Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσική πρόταση για συμμετοχή Τουρκίας στον αγωγό South Stream

Οι ΗΠΑ χάνουν τη "σημαντική" σύμμαχο;

Η Ρωσία πρότεινε την Τετάρτη επίσημα στην Τουρκία να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επιβλέπων τον ενεργειακό τομέα, Ίγκορ Σέτσιν.
«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας κατά τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο Ιγκόρ Σέτσιν. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα εξετάσει θετικά τη ρωσική πρόταση, η οποία διατυπώθηκε στον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, που επισκέπτεται τη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σματκό. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών επρόκειτο να βρεθεί η επέκταση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, διαρκώς διευρυνόμενη είναι η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών καθώς η Τουρκία προμηθεύτηκε το 2008 περίπου 24,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έναντι 23,5 το 2007. Από αυτά, τα 10,5 δισ. διοχετεύθηκαν μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Βlue Stream.
«Και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο Α. Νεστερένκο, «ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις δυνατότητές του, μέσω και της ανάπτυξης ενός παράλληλου κλάδου φυσικού αερίου, του Blue Stream-2, μέσω του εδάφους της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της Μεσογείου, ενώ καλές προοπτικές υπάρχουν και για την ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της ατομικής ενέργειας».
Μέχρι σήμερα, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Nabucco, που θα διέρχεται κυρίως μέσω του εδάφους της και αποτελεί, κατά τη Μόσχα, έργο «θνησιγενές», διότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου από την Κεντρική Ασία και τη λεκάνη της Κασπίας για διοχέτευση στην Ευρώπη.
Από την άλλη, η ρωσική πρόταση για συμμετοχή της Τουρκία στον South Stream χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της Μόσχας να καταστήσει ανεφάρμοστο το σχέδιο Nabucco, όπως ήταν και η πρόσφατη συμφωνία των προέδρων Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Ιλχάμ Αλίεφ.
Τις επαφές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα διαδέχονται επισήμως την Πέμπτη οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ρωσοτουρκικές διαβουλεύσεις εντάσσονται στην προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, η οποία είχε αναβληθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο αντιπρόεδρος Σέτσιν περί τα μέσα Ιουλίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]