Ξεκάθαρη συνενοχή της Τουρκίας στην λαθρομετανάστευση βλέπει τώρα ο Μπαρό
«Αργήσαμε, αλλά ήρθαμε», ήταν η αφοπλιστική παραδοχή του Ζακ Μπαρό, που υποσχέθηκε αγώνα για τροποποίηση της σύμβασης Δουβλίνο 2 και πάγια επιχειρησιακή μετεξέλιξη της FRONTEX, ενώ κατσάδιασε για πρώτη φορά απροκάλυπτα την Τουρκία για τη στάση της στο μεταναστευτικό. Επίσης, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να αποβάλει τα ξενοφοβικά σύνδρομα και να στέρξει τους χρήζοντες πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την περιοδεία του στη Σάμο, στον Εβρο και την κεντρική υπηρεσία αλλοδαπών στην Αθήνα, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τις πτυχές του προβλήματος, έδωσε συνέντευξη στο υπουργείο Εσωτερικών από κοινού με τον Προκ. Παυλόπουλο.
«Άργησε η Ευρώπη, ναι. Αργησε γιατί οι μεσογειακές χώρες υπέστησαν διάφορα σοκ και τα σοκ σε κύματα, θα έλεγα, η Ελλάδα από το 2006 και μετά. Και η Μάλτα υπέστη αντίστοιχο σοκ. Και βεβαίως χρειάστηκε, και αυτό δεσμεύομαι να συνεχίσω να το κάνω, να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να συνειδητοποιήσουν και τα άλλα κράτη-μέλη, που δεν βρίσκονται στην περιφέρεια, δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα αυτά και να επιδείξουν τη σχετική αλληλεγγύη.
Για το Δουβλίνο 2 συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφώνησε και το Κοινοβούλιο. Μένει όμως να πείσουμε τους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών, κάτι που δεν είναι εύκολο για την ώρα, αλλά ελπίζω με τη βοήθεια του παρακαθήμενου υπουργού να το πετύχουμε.
Θα θέλαμε η τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο 2 να αρχίσει να λειτουργεί πριν από τα τέλη του 2009 και σε αυτό προσβλέπω στη στήριξη της σουηδικής προεδρίας».
Τα παραπάνω είπε ο κ. Μπαρό απαντώντας σε σχτικές ερωτήσεις της «Ε» ενώ σχετικά με τη στάση της Τουκίας ανέφερε: «Είναι γεγονός πάντως ότι θα ήθελα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επανεισδοχής Τουρκίας - Ευρώπης. Βέβαια, το θέμα των επανεισδοχών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Τουρκίας, κάτι που διαπιστώσαμε και στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, είναι ότι υπάρχει πραγματική συνενοχή ανάμεσα στους διακινητές και τις τοπικές αρχές».
Σχετικά με την ξενοφοβία και τα προβλήματα στη χορήγηση ασύλου, ο κ. Μπαρό επισήμανε: «Σαφώς δεν ήμουν ικανοποιημένος πριν έρθω και ούτε είμαι ικανοποιημένος. Για παράδειγμα από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξέταση των αιτήσεων.
Υπήρξαν καταγγελίες, τις οποίες εξετάσαμε και μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από την Ελλάδα να τροποποιήσει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Δεν λέω ότι ο ελληνικός λαός είναι πιο ξενόφοβος από ό,τι άλλοι, αλλά λέμε προσοχή. Ο κίνδυνος υφέρπει. Η ξενοφοβία μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα και θα πρέπει παράλληλα και οι Αρχές και οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές και εν προκειμένω οι ελληνικές Αρχές, να δείξουν στον πληθυσμό ότι έχουν τον έλεγχο του προβλήματος».
Νά τούς φροντίση αυτός καί ή χώρα του εμείς τούς θέλουμε OUT,εδώ καί τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή