Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και η μέχρι τώρα αδιαφορία της Ευρώπης

Είναι πρόβλημα της Ευρώπης

Για το κοινωνικό πρόβλημα των λαθρομεταναστών οι σχετικοί αριθμοί που έρχονται στη δημοσιότητα για την κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι συγκλονιστικοί.
Έτσι οι αριθμοί για τις παραβιάσεις στα ελληνικά σύνορα είναι:
148.000 ήταν οι λαθρομετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα από Αφρική και Ασία πέρυσι, διασχίζοντας θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
4.862 λαθρομετανάστες απελάθηκαν μέσα στο 2009 από τη χώρα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Αλβανοί.
65.947 λαθρομετανάστες ήρθαν διαπιστωμένα στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια από την Τουρκία. Όλοι προέρχονται από την Ασία.
480.000 είναι περίπου οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα, βάσει των αδειών παραμονής και εργασίας που έχει εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών.
200.000 περίπου είναι οι λαθρομετανάστες που ζήτησαν να νομιμοποιηθούν, βάσει της ευνοϊκής ρύθμισης που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών πριν από τρία χρόνια. 250.000 και πλέον μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα προέρχονται από την Αλβανία και αποτελούν την πρώτη «δύναμη» των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα.
Καλοκαιρινές επιχειρήσεις στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Εκτεταμένες επιχειρήσεις σε βάρος λαθρομεταναστών και αντιεξουσιαστών που έχουν καταλάβει κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και Αθιγγάνων που ζουν σε περιοχές που αποτελούν, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «εστίες εγκληματικότητας» σχεδιάζει η Αστυνομία μέσα στο καλοκαίρι. Οι «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ομόνοια, το Μεταξουργείο, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Βικτωρίας. Εκεί υπάρχουν πολλά κτίρια -όπως το παλιό Εφετείο- που τελούν υπό κατάληψη από μετανάστες.
Επίσης, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας, δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και έφοδοι για την εκκένωσή τους. «Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια καινούργια τάση των μεταναστών να καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Εμείς προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους και θα προχωρήσουμε στην απομάκρυνση των καταληψιών», λέει στον ΕΤ ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Εκτός, όμως, από τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη από μετανάστες, «αγκάθι», όπως τουλάχιστον αναφέρουν από την Αστυνομία, αποτελούν και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που έχουν καταληφθεί από αντιεξουσιαστές.
Σε αυτά η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. δεν αναμένεται να είναι το ίδιο άμεση, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Οπως, όμως, επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αυτά ως ορμητήρια η «απάντηση» θα είναι δυναμική. Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχουν μπει και ομάδες Αθιγγάνων που έχουν διαπράξει σωρεία εγκληματικών ενεργειών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές όπως το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, τα Λιόσια και το Μενίδι. Ετσι, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο επιχειρήσεων «σκούπα» και εκεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα που έχει προκύψει στον Αγιο Παντελεήμονα, με μερίδα κατοίκων να διαμαρτύρονται για την παρουσία των μεταναστών στη γειτονιά τους, φαίνεται πως επεκτείνεται λίγα μέτρα πιο μακριά, στην πλατεία Αττικής.
Λαθρομετανάστες: Οι Βορειοευρωπαίοι διστακτικοί να βοηθήσουν...
Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η πολιτική για το άσυλο αναμένεται να απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα. Ηδη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σίλβιο Μπερλουσκόνι με επιστολές τους ζήτησαν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συζητηθεί το θέμα. Οι χώρες της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος προσπαθούν καιρό να φέρουν το θέμα της λαθρομετανάστευσης στον κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ωστόσο οι βορειοευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές να βοηθήσουν, δεχόμενες μέρος των λαθρομεταναστών και αιτούντων άσυλο που φτάνουν εξαθλιωμένοι κατά χιλιάδες στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ενωσης. Ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας κ. Ζακ Μπαρό καλεί μεν τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να μοιραστούν το βάρος με τις μεσογειακές χώρες, προσθέτει δε «σε εθελοντική βάση». Στην καλή, πλην όμως ανεπαρκή, θέληση των εταίρων βασίζεται και το πρόγραμμα για μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλη χώρα της Ενωσης. Σήμερα, δεν υπάρχει νομική βάση ώστε η αλληλεγγύη να είναι υποχρεωτική και διπλωμάτες θεωρούν απίθανο να αλλάξει σύντομα η κατάσταση.
Στις αρχές Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με το άσυλο. Μεταξύ άλλων προτείνεται να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών με δύο υποχρεωτικά μέτρα. Το πρώτο είναι η δημιουργία ομάδων ειδικών που θα αποστέλλονται για βοήθεια σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μαζική είσοδο λαθρομεταναστών. Το δεύτερο μέτρο αφορά τη δημιουργία προγράμματος μετεγκατάστασης που θα επιτρέπει σε όσους έχει εγκριθεί η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου, να γίνονται δεκτοί από κράτος-μέλος, διαφορετικό από αυτό που την χορήγησε. Το πρόβλημα είναι ότι η δημιουργία των μηχανισμών αυτών δεν αναμένεται πριν από το 2012. Παράλληλα η Κομισιόν στο πλαίσιο του Προγράμματος Στοκχόλμη προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μαζί την ενίσχυση της Frontex. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: λαθρομετανάστες θα εξακολουθήσουν να έρχονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο. Αν η Ενωση δεν θέλει να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, όχι τόσο προς τους εταίρους που τους δέχονται στο έδαφός τους, όσο προς τους ίδιους τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, τότε θα ήταν καλύτερα να σταματήσει τα διάφορα περί ευρωπαϊκών αξιών και ανθρωπισμού και να μην εκπλήσσεται τόσο για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους στον ευρωπαϊκό νότο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]