Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί οι ασκήσεις επί χάρτου δε μπορούν να υποκαταστήσουν τις ΤΑΜΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά ο πρώην υπουργός Άμυνας Στρατηγός ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης σχετικά με την προαλειφόμενη ακύρωση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) "Νικηφόρος", επισημαίνοντας τις συνέπειες τόσο στην αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς όσο και στην αποτρεπτική αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών της.
Ο Φ. Κλόκκαρης επισημαίνει ότι ασκήσεις επί χάρτου, για τις οποίες έκανε μνεία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευ. Μεϊμαράκης, αλλά και οι συνήθεις ασκήσεις της ΕΦ, τις οποίες επικαλέστηκε ο υπουργός Άμυνας Κ. Παπακώστας, για να υπογραμμίσει την επάρκεια της επιδεικνυόμενης εκπαιδευτικής μέριμνας του στρατεύματος, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν ασκήσεις βεληνεκούς όπως η "Τοξότης" και η "Νικηφόρος", όπου επιτελείται, στην πράξη, η επιχειρησιακή σύζευξη και συνεργία επίγειων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.
"Είναι γνωστόν, ότι τα δύο τρωτά σημεία της Εθνοφρουράς είναι ο εναέριος και ο θαλάσσιος χώρος, και οι δύο κοινές ασκήσεις Τοξότης και Νικηφόρος θεσμοθετήθηκαν για να καλύψουν τα κενά σ’ αυτόν τον τομέα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω αυτών των ασκήσεων γινόταν η σύζευξη του πολύ σημαντικού, από γεωστρατηγική άποψη, χώρου μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο οποίος αποτελεί και τη θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της χώρας μας", σημειώνει ο πρώην υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις επί χάρτου σε καμία περίπτωση δε μπορούν να υποκαταστήσουν τις ΤΑΜΣ, καθώς, "στις ασκήσεις αυτές επιτελείται στην πράξη η εκπαίδευση του προσωπικού, δοκιμάζονται η μαχητική ικανότητα και οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί, ενώ πραγματοποιείται και η σύζευξη των διαφόρων οπλικών συστημάτων και των συστημάτων επικοινωνίας. Οι ασκήσεις επί χάρτου ούτε καν υποκατάστατα είναι". Πόσω μάλλον, "όταν τα οπλικά συστήματα Κύπρου και Ελλάδας είναι διαφορετικού τύπου και προέλευσης, αφού ο εξοπλισμός της Ελλάδας προέρχεται κυρίως από το ΝΑΤΟϊκό οπλοστάσιο, σε αντίθεση με το κυπριακό, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ρωσικής προέλευσης".
Ο Φ. Κλόκκαρης υπενθυμίζει επίσης, πως μετά τον τερματισμό της άσκησης "Τοξότης", το 2001, οι Τούρκοι έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν το κενό, με τη διεξαγωγή της άσκησης "Θαλασσόλυκος", κίνηση που πιστοποιεί τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής, αλλά και τις ευρύτερες γεωστρατηγικές στοχεύσεις τους, αφού "σηματοδοτεί τη μεταφορά των ενεργειών αλλαγής του στάτους κβο, από το Αιγαίο, και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αποτελεί, για σειρά λόγων που είναι γνωστή, τη σημαντικότερη, γεωπολιτικά και γεωστρατηγική περιοχή στον κόσμο". Εξέλιξη που σηματοδοτεί, επίσης, κατ’ αντιστροφήν, την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ως προς το εν λόγω έλλειμμα, τονίζει περαιτέρω ο Φ. Κλόκκαρης, είναι εξαιρετικά εύστοχη η παρατήρηση του πολιτικού φιλόσοφου και στρατηγικού αναλυτή Παναγιώτη Κονδύλη, ότι οι πιέσεις της Τουρκίας επί της Ελλάδας όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που ανετράπη η γεωστρατηγική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο - κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Βρηκαν τροπο να ελαττωσουν τις κρατικες δαπανες!!
    Και εις ανωτερα!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]