Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το κεφάλαιο τρομοκρατία παραμένει ανοιχτό στην Ελλάδα

Νέα ονόματα, με παλιές τακτικές

Από τότε που διαλύθηκε η τρομοκρατική ομάδα της 17 Νοέμβρη, η ελληνική αστυνομία είχε πάρει ανάσα. Η ομάδα αυτή, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου της δικτατορίας στην Ελλάδα, ήτοι 1967 – 1974, ήταν μια από τις τελευταίες αγωνιστικές οργανώσεις που δρούσαν ακόμη στην Ευρώπη και ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά δυτικών διπλωματών και πολιτικών προσώπων του τόπου. Οι αρχές κατάφεραν τελικά να τη διαλύσουν το 2002, μετά από μια κακότεχνη βομβιστική επίθεση εναντίον πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Μολονότι ομάδες-δορυφόροι συνέχισαν τη δράση τους, και ήταν μια τέτοια ομάδα που εκτόξευσε βομβίδα κατά της αμερικανικής πρεσβείας δύο χρόνια πριν, η επαναστατική βία φαινόταν πως είχε ξεθυμάνει. Η Ελλάδα, φαινόταν, πως ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα.
Αυτό, ωστόσο, άλλαξε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Η δολοφονία από αστυνομικό ενός εφήβου στην Αθήνα δεν προκάλεσε μόνο το ξέσπασμα ταραχών και καταστροφής που κράτησαν εβδομάδες, αλλά φαίνεται να ξαναζωντάνεψε και μια φαινομενικά μελλοθάνατη παράδοση – ήτοι, αντάρτες των πόλεων οπλισμένους με μανιφέστα και βόμβες.
Αρκετές τέτοιες οργανώσεις ξεπρόβαλαν κατά τους μήνες που ακολούθησαν μετά το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών νεολαίας και αστυνομίας. Μια ομάδα, αυτοαποκαλούμενη "Ένοπλη Επαναστατική Δράση", ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε γραφείο της εφορίας, στις 5 Ιουνίου. Παράλληλα, ο "Συνασπισμός Αναρχικών" πραγματοποίησε επιθέσεις σε τρεις τράπεζες των Αθηνών, ενώ κοκτέιλ μολότοφ ρίφθηκαν κατά αστυνομικού σταθμού στην Πάτρα.
Τον Μάιο, ωρολογιακή βόμβα εξερράγη έξω από τα γραφεία επενδυτικής εταιρείας και μια ομάδα, γνωστή υπό την ονομασία "Λαϊκή Θέληση", απέστειλε προκηρύξεις λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Παράλληλα, αναλάμβανε την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Μάρτιο στο κέντρο της Αθήνας.
Πριν από αυτό, η "Επαναστατική Δράση" πραγματοποίησε επιθέσεις κατά της αστυνομίας και κατά τηλεοπτικού καναλιού.
Oι ομάδες φαίνονται πρόθυμες να κληρονομήσουν το μανδύα της 17 Νοέμβρη και, μαζί με αυτό, τη δέσμευση στη θανατηφόρα βία. Ωστόσο, ενώ η 17 Νοέμβρη υπάκουε αυστηρά σε ένα μαρξιστικό-λενινιστικό πρόγραμμα, που περιέγραψε ο ηγέτης της Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, η νέα γενιά των τρομοκρατών δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει συνεπή ιδεολογία. Η ένοπλη δράση, φαίνεται να λένε, είναι αυτοσκοπός.
Η "Επαναστατική Δράση" άφησε μανιφέστο στον τάφο του Γρηγορόπουλου, προειδοποιώντας ότι σχεδίαζε σειρά επιθέσεων κατά αστυνομικών, κρατικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων. Αναφέρει, επίσης, ότι ήταν θέμα τύχης το ότι δεν υπήρξαν θύματα στην επίθεσή τους, στις 3 Φεβρουαρίου, σε αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού, μια γειτονιά στα δυτικά προάστια των Αθηνών.
Κατά την εν λόγω επίθεση, η ομάδα έριξε πυροβολισμούς με ημιαυτόματο όπλο και έριξε βομβίδα η οποία δεν εξερράγη. Το μανιφέστο ξεκαθάρισε ότι οι δράστες δεν έχουν τύψεις εάν χαθούν ζωές.
Η δεύτερη εμφάνιση της ομάδας έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου, με την επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού καναλιού "Alter". Τα Νέα, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελλάδος, έλαβε τηλεφώνημα από την ομάδα που έλεγε ότι η ομάδα εστιαζόταν τώρα στα μέσα ενημέρωσης – κυρίως δημοσιογράφους.
Κατόπιν εμφανίστηκε ένα μανιφέστο έξω από το σπίτι της Αμαλίας Γκινάκη, ενό από τα τρία άτομα που κράταγε ως ομήρους ένας δραπέτης κατάδικος κατά τη διάρκεια τετράωρης επιχείρησης διάσωσης το Σεπτέμβριο 1998. Η ομάδα κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για "τηλεδιαχείριση" της κρίσιμης κατάστασης ομηρίας – το πρώτο συμβάν του είδους του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση στην Ελλάδα – και ότι συνέβαλλαν στη "δολοφονία" αργότερα του απαγωγέα από την αστυνομία.
Όχι μόνο οι δημοσιογράφοι που συντονίζουν τα τηλεοπτικά μέσα αλλά και οι κάμεραμαν και οι τεχνικοί ήταν στο στόχαστρο των μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων, προειδοποίησε η ομάδα. Η αστυνομία πιστεύει ότι μπορεί να συνδέεται με την "Επαναστατική Δράση", ομάδα-δορυφόρο της 17 Νοέμβρη η οποία πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το 2007. Οι δύο αυτές οργανώσεις φαίνεται να χρησιμοποιούν το ίδιο οπλοστάσιο.
Μόλις πριν λίγα χρόνια, η Ελλάδα διεξήγαγε τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου, χωρίς να λυπάται τα έξοδα στην προσπάθεια να δείξει ότι τα προβλήματα ασφάλειας του παρελθόντος είχαν ξεπεραστεί.
Τώρα τα προβλήματα αυτά ξαναεμφανίστηκαν, πυροδοτούμενα από τις βαθιές κοινωνικές διαφορές που έφτασαν στο κορύφωμά τους με το σκοτωμό του Γρηγορόπουλου. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων επιβλήθηκαν από την ΕΕ, απειλούν το προαιώνιο κράτος πρόνοιας της χώρας, ενώ η μετανάστευση και οι κοινωνικές αλλαγές είναι ανάθεμα για πολλούς που ανήκουν στη θρησκευτική δεξιά.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση καλεί για ενότητα κατά της βίας. "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ίδια κοινωνική και πολιτική συμμαχία η οποία δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης [17 Νοέμβρη] και η οποία δεν επέτρεψε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες να ακυρώσουν την κοινή μας προσπάθεια" είπε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της προς την ημερησία εφημερίδα Ημερησία.
Η αριστερά αντιπολίτευση, ωστόσο, εύχεται οι ψηφοφόροι να θυμούνται ότι αυτή ήταν στην εξουσία όταν η 17 Νοέμβρη παραπέμφθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά επιπλήττει την σημερινή κυβέρνηση για αναποτελεσματική αντίδραση, όπως λέει.
"Το ζήτημα της ασφάλειας είναι εθνικό ζήτημα που απαιτεί ένα πλήρες σχέδιο, το οποίο δεν υπάρχει" είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν συνελήφθη η πρώτη τρομοκρατική ομάδα.
Όπως έκανε συχνά κατά τη μακρόχρονη σταδιοδρομία της 17 Νοέμβρη, η ελληνική αστυνομία ζήτησε και πάλι από βρετανούς αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής της Σκότλαντ Γιάρντ να συμμετάσχουν σε ειδική ομάδα.
Ο επικεφαλής και ορισμένα μέλη της ομάδας είχαν προηγουμένως βοηθήσει κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, τον ταξίαρχο Στήβεν Σώντερς το 2000. Κωλύονται όμως στη δουλειάς τους: ένας μυστικός πληροφοριοδότης διαρρέει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, υπονομεύοντας την επιχείρηση και φέρνοντας την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Για όσους Έλληνες ενθυμούνται το αποκορύφωμα της εποχής της 17 Νοέμβρη, όταν οι τρομοκράτες ξεγελούσαν επανειλημμένα τις αργά αντιδρούσες αρχές, τέτοιες κατεργαριές μπορεί να είναι πολύ γνώριμες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]