Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αισιόδοξα τα Τουρκικά ΜΜΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την εκλογήΠαπανδρέου

Ένα κύμα αισιοδοξίας πλανάται πάνω από τα αιγιοπελαγίτικα κύματα καθώς το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση αναλυτών σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet Daily News.
Ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου, είναι φιλικά προσκείμενος προς την Τουρκία ενώ όλοι θυμούνται την ιστορική συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.
Αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, η ιστορική συνάντηση Τζεμ Παπανδρέου που έθεσε τα θεμέλια για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να νοιώθει αισιοδοξία για την καινούρια διακυβέρνηση της Ελλάδας. «Ο Παπανδρέου ενδιαφέρεται πολύ για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Ήδη δήλωσε από την προεκλογική του εκστρατεία ότι είναι προτεραιότητα» δήλωσε ένας Έλληνας διπλωμάτης, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.
Τούρκοι διπλωμάτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν, δηλώνοντας ότι προς το παρόν επεξεργάζονται το αποτέλεσμα. Από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι άψογες σε σύγκριση με 15 χρόνια πριν. Φυσικά υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές» συμπλήρωσε αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν με εποικοδομητικό τρόπο «χωρίς εντάσεις».
Για κάποιους ,διαβάζουμε στο δημοσίευμα, μόνο το άκουσμα του ονόματος Παπανδρέου εμπνέει αισιοδοξία για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Τον γνωρίζουμε από το παρελθόν. Είχε πολύ στενή σχέση με τον Ισμαίλ Τζεμ» δήλωσε ο ίδιος Έλληνας διπλωμάτης. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Το βασικό είναι να περιμένουμε να δούμε το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει ως κυβέρνηση.
«Ο Παπανδρέου είναι γνωστός για τις προσπάθειες που έκανε ως ΥΠΕΞ με την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα δώσει καινούρια πνοή στις σχέσεις των δύο χωρών μέσα από έναν καινούριο ανοιχτό διάλογο» δήλωσε η Αγγελική Σπανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος.Τόνισε επίσης ότι μια καινούρια κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας προτρέποντας όμως ταυτόχρονα την Άγκυρα να ικανοποιήσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια. «Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου θα κάνει συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτό είναι θετικό αλλά θα σημαίνει και πίεση προς Άγκυρα να κάνει κάποια βήματα» συμπλήρωσε η κυρία Σπανού.
Η Σέμα Σεζέρ, εμπειρογνώμονας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι το «πρώτο τέστ» για τον κύριο Παπανδρέου θα είναι η συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών το Δεκέμβρη.«Αυτή θα είναι μια πρώτη ένδειξη για την μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η καινούρια κυβέρνηση» δήλωσε η κυρία Σεζέρ. «Η προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή υποστήριζε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα το δικαίωμα του βέτο. Δεν πιστεύω όμως ότι ο κύριος Παπανδρέου θα παίξει το χαρτί του βέτο γιατί μόλις ανέβηκε στην εξουσία και επίσης ήταν και ένας από τους αρχιτέκτονες της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο πριν από την συνάντηση του Δεκεμβρίου, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και προτροπή για την εξεύρεση λύσης στο νησί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ελλάδα για εξεύρεση λύσης στον Κυπριακό» και κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους για κωλυσιεργία στις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνομιλίες.
Η Σεζέρ δήλωσε ότι δεν αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκύπριους καθώς έχουν κοινή πολιτική. Πιο πιθανό συνεχίζει το δημοσίευμα βρίσκει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει πίεση μέσω της ΕΕ στην Τουρκία.
«Δεν υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις των δύο κρατών. Το αδύναμο μέλος εδώ είναι η Τουρκία η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ. Πιστεύω ότι ο κύριος Παπανδρέου θα πιέσει την Άγκυρα για παραχωρήσεις στην Κύπρο, στο θέμα του Αιγαίου, στο άνοιγμα της σχολής της Χάλκης και στο θέμα του Ελληνοθόρδοξου Πατριαρχείου από τα μέσα του 2010».

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Συγκεκριμένα, η ιστορική συνάντηση Τζεμ Παπανδρέου που έθεσε τα θεμέλια για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να νοιώθει αισιοδοξία για την καινούρια διακυβέρνηση της Ελλάδας."

    Αν υπηρξε επαναπροσεγγιση των δυο χωρων οφειλεται στην αρωγη της Ελλαδας μετα τον καταστροφικο σεισμο στην Τουρκια, και οχι στον Τζεμ!!

    «Δεν υπάρχει ισορροπία στις σχέσεις των δύο κρατών. Το αδύναμο μέλος εδώ είναι η Τουρκία η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ. Πιστεύω ότι ο κύριος Παπανδρέου θα πιέσει την Άγκυρα για παραχωρήσεις στην Κύπρο, στο θέμα του Αιγαίου, στο άνοιγμα της σχολής της Χάλκης και στο θέμα του Ελληνοθόρδοξου Πατριαρχείου από τα μέσα του 2010».

    Ο Παπανδρεου υποστηριξε το σχεδιο Αναν,οποτε μαλλον θα πιεσει τους Ε/Κ!!
    Στο θεμα του Αιγαιου,πιθανον να προτεινει να μοιραστουν τα πετρελαια.
    Αλλα με τι ποσοστα???
    Οσο για την σχολη της Χαλκης,ας δουμε πρωτα οταν θα απευθυνεται στους Ελληνες μουσουλμανους, αν χρησιμοποιει τον ορο "τουρκικος/η"!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΗ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]