Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Βόρειο Αιγαίο

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού - Καταγράφηκε με την κάμερα

Παρενόχληση του σκάφους της καταδίωξης του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, κατέγραψαν με την κάμερα τους ψαράδες της Αλεξανδρούπολης. Οι Έλληνες ψαράδες υποστηρίζουν ότι το περιστατικό έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων λίγα μέτρα από την βραχονησίδα Λαδοξέρα ή Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης.
Πρόκειται για ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι λιμενικοί θέλησαν να αλλάξουν τη μπαταρία στο φάρο της Λαδοξέρας και διήρκησε σύμφωνα με τους ψαράδες περίπου μιάμιση ώρα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που φοβήθηκαν όπως λένε, καθώς η τουρκική ακταιωρός είχε βάλει πλώρη προς το μέρος τους.
Οι Έλληνες ψαράδες υποστηρίζουν ότι η παρουσία της ελληνικής καταδίωξης είναι ουσιαστική και πρέπει να συνεχίσει να περιπολεί.
Απο παλαιότερη δημοσίευση του Χρόνου της Κομοτηνής
Μετά τα Ίμια οι Τούρκοι γυροφέρνουν την ελληνική βραχονησίδα Λαδοξέρα
18.01.2005
Τρία τουρκικά πολεμικά σκάφη παρέμειναν γύρω από την νησίδα και αποχώρησαν οικεία θελήσει, κάτι που κρατήθηκε μυστικό από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Στην έκθεση του αρχηγείου ακαδημίας πολέμου της Τουρκίας που είναι ο οδηγός διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, υπάρχει ειδική αναφορά για την Λαδοξέρα (Ζουράφα) και 100 περίπου άλλων βραχονησίδων.
Γράφει ο Ν. Μελέτης
Με μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια, η οποία κρατήθηκε μυστική από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι επιμένει πλήρως στο σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και πέραν της περιοχής των Ιμίων. Εκτός από τη χθεσινή έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για την Έρευνα και Διάσωση (SAR) στα όρια του FIR Αθηνών, η Τουρκία, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ίμια, επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αυτή τη φορά στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικές κανονιοφόροι και ένα αντιτορπιλικό προσέγγισαν τη βραχονησίδα Ζουράφα ανοικτά της Σαμοθράκης και αφού παρέμειναν ανενόχλητες στην περιοχή αυτή παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αποχώρησαν οικεία θελήσει.
Η κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στη Αθήνα, καθώς δεν φαίνεται ν επαληθεύονται οι προσδοκίες για θετική ανταπόκριση της Άγκυρας στις κινήσεις καλής θέλησης της κυβέρνησης Καραμανλή. Η βραχονησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται σε απόσταση 6 ν.μ. από τη Σαμοθράκη, δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή για τη νέα τουρκική πρόκληση.
Από το 1996 στην περίφημη πια έκθεση του αρχηγείου ακαδημιών πολέμου της Τουρκίας, όπου αποτελεί το «ευαγγέλιο» των γκρίζων ζωνών και των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, υπάρχει ειδική αναφορά στη Ζουράφα: «Βάσει του άρθρου 12 της συνθήκης της Λοζάνης, στα νησιά Zoyrafa, Kogloyn, Xoyrsit και στα ευρισκόμενα γύρω από την Κρήτη Bergitsi, Sigri, Tokmakia, Kasonisi και άλλες νησίδες συνεχίζεται από νομικής πλευράς η κυριαρχία της Τουρκίας».
Στην ίδια παράγραφο επισημαίνεται ότι μόνο στο ανατολικό Αιγαίο «υπάρχουν άνω των εκατό βραχονησίδων, των οποίων συνεχίζεται η οθωμανική κυριαρχία και επομένως και η κυριαρχία της διαδόχου χώρας, Τουρκίας». Η πρωτοφανής θεωρία που επικαλείται η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συνθήκη της Λοζάνης στερούσε την Τουρκία από τα νησιά που βρίσκονταν πέραν των 3 ν.μ. από τις ακτές της και «ήταν σε ελληνική κατοχή» και επομένως νομιμοποιείται να διεκδικήσει βραχονησίδες και νησιά που βρίσκονται και πέρα των 3 ν.μ., αλλά δεν ήταν υπό ελληνική κατοχή!
Η βραχονησίδα Ζούραφα (Λαδόξερα) βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο ανατολικά της Σαμοθράκης, βόρεια της Ίμβρου και νοτίως της Αλεξανδρούπολης. Η βραχονησίδα είναι χαμηλής επιφάνειας και για τον λόγο αυτό επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα.
Λόγω της ύπαρξης της Ζουράφας, το στενό με την απέναντι τουρκική ακτή (άκρα Γκρεμιά) πλάτους 14 ν.μ. θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Παλαιότερες μετρήσεις της υδρογραφικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού ανέφεραν ότι η βραχονησίδα είχε έκταση 9 στρεμμάτων και μήκος ακτογραμμής 465 μέτρα.
Νεότερες μετρήσεις όμως καταγράφουν ότι η έκταση πια της βραχονησίδας, λόγω της διάβρωσης είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και η ακτογραμμή της έχει περιοριστεί στα 32 μέτρα. (Για τη διάβρωση που έχει εξαφανίσει αρκετές βραχονησίδες στην περιοχή είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο ο τότε ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Σ. Ξαρχάκος, όπως αναφέρει και η ηλεκτρονική εφημερίδα Aegean Times). Ο κ. Ξαρχάκος, εκτός των άλλων, ζητούσε τότε τη λήψη μέτρων για τη διάσωση αρχαιοτήτων που είχαν βρεθεί στη βραχονησίδα.
Σε ό,τι αφορά το όνομα με το οποίο είναι γνωστή η Ζουράφα «Λαδόξερα», υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από το 1874 (μελέτη του Ν. Φαρδύ) ότι στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από τη βραχονησίδα επέπλεε ελαιώδης ουσία «αποπνέοντας την οξεία οσμή του πετρελαίου».
Η εκδοχή αυτή, καθώς η Ζουράφα βρίσκεται στο κέντρο της θαλάσσιας περιοχής γνωστή για τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματά της, ίσως δίνει μια ακόμη απάντηση στο ενδιαφέρον των Τούρκων για τη βραχονησίδα αυτή. Η ελληνική κυριαρχία επί της Ζουράφας προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, γιατί έτσι επεκτείνονται ουσιαστικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της εισόδου των Στενών.
Ν. Μελέτης

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Να εκμεταλλευτουμε το πετρελαιο του Αιγαιου οσο το δυνατον πιο γρηγορα.
    Να συνεργαστουμε με ρωσικες και γαλλικες πετρελαϊκες εταιρειες ,ετσι ωστε να δωσουμε στους Τουρκους να καταλαβουν οτι το Αιγαιο ειναι ελληνικο!!
    Δεν ειναι δυνατον να διαπραγματευομαστε με τους Τουρκους για τα ελληνικα χωρικα υδατα ουτε να περιμενουμε απο τους Τουρκους να προσδιοριζουν τι ειναι ελληνικο και τι τουρκικο!!
    Λιγη αξιοπρεπεια πια δεν βλαπτει!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]