Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την Τουρκία

Άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι δεν ελέγχεται

Το Κυπριακό παραμένει καταλύτης των ευρωτουρκικών σχέσεων, εν όψει της εκπνέουσας προθεσμίας που έχει θέση η Ε.Ε. στην Τουρκία (μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο) να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο, Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν τρεις εξελίξεις που μπορούν να περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα.
Πρώτον, το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές ενισχύθηκε το μπλοκ το οποίο αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας.
Δεύτερον, το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές του ψευδοκράτους καταγράφηκε νίκη του κόμματος του Ντερβίς Έρογλου, γνωστού για την υποστήριξή τους τις αδιάλλακτες πολιτικές της Τουρκίας.
Τρίτον, το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Άγκυρα να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες αναγνωρίζουν το δικαίωμα στους Ελληνοκυπρίους που εκδιώχθηκαν κατά την εισβολή, να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.
Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί αναλυτές, οι νεοεθνικιστές έχουν ήδη δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα, σπέρνοντας φήμες ότι η κυβέρνηση Ερντογάν «πουλάει τουρκική γη σε ξένους», θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ενδεχόμενο ενός ενισχυμένου ρεύματος νεοεθνικισμού στην Τουρκία, που θα βάλλει ταυτόχρονα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, κατά της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση στο Κυπριακό και κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Πάντως, επισήμως, η ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας επιμένει σε όλους τους τόνους στην άρση των ισχυρών ευρωπαϊκών αντιρρήσεων στην τουρκική ένταξη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του νέου αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Φίλιπ Γκόρντον, στο Κογκρέσο. Αφού επεσήμανε πως η Τουρκία είναι «κρίσιμη στην επιτυχία πολλών από τις σημαντικές προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ένταξή της στην Ε.Ε., ζήτησε και πάλι από την Άγκυρα να προχωρήσει στο άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης και να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ενώ απέδωσε τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην τουρκική ένταξη «στο αρνητικό αίσθημα που επικρατεί έναντι περαιτέρω διεύρυνσης στην Ε.Ε., κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης».
Οι ΗΠΑ περιμένουν πάρα πολλά οφέλη από την «πριμοδότηση» προς την Άγκυρα, αλλά μόλις έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πως ο έλεγχος του Τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού δεν είναι μία τόσο εύκολη υπόθεση. Ίσως μάλιστα, η προσωρινή αυτή ενίσχυση της Τουρκίας από τον Λευκό Οίκο, να σταθεί η αφορμή για δυσάρεστες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα επιδιώκει ήδη να οικειοποιηθεί οτιδήποτε μπορεί να της αποδώσει οφέλη και κυρίως δύναμη μέσω του χρήματος. Τι θα συμβεί όμως εάν τα συμφέροντα της Άγκυρας συγκρουστούν με συμφέροντα κάποιας μεγάλης πολυεθνικής αμερικανικής εταιρείας ή κάποιας αντίστοιχης Ρωσικής;
Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε έναν γκρεμό και είναι έτοιμη να πηδήξει έχοντας την πεποίθηση πως θα επιβιώσει…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]