Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ανακύκλωση της εγκληματικότητας

Η εγκληματικότητα και οι λαθρομετανάστες
Του Γιάννη Σουλιώτη
Το έλλειμμα ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το Α΄ τρίμηνο του 2009 που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Σε Ομόνοια, Σύνταγμα και Αγ. Παντελεήμονα οι δείκτες του εγκλήματος επιδεινώθηκαν καθώς κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις καταγράφουν άνοδο.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των συλληφθέντων στις συγκεκριμένες περιοχές είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Tο τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας, για παράδειγμα, προέβη στη σύλληψη 697 ατόμων στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου έναντι 362 πέρυσι. Ελαφρώς διαφορετική είναι η εικόνα στα όρια ευθύνης του τμήματος Ακροπόλεως. Εκεί, τον Μάρτιο ο αριθμός των κλοπών μειώθηκε από 176 το 2008 σε 142 φέτος.

Προ δεκαημέρου η ηγεσία της ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) αποφάσισε τον διπλασιασμό των αστυνομικών που συμμετέχουν σε πεζές περιπολίες, με στόχο να ανακόψει τον «ρυθμό του εγκλήματος» στο τρίγωνο Σύνταγμα - Ακρόπολη - Ομόνοια. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχαν εξαγγελθεί το περασμένο φθινόπωρο, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου ωστόσο υποχρέωσαν την ΕΛ.ΑΣ. σε αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων της. Σήμερα, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο κέντρο της Αθήνας υποστηρίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. από μόνη της αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση. Τον Μάρτιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης πρότεινε τη δημιουργία φορέα που θα συντονίζει τις επιμέρους δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκτοτε δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.
Ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας μιλούν για ανακύκλωση της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο και προειδοποιούν ότι εάν ο Δήμος, η Νομαρχία και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας δεν αφυπνιστούν άμεσα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. «Ημασταν και παραμένουμε παρόντες. Δεν έχουμε όμως δυνατότητα να ανακόψουμε τη ροή παράνομων αλλοδαπών. Συλλαμβάνουμε λαθρομετανάστες, τοξικομανείς, ιερόδουλες. Μετά σύντομο χρονικό διάστημα αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στα ίδια μέρη», λέει στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός.
Από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει η «Κ» προκύπτει ότι στο τμήμα Ακροπόλεως το Α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφηκαν συνολικά 449 περιστατικά κλοπών έναντι 596 πέρυσι. Ο αριθμός των ληστειών υποχώρησε σε 16 από 21, ενώ αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των συλλήψεων: 584 φέτος έναντι 357 τους τρεις πρώτους μήνες πέρυσι. Στο Σύνταγμα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου φέτος σημειώθηκαν 503 κλοπές έναντι 402 το 2008, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό ενόπλων ληστειών, αφού στη διάρκεια του 2009 έχουν καταγραφεί 5. Το τμήμα Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα κατέγραψε το Α΄ τρίμηνο του 2009, 412 κλοπές και 46 ληστείες έναντι 376 και 21 αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των συλλήψεων από 114 εκτινάχθηκε φέτος στις 405! Ιδια εικόνα και στην Ομόνοια. Οι κλοπές από 342 ανήλθαν σε 423, οι ληστείες από 21 σε 41, ενώ οι υποθέσεις ναρκωτικών από 95 σε 239.
Επιχειρήσεις «σκούπα»
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι το τελευταίο δεκαήμερο διπλασιάστηκε ο αριθμός των ενστόλων που περιπολούν στις πλατείες Βάθης, Κουμουνδούρου, Καραϊσκάκη, Ομονοίας καθώς και κατά μήκος των οδών Αγ. Κωνσταντίνου, Αθηνάς, Σοφοκλέους, Σωκράτους και Ευριπίδου.
«Περισσότεροι από 80 ένστολοι και 30 αστυνομικοί της Ασφάλειας διατίθενται ανά βάρδια για τις ανάγκες αστυνόμευσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η ηγεσία της ΓΑΔΑ το τελευταίο διάστημα επαναφέρει και τις επιχειρήσεις «σκούπα» στη συγκεκριμένη περιοχή. Περισσότερες από τρεις αστυνομικές εξορμήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τα τέλη Μαρτίου και αναμένεται συνέχεια, ενώ η τελευταία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με τη συμμετοχή 400 αστυνομικών, ανάμεσα στους οποίους και οι δικυκλιστές της ομάδας «ΔΕΛΤΑ».
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]