Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα κόντρα Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gul, κατηγόρησε χθες την Ε.Ε. για «ανοίκειες παρεμβάσεις», επειδή ζητήθηκε από την Άγκυρα να αποσύρει τη πρόσκληση της προς τον Omar Hassan al-Bashir, τον υπό κατηγορία πρόεδρο του Σουδάν, που θα παρευρεθεί σε προσεχή ισλαμική σύνοδο στη Κωνσταντινούπολη.
Η νέα αυτή διαφωνία απειλεί να δημιουργήσει νέες ισχυρές εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της, μέσα στον ίδιο μήνα, στη διάρκεια του οποίου η Τουρκία σφυρηλάτησε τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν και τη Συρία, και δημιούργησε μια σοβαρή κρίση σε σχέση με το Ισραήλ, όταν το «έδιωξε» από κοινή στρατιωτική άσκηση.
Η Τουρκία, στη προσπάθειά της να επιδείξει μια εικόνα σοβαρού παίκτη στη περιοχή της, αλλά και στον μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα, οργανώνει μεγάλη συνάντηση ισλαμιστών, στην οποία θα παρευρεθεί, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του Ιράν Mahmoud Ahmadi-Nejad. Η σύνοδος όμως αυτή, αυξάνει τους φόβους, πως η επιθετική εξωτερική πολιτική των Τούρκων τους θέτει αντιμέτωπους με τους παραδοσιακούς τους συμμάχους στη Δύση.
«Γιατί παρεμβαίνουν; Ποιοι νομίζουν πως είναι, και μας θέτουν προειδοποιήσεις;», αυτά είπε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Gul, όταν ερωτήθη σχετικά.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η Ε.Ε. έθεσε θέμα επίσημης διαμαρτυρίας. Ο εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας της Ένωσης, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν την Ε.Ε. να αποστέλλει επιστολή, ζητώντας από τους Τούρκους να αναθεωρήσουν τη πρόσκληση τους προς τον Bashir, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα από το Διεθνές Δικαστήριο, για συμμετοχή του σε εγκλήματα πολέμου στο Darfur. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία δημιουργίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, οπότε και δεν υποχρεούται να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης.
«Δεν πρόκειται για διμερή συνάντηση… αλλά για πολυμερείς επισκέψεις όπου όλοι έρχονται ως μέλη ενός διεθνούς οργανισμού» λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Τα σχόλια του αποκτούν ειδικό βάρος καθώς ο πρόεδρος είναι ένας πολύ προσεκτικός διπλωμάτης και υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. Μια παρόμοια αγανάκτηση είχε εκφράσει και στις αρχές του έτους, μετά από μια διαφωνία για τον ορισμό του νέου αρχηγού του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ισχυρίζεται, πως η συνεχώς αυξανόμενη δραστήρια διπλωματία της αποτελεί κεφάλαιο για τους δυτικούς της συμμάχους, καθώς αποτελεί μια από τις λίγες χώρες, που τα πηγαίνει καλά με όλους στη περιοχή. Η τουρκική κυβέρνηση διαφωνεί κάθετα με αυτά που γράφονται στο δυτικό τύπο, ότι δηλαδή γυρίζει τη πλάτη της προς τη Δύση.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο Ιράν, «Έχουμε ένα πρόσωπο στραμμένο στη Δύση και ένα στραμμένο στην Ανατολή». Συνέχισε λέγοντας, πως οι συχνές κριτικές του προς το Ισραήλ για το ζήτημα της Γάζας, είναι αποτέλεσμα ανθρωπιάς και όχι «επειδή είμαι μουσουλμάνος». Πολλοί Τούρκοι σχολιαστές, κατηγορούν τη κυβέρνηση για διπροσωπία, όταν κατηγορεί το Ισραήλ αλλά συγχρόνως αναπτύσσει δεσμούς με το Χαρτούμ.
Πηγή: Financial Times

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "οι συχνές κριτικές του προς το Ισραήλ για το ζήτημα της Γάζας, είναι αποτέλεσμα ανθρωπιάς και όχι «επειδή είμαι μουσουλμάνος»."

    Ειστε οι τελευταιοι στον κοσμο κ.Ερντογαν που εχετε το δικαιωμα να χρησιμοποιειτε την λεξη "ανθρωπια"!
    Αν με τοσα εγκληματα και γενοκτονιες που εχετε διαπραξει μιλατε για ανθρωπια, τοτε ποτε θα χαρακτηριζεται καποιος ως "κτηνος"??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]