Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύπρος: Σιγή ιχθύος για εδαφικό

Ο Χριστόφιας δεν αναφέρει τίποτε...

Ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση δημοσίευμα, που θέλει τον Πρόεδρο Χριστόφια να έχει θέσει στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συγκεκριμένες απαιτήσεις, στο θέμα του εδαφικού.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου περιορίστηκε να πει ότι, στην τελευταία συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, κατατέθηκαν απλώς οι θέσεις των δύο πλευρών και δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση, προσθέτοντας πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα σχολιάσουν τις θέσεις αυτές στην επόμενη συνάντησή τους. Όσον αφορά στο θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, παρά τις κρίσιμες εξελίξεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εδώ και εβδομάδες δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενημέρωση. Σε ερώτηση κατά πόσον έχει οριστεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, και παρέπεμψε σε δήλωση του Προέδρου Χριστόφια, ότι θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να ζητά να επιστρέψουν στις περιουσίες τους πέραν των 110.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων, αλλά και να επιστραφούν συγκεκριμένες περιοχές για κυρίως ιστορικούς λόγους, όπως ο Απόστολος Αντρέας, ο Απόστολος Βαρνάβας και η Σαλαμίνα.
Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, έκαστη πλευρά θα προβεί σε μια κατ' αρχήν τοποθέτηση για το εδαφικό, βάσει των γραπτών υπομνημάτων που έχουν κατατεθεί από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών.
Δεν τέθηκαν τουρκικές εγγυήσεις
Κληθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σχολιάσει το γεγονός ότι ετέθη ζήτημα τουρκικών εγγυήσεων κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας, τονίζοντας ότι «αυτά τα ζητήματα έρχονται και επανέρχονται... Σημειώστε ότι θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας δεν έχουμε ακόμα συζητήσει στις διαπραγματεύσεις» είπε. Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι σε κατοπινό στάδιο το ζήτημα των εγγυήσεων θα συζητηθεί από τους δύο ηγέτες, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, όπως και το θέμα των εποίκων. Σημείωσε δε: «Αυτού του είδους τα ζητήματα, που αποτελούν σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», και διερωτήθηκε:«Αν δεν συζητηθούν, πώς θα επιλυθούν;».
Η Τουρκία πρέπει ν’ ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια
Όσον αφορά στο κατά πόσον ισχύει αυτό που λέγεται περί άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, ώστε να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στο επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα «ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία και τίποτε περισσότερο».
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να στοχεύει στην πλήρη ένταξη στην Ε.Ε., αλλά δεν θεωρεί «πραγματική» ημερομηνία το 2013 ή 2014. Απέφυγε δε να δώσει άλλη ημερομηνία.
Όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, η τουρκική γραφειοκρατία δουλεύει πάνω στη συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά στη Βουλή έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες κανόνες και για το λόγο αυτό δεν θεωρεί -όπως είπε- ότι μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Μπαγίς πρόσθεσε ότι όσο η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, άλλο τόσο χρειάζεται και η Τουρκία την Ευρώπη, και αυτό το θέμα είναι σημαντικό και ευαίσθητο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Τουρκίας. «Θα δημιουργηθεί αυτή η θέληση και η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», είπε.
Αναμένονται σύντομα εξελίξεις για Λιμνίτη
Το αργότερο σε δύο βδομάδες εκτιμάται ότι θα υπάρξει τελική κατάληξη στο θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος Λιμνίτη, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη. Άλλωστε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αν και απέφυγε να «δώσει» χρονοδιάγραμμα, επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν φθάσει κοντά στη λύση.
Πάντως, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου δήλωσε ότι, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για διάνοιξη του οδοφράγματος, θα δοθεί διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών για ανακατασκευή του δρόμου, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η διακίνηση οχημάτων. Πρόσθεσε ότι το κονδύλι για την ανακατασκευή του δρόμου, που θα καταβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Στεφάνου απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν οι δηλώσεις, υποδεικνύοντας ότι «όσο περισσότερα λέμε, κάνουμε κακό, και όσο λιγότερα λέμε, βοηθούμε στο να πετύχουμε το στόχο, που είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη».
Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικεντρώνεται στην ουσία, που είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος και όχι αν το θέμα θα ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα ή τις επόμενες δύο βδομάδες.
Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσον η διαπραγμάτευση για το θέμα Λιμνίτη είχε φθάσει τόσο κοντά στην ολοκλήρωσή της και στο παρελθόν με θετική έκβαση, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν επιθυμεί να μπει σε αυτήν τη λογική και παρέπεμψε όλους «να αρκεστούμε σε αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και επειδή το είπε αυτός έχει και βαρύτητα, ότι δηλαδή είμαστε κοντά, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια».
Για το θέμα του Λιμνίτη ρωτήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Είπε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, σημείωσε, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο, και, αν αυτός λέει ότι είμαστε κοντά, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε οτιδήποτε το διαφορετικό.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]