Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο θάνατος του δολαρίου...

Του Θοδωρή Γ. Κανέλλου
Βαθιές αλλαγές στην ισορροπία οικονομικής ισχύος απεργάζονται αραβικές χώρες του Κόλπου σε συνεργασία με Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και Γαλλία, με πρώτο στόχο να σταματήσουν οι πετρελαϊκές συναλλαγές να γίνονται σε δολάριο, εξέλιξη που θα μεταφέρει προς την Ανατολή μεγάλο τμήμα της οικονομικής ισχύος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ».
Κατά την εφημερίδα, το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα «καλάθι» νομισμάτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται το ιαπωνικό γεν, το κινεζικό γουάν, το ευρώ, ο χρυσός και ένα νέο ενιαίο νόμισμα που σχεδιάζουν να υιοθετήσουν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Κατάρ.
Οι «συνωμότες»
Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το σχέδιο έχει διαστάσεις συνωμοσίας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν προχωρήσει σε μυστικές συναντήσεις, με στόχο να συντονίσουν την προσπάθειά τους, αλλά χωρίς να φτάσουν λεπτομέρειες στα αυτιά της Ουάσιγκτον. Οι συναντήσεις έχουν γίνει με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομίας και διοικητών τραπεζών σε Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία και Βραζιλία.
«Τα σχέδια αυτά θα αλλάξουν το πρόσωπο των διεθνών οικονομικών συναλλαγών. Αμερική και Βρετανία πρέπει να είναι πολύ ενοχλημένες. Θα δούμε πόσο ενοχλημένες είναι από τον κεραυνό διαψεύσεων που θα προκαλέσει αυτή η είδηση», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Κινέζος τραπεζίτης. Και πράγματι χθες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διέψευσε ότι έχει τέτοια σχέδια.
Ο υπουργός Πετρελαίων του Κουβέιτ ήταν πιο κατηγορηματικός: «Μα καθόλου... Δεν το συζητήσαμε ποτέ», είπε. Στην Ντόχα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ επίσης διέψευσε τέτοια σχέδια για λογαριασμό της χώρας του.
Η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας
Ωστόσο, τα σχέδια τα έχουν επιβεβαιώσει στην «Ιντιπέντεντ» αραβικές και κινεζικές τραπεζικές πηγές, στο Χονγκ Κονγκ. Και ενδεχομένως αυτό φαίνεται, κατά την εφημερίδα, από την άνοδο του χρυσού και την πτώση του δολαρίου. Οι Αμερικανοί αναμένεται να πολεμήσουν αυτά τα σχέδια, στα οποία ενέχονται στρατηγικοί εταίροι τους. Ο Σουν Μπιγκάν, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να ενισχυθούν οι διαφωνίες ΗΠΑ - Κίνας όσον αφορά το πετρέλαιο και την επιρροή στη Μέση Ανατολή, στην οποία έχει τεράστια εμπλοκή το Πεκίνο, λόγω των πολύ μεγάλων ποσοτήτων «μαύρου χρυσού» που εισάγει.
Κάτι τέτοιο μοιάζει με προάγγελο ενός επικίνδυνου οικονομικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, στη Μέση Ανατολή, που θα σήμαινε ότι και οι εκεί συγκρούσεις θα μετατραπούν σε μάχες για την κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Σημειώνει δε, ότι οι τραπεζίτες θυμούνται πολύ καλά τι συνέβη στο Ιράκ όταν ο Σαντάμ αποφάσισε να πουλάει το πετρέλαιο της χώρας σε ευρώ αντί σε δολάριο. Λίγους μήνες μετά την απόφασή του, ΗΠΑ και Βρετανία εισέβαλαν στη χώρα του.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ο πλανητάρχης, η Φιλιππινέζα του και το ιδεολόγημα της πολτοποίησης Εθνών και Ιστορίας, είναι καιρός να πάρει την άγουσα για το σκουπιδοτενεκέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη επειδη οι Αμερικανοι εισεβαλλαν στο Ιρακ,τωρα θα εισβαλλουν και στην Κινα?????
    Θα υπαρξει σιγουρα διπλωματικος και οικονομικος πολεμος.
    Δεν χρειαζεται ομως να κινδυνολογουμε.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]