Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι απειλές του Ντερβίς Έρογλου

Προχωρούν με παράλογες αμφισβητήσεις

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του Ντερβίς Έρογλου την περασμένη Κυριακή στη «Σημερινή», ο απλός πολίτης διερωτάται αν πραγματικά διεξάγονται συνομιλίες ή αν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε κάποιου είδους εμπόλεμη κατάσταση.
Ο κ. Έρογλου ανατρέπει αρκετά από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Δηλώνει, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν κενά στα συμφωνηθέντα μεταξύ Ταλάτ και Χριστόφια, όσον αφορά τη μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, τα οποία και θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, όλα πάλι από την αρχή. Στη συνέχεια αναφέρει ότι δεν μπορεί να δεχθεί τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και, όπως λέει, από τη λύση θα προκύψει ένα νέο κράτος, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κάπου εδώ φυσικά προβάλει ως απειλή ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να προβάλλει απαράδεκτες θέσεις, τότε δεν μπορεί παρά να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια λύση δύο λαών και δύο κρατών.
Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμηθεί ο Κύπριος πολίτης κάποιες προεκλογικές διακηρύξεις που μιλούσαν για πρόεδρο λύσης, καλό κλίμα και θετική συμβολή των ξένων. Θα έρθουν αυτές οι διακηρύξεις αρωγός, για να συμβάλουν στις απαράδεκτες αυτές απειλές, ή γι' ακόμα μια φορά θα μείνουν κούφια λόγια? Και αυτοί οι λεγόμενοι ξένοι πού βρίσκονται τώρα, που η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται απειλές; Θα πρέπει κάποιος, βέβαια, να χαιρετίσει τη στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ, που επιτέλους αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην απαράδεκτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Περαιτέρω, έντεχνα αμφισβητώντας την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο κ. Έρογλου τονίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η πώληση των περιουσιών στα κατεχόμενα και ρίχνει το μπαλάκι στη Βρετανία, λέγοντας ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Βρετανία θα αποδεχθεί και εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Δηλαδή, πάλι ο Κύπριος πολίτης θα περιμένει στο ακουστικό μέχρι να αποφασίσουν οι ξένοι, αν θα ήθελαν να λυθεί το Κυπριακό ή όχι.
Μετά απ' όλα αυτά, ο κ. Έρογλου επισημαίνει ότι αν οι συνομιλίες ναυαγήσουν, σίγουρα ο λόγος δεν θα είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά. Τα συμπεράσματα, δικά σας.
Του Νάσιου Ορεινού
Λέκτορας και Αναλυτής Ερευνών
στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
Κύπρου (πρώην Cyprus College)


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]