Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μπακογιάννη πιστεύει ότι τα Σκόπια πήραν το μήνυμα

Η ίδια έχει πάρει

το... μήνυμα;


«Ελπίζω η σκοπιανή πολιτική ηγεσία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με μια διαφορετική λογική από αυτή του παρελθόντος και να αναζητήσει και εκείνη ένα κοινά αποδεκτό όνομα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιεί σήμερα στη Γενεύη, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων Α. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι αντίστοιχα.
«Έχουν πάρει το μήνυμα από όλες τις κυβερνήσεις , ευρωπαϊκές και Νατοϊκές. Ελπίζω να έρθουν με μια διαφορική πολιτική λογική στη διαπραγμάτευση αυτή», πρόσθεσε η υπουργός, κατά την επαφή της με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βιετναμέζο ομόλογό της Φαμ Γκία Κιέμ.
Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησής της με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, η κα Μπακογιάννη είπε ότι ο κ. Μιλόσοσκι ζήτησε συνάντηση στην Κέρκυρα και τόνισε ότι, αν και το πρόγραμμα εκεί είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο, «θα προσπαθήσω να τον δω».
Μέχρι στιγμής οι συναντήσεις της κας Μπακογιάννη που έχουν καθοριστεί, όπως επιβεβαίωσε η ίδια, είναι με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χ. Κλίντον (η οποία τελικά δεν θα έλθει στην Κέρκυρα...) και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.
Συνάντηση με Μάθιου Νίμιτς
Μετά από τετράμηνη διακοπή, λόγω των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο και των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, συνεχίζονται σήμερα, στη Γενεύη, οι διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 15:30 ώρα Κύπρου, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι.
Στις 6 Ιουλίου, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και δύο ημέρες αργότερα την Αθήνα, για συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική μετατόπιση στις θέσεις των δύο χωρών για την εκκρεμότητα της ονομασίας.
Τα επίσημα Σκόπια διεμήνυσαν ότι τάσσονται υπέρ ενός «λογικού» όπως τον αποκαλούν συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, ο οποίος όμως δεν θα θίξει το αποκαλούμενο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας και δεν θα οδηγήσει στην αλλαγή του Συντάγματος.
Δημοψήφισμα στα Σκόπια
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε το μεσημέρι στα Σκόπια ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χώρα του εισέρχεται στην «τελική φάση» των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
«Οτιδήποτε και να πω σε αυτή τη φάση μπορεί να αποδειχθεί εικασία. Επιθυμώ να κινηθούμε προς μία θετική κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο Ν. Γκρούεφσκι. Επανέλαβε δε, ότι οποιαδήποτε πρόταση προκριθεί ως λύση στο θέμα της ονομασίας, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.
«Όταν έρθει η στιγμή να βρεθεί πρόταση λύσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα για να αποφανθούν οι πολίτες αν πρέπει να γίνει αποδεκτή ή όχι», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν έχει συζητήσει με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε καταφατικά.
«Είναι γνωστό ότι τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, τη στιγμή που υπάρξει μία πρόταση, η οποία θα ήταν κατ΄αρχήν αποδεκτή για την Ελλάδα, ώστε εν συνεχεία να δούμε αν είναι αποδεκτή και από τους πολίτες της Μακεδονίας», πρόσθεσε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]