέλη, και επειδή η απειλή έχει πλέον πλησιάσει πού επικίνδυνα στα ρωσικά σύνορα, το Κρεμλίνο επιθυμεί διακαώς, να στείλει προς τα έξω, ένα ηχηρό μήνυμα.
Τα δυτικά κράτη ωθούν και βοηθούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο να γίνουν περισσότερο επαγγελματικές. Αυτό όμως απαιτεί συνεχή άσκηση και εκπαίδευση. Ο σκοπός λοιπόν των ασκήσεων, μπορεί να είναι η αξιολόγηση της στρατιωτικής αναμόρφωσης στα πρότυπα των δυτικών, ευέλικτων και σχετικά αυτόνομων ταξιαρχιών. Στη πραγματικότητα, η Ρωσία δεν θέλει και δεν μπορεί να πολεμήσει με το ΝΑΤΟ. Τα παιχνίδια πολέμου όμως ανησυχούν ιδιαίτερα τους γείτονές της. Θυμίζουν πως η σύρραξη με τη Γεωργία το 2008, προέκυψε μετά από μια μακριά σειρά ρωσικών πολεμικών ασκήσεων, και πως το ΝΑΤΟ ακόμη δεν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ετοιμότητας προκειμένου να προστατεύσει τα βαλτικά του μέλη. Μάλιστα, δεν έχει γίνει ποτέ κάποια άσκηση του ΝΑΤΟ, στα εδάφη των νέων κρατών μελών. Μέχρι πριν δυο χρόνια δε, το ΝΑΤΟ αψηφούσε παντελώς το ενδεχόμενο πολέμου με τη Ρωσία.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα ασφαλείας και ο στρατός της είναι ακόμη «σκουριασμένος». Είναι άγνωστο το γιατί προετοιμάζεται για μια τυχόν επίθεση από τη Δύση. Η Δύση, αυτό τον καιρό, δεν έχει τη πολυτέλεια να ασκείται, καθώς οι δυνάμεις της είναι απασχολημένες στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Ομοίως, η άποψη πως τρομοκράτες, με βάση τη Λιθουανία, θα εισβάλλουν στη Ρωσία είναι σχετικά απίθανη. Οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές όμως, έχουν παρατηρήσει πως, οι Ρώσοι τελευταία, έχουν κινητοποιήσει διάφορες δυνάμεις τους, μεταξύ των οποίων και αυτήν των στρατηγικών πυραύλων, που προστατεύει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
«Το μέγεθος των ασκήσεων, ο οπλισμός, οι δυνάμεις που εμπλέκονται, καθώς και τα σενάρια… όλα αυτά μας δείχνουν πως η Ρωσία κάνει πρόβες για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική στρατηγική επιχείρηση εναντίον κάποιου συμβατικού αντιπάλου». Τα παραπάνω αναφέρονται σε μια έκθεση των αναλυτών ενός ινστιτούτου αμυντικών μελετών της Εσθονίας.
Η Ρωσία διαχώρησε την πολεμική της άσκηση σε δυο γεωγραφικούς τομείς, έτσι ώστε οι δυνάμεις της καθεμίας να μη ξεπερνούν τις 13.000 άνδρες, που είναι και το αριθμητικό όριο βάσει του οποίου θα έπρεπε να προσκληθούν και εξωτερικοί παρατηρητές. Οι γείτονές της λοιπόν, με την εξαίρεση της Λιθουανίας, δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, οπότε και δικαιολογημένα ανησυχούν.
Με βάση τα διαθέσιμα πληροφοριακά στοιχεία, η απόδοση των ρωσικών δυνάμεων δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Το κοινό στρατηγείο Ρώσων-Λευκορώσων δεν τα πήγε καλά. Τα αεροσκάφη τύπου Drone (τηλεκατευθυνόμενα) που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους δυτικούς στρατούς, υπήρχαν μόνο για επίδειξη. Και η μετακίνηση μεγάλων αριθμών στρατιωτών και υλικού, ήταν πολύ αργή, όπως και στο πόλεμο εναντίον της Γεωργίας.
Αξιωματούχοι από την Πολωνία και τα βαλτικά κράτη πρόκειται να συναντηθούν σύντομα στη Βαρσοβία προκειμένου να συζητήσουν τη σημασία της μεγάλης αυτής ρωσικής στρατιωτικής άσκησης, την οποία το ΝΑΤΟ σκοπεύει να αναλύσει τον επόμενο μήνα. Η Αμερική πάντως, κράτησε λεπτομερείς σημειώσεις. Το αντιτορπιλικό USS Cole που διαθέτει πυρηνικούς πυραύλους, επισκέφθηκε την Εσθονία. Πολεμικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ διενήργησαν άσκηση μικρής κλίμακας. Και μια προγραμματισμένη για του χρόνου άσκηση στη Βαλτική, θα ενισχυθεί δεόντως με τη συμμετοχή της νέας ΝΑΤΟϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης.
Τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να είναι αποδιοργανωμένα, όμως το ίδιο ισχύει και για αυτά πολλών κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Η υπεράσπιση της Βαλτικής, στηρίζεται κυρίως στις ΗΠΑ. Τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ διαμαρτύρονται συνεχώς πως η Γερμανία και η Ιταλία φέρνουν εμπόδια στη κατάστρωση επίσημων σχεδίων υπεράσπισης όλων των κρατών μελών, σε αντίθεση με την θέληση αλλά και απαίτηση του Ομπάμα. Τα «περιστέρια» όμως της συμμαχίας, επικαλούνται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που αναφέρει πως αν ένα μέλος του δεχτεί επίθεση τότε είναι σαν να δέχεται επίθεση ολόκληρη η συμμαχία. Αυτή η διατύπωση, λένε, είναι από μόνη της επαρκώς αποτρεπτική, και τα νέα μέλη που την αμφισβητούν, βλάπτουν τα ίδια τους τα συμφέροντα.
Παρόλα αυτά, οι ανατολικοευρωπαίοι υψώνουν τις φωνές τους απαιτώντας μια νέα διατυπωμένη στρατηγική από το ΝΑΤΟ. Με τη συμμαχία απασχολημένη στο Αφγανιστάν, θέλουν να δουν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που να διευκρινίζει πως η υπεράσπιση όλων των εδαφών όλων των κρατών μελών της συμμαχίας, παραμένει βασική προτεραιότητα. Μόνο έτσι, λένε, θα μπορέσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, πως η αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αξίζει τον κόπο, την ίδια ώρα που η Ρωσία επιδεικνύει τους μύες της, στη γειτονιά τους.
Πηγή: Economist

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ8 Νοεμβρίου 2009 στις 9:35 μ.μ.

    Η ΡΩΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2008 ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ TOY 2008 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]