Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξέγερση σε στρατιωτική βάση στη Γεωργία

Κατηγορείται η Ρωσία για υποκίνηση

"Στάση" εκδηλώθηκε σε στρατιωτική βάση της Γεωργίας, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ντέιβιντ Σιχαρουλίτζε καταγγέλλοντας ότι "κύριος στόχος της στάσης είναι να διαταραχθεί η διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ που αρχίζουν αύριο.
"Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους στρατιώτες στη βάση Μουχροβάνι και ελπίζω ότι η εξέγερση θα λήξει σύντομα", είπε ο γεωργιανός υπουργός Αμυνας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την υποκίνηση στάσης σε πολλές στρατιωτικές μονάδες της Γεωργίας μια ημέρα πριν από την έναρξη των νατοϊκών ασκήσεων.

"Το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιεί έρευνα για την ένοπλη εξέγερση που οργανώθηκε σε πολλές στρατιωτικές μονάδες. Απόστρατοι είναι αναμεμειγμένοι. Αυτό οργανώθηκε από τη Ρωσία και έχει ως ελάχιστο στόχο να διαταράξει τη διεξαγωγή των ασκήσεων του ΝΑΤΟ στη Γεωργία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Ποιος ήταν ο στόχος της ανταρσίας;
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Νταβίντα Σικαρουλίντζε, «στόχος ήταν να διαταραχθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία και μία απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος». Νωρίτερα, η Τυφλίδα είχε δηλώσει ότι σκοπός του, υποκινούμενου από τη Ρωσία, πραξικοπήματος, ήταν η δολοφονία του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι ακριβώς ζητούσαν οι στασιαστές στη στρατιωτική βάση Μουκροβάνι, που άρχισαν να μην υπακούουν σε διαταγές το πρωί της Τρίτης, ούτε πόσοι ακριβώς ήταν, καθώς η αστυνομία δεν άφησε τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές που επικαλείται το Reuters, η εξέγερση ενδέχεται να συνδέεται με τη σχεδιαζόμενη εμπλοκή του στρατού στην καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα και έχουν παραλύσει την Τυφλίδα, καθώς κάποιοι αξιωματικοί είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν.
Ποια ήταν η αντίδραση της Ρωσίας;
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι αυτό που φοβόμασταν πάντα – η ηγεσία της Γεωργίας να προσπαθεί να μεταθέσει τα εσωτερικά της προβλήματα στη Ρωσία. Αντί για διάλογο εντός της χώρας, η γεωργιανή ηγεσία επιχειρεί να κατηγορήσει τη Ρωσία για τελείως παράλογα πράγματα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.
Ο απεσταλμένος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν έσπευσε να χαρακτηρίσει τις κατηγορίες της Τυφλίδας «τρελές», προσθέτοντας ότι η ανταρσία ήταν αποτέλεσμα της «παράλογης πολιτικής του προέδρου Σαακασβίλι». Η Ρωσία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο κ. Σαακασβίλι θα επιχειρήσει να βρει τρόπους για να αποσπάσει την προσοχή από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, που ζητεί την παραίτησή του.
Οι ανακοινώσεις για το πραξικόπημα έρχονται την ημέρα που διαδηλωτές είχαν σχεδιάσει την επέκταση των κινητοποιήσεών τους με τον αποκλεισμό τριών βασικών οδικών αρτηριών και μία ημέρα πριν την έναρξη νατοϊκών ασκήσεων σε γεωργιανό έδαφος.
Πώς βλέπει η Ρωσία τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γεωργία;
Η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το σχεδιασμό ασκήσεων σε μία χώρα «όπου έχει μόλις λάβει χώρα πόλεμος». Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν τη Γεωργία.
Αρχικά η Μόσχα είχε απειλήσει να αποσυρθεί από το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το μήνα, εάν λάμβαναν χώρα τα στρατιωτικά γυμνάσια. Τελικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα μετάσχει στο Συμβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή των Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ μετά από κατασκοπικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν Εσθονός αξιωματούχος.
Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Γεωργίας;
Η πολιτική κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσμενής για τον πρόεδρο Σαακασβίλι. Πολλοί από τους πρώην συμμάχους του στράφηκαν εναντίον του μετά τον καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία πέρυσι το καλοκαίρι. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι καταπατεί τις ελευθερίες των πολιτών και ότι έχει προδώσει τις αρχές της «Ροζ Επανάστασης» του 2003 που τον έφερε στην εξουσία. Ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]