Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκιουλ: Εμείς κυβερνάμε όχι ο στρατός

Μη δίνετε υπερβολική σημασία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εκεί απλώς διατυπώνονται απόψεις, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος

Οχτώ ολόκληρες ώρες διαπληκτίζονταν το βράδυ της Τρίτης οι Γκιουλ - Ερντογάν με την ηγεσία του τουρκικού στρατού πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, χωρίς να λύσουν τις διαφορές τους.
Αυτό δεν φάνηκε τόσο από το «νευρικό» ανακοινωθέν με τη σφραγίδα των στρατηγών όσο από την... απαξίωση του θεσμού, που τόλμησε ο πρόεδρος Γκιουλ σε συζήτηση με δημοσιογράφους:
«Μη δίνετε υπερβολική σημασία στο ΣΕΑ. Εκεί απλώς διατυπώνονται απόψεις. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό και παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Σημαντικό μεν το ΣΕΑ, αλλά μη δώσουμε και την εντύπωση πως η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...», είπε, σύμφωνα με τη «Ζαμάν», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι ακριτομυθίες του ήταν μια επίδειξη αυτοπεποίθησης της ισλαμικής κυβέρνησης απέναντι στους στρατηγούς, που δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Ενόσω συνεδρίαζε το ΣΕΑ, η αστυνομία συλλάμβανε ένα στέλεχος-κλειδί του επιτελείου, τον ναύαρχο Ντουρσούν Τσιτσέκ, τον οποίο άφησε ελεύθερο λίγο αργότερα υπό περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για τον διαβόητο φερόμενο συντάκτη του τετρασέλιδου «Σχεδίου Δράσης» για τη δυσφήμηση και υπονόμευση των ισλαμιστών, που έφερε στο φως η εφημερίδα «Ταράφ» -και το οποίο ο αρχιστράτηγος Ι. Μπασμπούγ βιάστηκε να χαρακτηρίσει «πλαστό». Η στρατιωτική δικαιοσύνη έβγαλε λάδι τον Τσιτσέκ, αλλά ο Ερντογάν είχε προδιαγράψει το στρίμωγμά του από πολιτικούς δικαστές -όπερ και εγένετο.
Τυπικά ο Τσιτσέκ συνελήφθη για την υπόθεση της «Εργκενεκόν», για την οποία προσήχθησαν χτες για κατάθεση άλλοι οκτώ εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί.
Ομως το «μεγάλο κόλπο» του ΑΚΡ σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Τότε ψηφίστηκε ο νόμος που ψαλιδίζει τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων και παραπέμπει σε πολιτικά δικαστήρια τους στρατιωτικούς που παραβιάζουν το Σύνταγμα, συγκροτούν ένοπλες ομάδες ή προβαίνουν σε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Οι ισλαμιστές δεν αιφνιδίασαν μόνο τον στρατό αλλά και την κεμαλική αντιπολίτευση (CHP, ΜΗΡ) που πρώτα ψήφισε το ξεδόντιασμα των στρατοδικείων κι ύστερα έβαλε τις φωνές ότι... εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση λόγω της πρόχειρης διατύπωσης του νομοσχεδίου!
Πάντως, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου διεύρυνσης Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι, επαίνεσε την κυβέρνηση Ερντογάν για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η επιβολή πολιτικού ελέγχου στον στρατό αποτελεί βασικό όρο της ενταξιακής προόδου της Τουρκίας και πηγάζει από το έγγραφο Εταιρικής Σχέσης», τόνισε.
Ανακοινωθέν
Το ανακοινωθέν του ΣΕΑ μεταφέρει την ένταση της συνεδρίασης αφήνοντας υπονοούμενα για κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Εγινε συζήτηση για δηλώσεις και δημοσιεύματα που διαβρώνουν το κύρος των θεσμών και δεν φέρνουν κανένα καλό στη χώρα. Ο αγώνας ενάντια στις δραστηριότητες που αποσκοπούν στο σπάσιμο της εθνικής ακεραιότητας και της ενότητας του λαού θα συνεχιστεί με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην επεισοδιακή συνεδρίαση του ΣΕΑ οι Γκιουλ, Ερντογάν πλαισιώνονταν από τον υπουργό Επικρατείας Μπ. Αρίντς, τον ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Εργκίν. Στην απέναντι όχθη ο αρχηγός του στρατού Ι. Μπασμπούγ είχε δίπλα του τους αρχηγούς των τριών Οπλων και τον αρχηγό της στρατοχωροφυλακής.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ΣΕΑ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο από δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη, με συνέχιση των εγγυήσεων της Ζυρίχης/Λονδίνου, που διατηρούν σε ισχύ τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]