Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόσο θα... κρατήσουν οι 100 πρώτες ημέρες;

Οι εκατό πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου θα μας φέρουν κάπου στις αρχές της επόμενης χρονιάς, οπότε θα έχουμε διαθέσιμο όχι μόνο το κείμενο του προϋπολογισμού του 2010 που θα ψηφισθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στις σημερινές δύσκολες για όλους οικονομικές συνθήκες, τόσο οι αγορές όσο και οι πολίτες φαίνεται να εκχωρούν το περιθώριο αυτό των τριών περίπου μηνών, πριν βγάλουν τα συμπεράσματα και αναγνωρίσουν το «δείγμα γραφής» της νέας διακυβέρνησης.
Στο κάτω κάτω η Ελλάδα δεν είναι και με την πλάτη στον τοίχο, στον κρίσιμο τομέα της αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Ακόμα και η προηγούμενη, εύθραυστη όπως αποδείχθηκε κυβέρνηση, έχει δανεισθεί περί τα 54 δισ. ευρώ χωρίς η χώρα να καταβάλλει υπερβολικό premium (spread). Επίσης και οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών οικονομικών αναλυτών είναι θετικές και υπογραμμίζουν ως σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας, την ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Πριν όμως παρέλθουν οι εκατό ημέρες, θα υπάρξουν και πρότερα στάδια όπου η κυβέρνηση θα δώσει... εξετάσεις. Τα δύο αυτά μέτωπα είναι αναμφίβολα το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2010, που θα πρέπει να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επόμενη τριετία, με βάση το οποίο η νέα υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν το χρόνο για την επιστροφή του δημόσιου ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Στόχος θα είναι προφανώς, η Ελλάδα να μην τεθεί σε κοινοτική επιτήρηση, αφού όμως πείσει τις Βρυξέλλες για το εφικτό του σχεδιασμού και των μέτρων της. Άλλωστε και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Γενικά για την Ευρωζώνη πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, που ανέδειξε κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και το 67,3% του ιρλανδικού «ναι» για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, θεωρούνται απολύτως θετικές εξελίξεις και εκτονώνουν τις όποιες πιέσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τις δύο χώρες και συνεπώς και το σύνολο της νομισματικής ζώνης.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η αφελεια του Ελληνα δεν εχει προηγουμενο!!
    Τα ιδια περιμενε και το 2004 η Ελλαδα απο τον Καραμανλη και τελικα οχι απλως εγιναν ελαχιστα,αν εγιναν, αλλα η ΝΔ εφυγε νυχτα απο την εξουσια!!
    Υπαλληλοι του ΔΝΤ και του Σορρος μας κυβερνουν!!
    Η καταργηση του υπουργειου Μακεδονιας -Θρακης αποτελουσε μια απο τις προτασεις του σχεδιου Νιμιτς!!
    Επιτελους ας σοβαρευτουν καποιοι!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]