Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο δήλωσε πως Αρχίζει σύντομα το πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις

Η Τουρκία θα έχει βαρύνουσα άποψη

Σύντομα αναμένεται ν' αρχίσει η διαδικασία του πάρε-δώσε, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με το νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Φρανκ Ουρμπάντσικ.
Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε εκπροσώπους από έντυπα Μέσα, στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας, ο κ. Ουρμπάντσικ εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν στην υπό εξέλιξη διαδικασία για το Κυπριακό, εφόσον τους το ζητηθεί. Ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε ότι η κυπριακή λύση αποτελεί την καλύτερη επιλογή και τόνισε πως και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν σοβαρούς συμβιβασμούς. Παράλληλα, τόνισε ότι από πλευράς ΗΠΑ δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία σημείωσε ότι για τους δικούς της λόγους τη συμφέρει να εξευρεθεί λύση.
Κύριε Πρέσβη, έχετε δηλώσει πολλές φορές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Με ποιον τρόπο θα το κάνετε αυτό;
Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας. Το μόνο που θέλουμε είναι να σας βοηθήσουμε. Οι δύο ηγέτες στο νησί έχουν αποφασίσει να λύσουν οι ίδιοι το πρόβλημα και αυτή είναι και η καλύτερη φόρμουλα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε τις προσπάθειές τους, όπως και αυτές του κυρίου Ντάουνερ. Μέχρι στιγμής δεν μας έχει ζητηθεί να κάνουμε οτιδήποτε, γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε αναμονή. Όταν μας ζητηθεί να βοηθήσουμε, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη διαδικασία.
Κάποιος μπορεί να πει ότι σας έχει ζητηθεί να βοηθήσετε, όπως για παράδειγμα να πιέσετε την Τουρκία, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη λύσης…
Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως όλοι γνωρίζουν.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν στην Άγκυρα πρόσφατα και έκανε αναφορά στο Κυπριακό στην ομιλία του. Είναι ξεκάθαρο ότι για μια διευθέτηση χρειάζεται και η δέσμευση της Τουρκίας και σίγουρα, όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή, θα το συζητήσουμε εις βάθος μαζί τους. Όμως, για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω ότι δεν θα είναι δική μας λύση, δεν θα είναι δικό μας το σχέδιο και δεν είναι πρέπον να σας πούμε εμείς πώς να λύσετε το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να παίξει έναν θετικό ρόλο και αναμένουμε να το πράξει.
Πιστεύετε, όμως, ότι ο στόχος της Τουρκίας και των Ε/κ είναι ο ίδιος όταν λένε θέλουν να λύσουν το πρόβλημα;
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει κοινή δήλωση από τις δύο πλευρές, και συγκεκριμένα από του ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματεύσεις στηρίζονται πάνω σε συγκεκριμένες αρχές. Επομένως, εκτιμώ ότι θα έχουμε μια κοινή λύση, και αυτό είναι δυνατό.
Δηλαδή, πιστεύετε ότι έχουμε μιαν αποκρυσταλλωμένη βάση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις;

Αν όλα ήταν αποκρυσταλλωμένα, δεν θα χρειάζονταν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που έχουμε είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία τυγχάνει στήριξης και θα συνεχίσει να τυγχάνει. Φυσικά, αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη και κανένας δεν μπορεί να μην το παραδεχθεί. Όμως, αυτό δεν είναι παράδοξο, αφού το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά θα πρέπει να παραδεχτώ ότι οι δυο πλευρές έχουν κάνει ήδη αρκετά βήματα.
Ο κύριος Ταλάτ έχει ζητήσει το διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τις ΗΠΑ. Ποια η θέση σας σε αυτό;
Αυτή είναι μια πρόταση, την οποία θα μελετήσουμε όταν οι δύο πλευρές αποφασίσουν ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τη διαδικασία. Δεν αποτελεί πρόθεσή μας να παρέμβουμε στις δικές σας διαπραγματεύσεις. Πρόθεσή μας είναι μόνο να σας βοηθήσουμε. Θέλουμε να βρούμε τρόπο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενθαρρύνουμε συνεχώς τους ηγέτες να μην αφήσουν το χρόνο να κυλά, γιατί η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της λύσης. Τώρα κατά πόσον οι ΗΠΑ θα διορίσουν ειδικό απεσταλμένο εξαρτάται από τις συνθήκες, και αυτήν τη στιγμή πιστεύουμε ότι δεν θα εξυπηρετούσε κάτι. Και φυσικά αυτό θα το πράξουμε όταν το αποφασίσουν και οι δύο πλευρές.
Δηλαδή απαιτείται η συγκατάθεση και των δύο πλευρών, από τη στιγμή που η τ/κ πλευρά το θέλει, ενώ ο κύριος Χριστόφιας φαίνεται να τάσσεται κατά;
Δεν ξέρω αν τάσσεται κατά του διορισμού ειδικού απεσταλμένου, αλλά σίγουρα δεν βοηθά αυτήν τη στιγμή ο οποιοσδήποτε διορισμός.
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ποια η θέση σας;
Θέλω να επαναλάβω ότι δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων. Αλλά σίγουρα υπάρχουν γεγονότα που συμβαίνουν στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς, και τα οποία πολλές φορές είναι απρόβλεπτα. Εξάλλου, υπάρχει και το ρητό που λέγει: «Άδραξε την ευκαιρία», και αυτό είναι μια καλή συμβουλή. Επαναλαμβάνω, δεν είναι ορθό να δίνουμε ημερομηνίες, αλλά σίγουρα όσο πιο σύντομα επιτευχθεί η λύση, τόσο το καλύτερο.
Ο Έρογλου
Σας προκαλούν ανησυχία τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα;
Δεν γνωρίζω πολύ καλά τον κύριο Έρογλου, αλλά δεν θα ήταν σωστό να χρησιμοποιούμε τον όρο «ανησυχία». Το ορθό είναι να παραμείνουμε όλοι δεσμευμένοι στη διαδικασία, ώστε αυτή να προχωρήσει. Τώρα εάν ο κύριος Έρογλου έχει τις ίδιες επιδιώξεις με τους κυρίους Χριστόφια και Ταλάτ, αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.
Έχετε κάποιες πληροφορίες ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση, ώστε να καταλήξουμε σε λύση;
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν σοβαρούς συμβιβασμούς. Και στο τέλος της ημέρας, όταν θα καταλήξετε σε λύση, θα υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές, αφού αυτή θα αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, το οποίο πρέπει να γίνει αντιληπτό. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο και οι πολίτες πρέπει να το καταλάβουν. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιους συμβιβασμούς θα κάνετε, αλλά σίγουρα θα υπάρξει συναλλαγή. Το περιουσιακό είναι σημαντικό για τη μια πλευρά, το θέμα της ασφάλειας για την άλλη. Αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα υπάρξει συναλλαγή πάνω σε αυτά τα θέματα, και εσείς είστε αυτοί, οι οποίοι θα αποφασίσετε πώς θα ζήσετε για τα επόμενα χίλια χρόνια.
Γνωρίζετε πότε θ' αρχίσει το πάρε-δώσε;
Δεν θέλω να βάζω χρονοδιαγράμματα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα αρχίσει σύντομα. Το Πάσχα πέρασε, ενώ ο κύριος Νταουνερ ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα γίνει σύντομα, μετά την επιστροφή του, και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση των κεφαλαίων. Επαναλαμβάνω, δεν έχω κάποια ημερομηνία για το πότε θ' αρχίσει το πάρε-δώσε, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα. Κατά τη δική μου αντίληψη, αφού οι δύο πλευρές ολοκληρώσουν την πρώτη ανάγνωση, θα πάνε πίσω και εκεί όπου υπάρχουν συγκλίσεις θα πάρουν και τις αποφάσεις, εκεί όπου υπάρχουν θέματα να συζητηθούν, θα συζητηθούν και εκεί όπου υπάρχει περιθώριο για πάρε-δώσε, θα έχουμε πάρε-δώσε.
Επιδιαιτησία
Ένα άλλο θέμα, είναι αυτό της επιδιαιτησίας. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους Ε/κ ότι δεν θα έχουμε νέα προσπάθεια επιδιαιτησίας σε αυτήν τη διαδικασία;
Η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ρωτήθηκε από το Κογκρέσο και απάντησε επί του θέματος. Και η απάντησή της αποτελεί και τη δική μας θέση: Ότι, δηλαδή, εσείς είστε αυτοί που θα βρείτε τη λύση και από τη στιγμή που το κάνετε, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το αλλάξουμε. Η κυπριακή λύση αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στα δύο μέρη. Εμείς απλώς θέλουμε να βοηθήσουμε, όπως και ο κύριος Ντάουνερ, ο οποίος είναι δεσμευμένος προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εσείς θα αποφασίσετε
Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεστε τον όρο κυπριακή λύση;
Εννοούμε μια συμφωνία, στην οποία οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν, θα την υπογράψουν, θα την αγκαλιάσουν και θα την οδηγήσουν σε δημοψήφισμα για επικύρωση.
Άρα δεν πιστεύετε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα;
Η Τουρκία έχει ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.
Τότε πώς θα είναι κυπριακή λύση;
Και η Ελλάδα έχει ρόλο και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Η.Ε., αλλά δεν είναι αυτοί που θα υπογράψουν τη λύση, ούτε θα ψηφίσουν γι' αυτήν. Είναι κάτι το οποίο εσείς θα αποφασίσετε.
Θ’ αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν θα έρθει η ώρα
Επειδή μιλάτε για ρόλο της Τουρκίας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα κάνει τα αναγκαία βήματα στο θέμα της ασφάλειας και των τουρκικών στρατευμάτων, θέματα στα οποία οι θέσεις των Ε/κ είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές της Άγκυρας;
Νομίζω ότι η Τουρκία και οι υπόλοιποι «παίκτες» θ' αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν θα έρθει η ώρα. Όσον αφορά τώρα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν έχοντας ως γνώμονα την αίσθηση της λύσης. Δεν θα είναι εύκολο. Όμως νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα γιατί και η Τουρκία έχει συμφέρον όσον αφορά τη λύση, όπως και εσείς. Ίσως η Τουρκία να έχει διαφορετικά συμφέροντα απ' ό,τι εσείς, αλλά έχει συμφέρον για τη λύση. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει συμβιβασμός.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, πιστεύετε ότι σε περίπτωση λύσης, η Κύπρος, μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., έχει ανάγκη από εγγυήσεις τρίτων;
Αυτό δεν αποτελεί δική μου απόφαση. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι μέρος της συνθήκης αλλά ούτε είναι μέλος της Ε.Ε. Μπορείτε να ρωτήσετε, λοιπόν, τις Βρυξέλλες ή οποιονδήποτε άλλο θέλετε για το θέμα αυτό.
Ναι, αλλά παρόλο που δεν είστε μέλος της Ε.Ε., εντούτοις ζητάτε συνεχώς από την Ε.Ε. να δεχθεί την Τουρκία ως μέλος. Άρα γι’ αυτό ζητάμε την άποψή σας και επί αυτού του θέματος.
Δεν έχω άποψη για το πώς οι Κύπριοι θ' αποφασίσουν για το θέμα της ασφάλειάς τους και τι θα συμφωνήσουν με την Ε.Ε. ή οποιονδήποτε άλλο.
Πολιτική λύση
Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Όραμς; Πιστεύετε ότι η απόφαση θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαδικασία;
Κι εδώ πρόκειται για μια ευρωπαϊκή απόφαση, η οποία αφορά την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα δεν έχω τη δυνατότητα να σχολιάσω μια δικαστική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η λύση στο Κυπριακό θα είναι μια πολιτική λύση και νομίζω ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας το έχει δηλώσει. Εάν αυτή η απόφαση δυσκολεύει τη διαδικασία, όπως κάποιοι εικάζουν, τη δυσκολεύει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη δέσμευση να προχωρήσει η διαδικασία και να υπάρξει πρόοδος.
Η εισαγωγική ομιλία του Πρέσβη
«Όπως ανέφερα στον Πρόεδρο Χριστόφια τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν επέδωσα τα διαπιστευτήριά μου, είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Τον διαβεβαίωσα ότι η επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ήταν προτεραιότητα τότε και εξακολουθεί να είναι και τώρα. Όπως ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν ένθερμα τις σε εξέλιξη συνομιλίες των Κυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
»Και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Άγκυρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν όλη τη βοήθεια που θα ζητούσαν τα μέρη, καθώς εργάζονται για δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που επανενώνει την Κύπρο σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Στηρίζουμε ένθερμα τις προσπάθειες των μερών και ενθαρρύνουμε τους ηγέτες να κτίσουν στο μομέντουμ και να επιτύχουν λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό θα απαιτήσει θάρρος από όλες τις πλευρές, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πέρα από την ευκαιρία για συζήτηση των εν εξελίξει συνομιλιών, οι συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και Μάρκου Κυπριανού, τους έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πιο στενή συνεργασία και συντονισμό των διμερών σχέσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κύπρο ως έναν σημαντικό εταίρο στις προσπάθειές μας κατά της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής και προσβλέπουμε στην εξεύρεση τρόπων να εμβαθύνουμε αυτήν τη συνεργασία. Όπως ίσως να γνωρίζετε, αυτήν την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 100 μέρες της διακυβέρνησης Ομπάμα, και οι Αμερικανοί, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, ανασκοπούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
»Επανασχεδιάζοντας την εξωτερική μας πολιτική, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκάθαρα αποδείξει την αφοσίωσή του να αναζητήσει μια καλύτερη σχέση με τον κόσμο, να βελτιώσει συμμαχίες και να οικοδομήσει συνεργασίες για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες απειλές και ανησυχίες.
Κατά τη δεύτερή του ημέρα ως Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Ομπάμα τήρησε τις αμερικανικές αρχές, υπογράφοντας προεδρικές διαταγές για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο και απαγόρευση των βασανιστηρίων.
»Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει παρουσιάσει ένα όραμα εξωτερικής πολιτικής που απορρίπτει τη λάθος επιλογή μεταξύ των αρχών μας και της ασφάλειάς μας. Σε επίσκεψή του στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη δεύτερη ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ζήτησε μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και είπε: "Πρέπει ν' αναγνωρίσουμε ότι η δύναμη της Αμερικής δεν έρχεται από τη δύναμη των όπλων μας ή από το μέγεθος του πλούτου μας, αλλά από τις σταθερές μας αξίες". Μεταξύ των διπλωματικών επιτευγμάτων αυτών των 100 ημερών, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του συσπείρωσαν τον κόσμο στη σύνοδο των G-20 να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. συνεργαστήκαμε με τους συμμάχους μας σε μια νέα στρατηγική να επιληφθούμε της σοβαρής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.
»Όταν η Βόρειος Κορέα περιφρόνησε τη διεθνή κοινότητα με την εκτόξευση πυραύλου τον Απρίλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ομόφωνα καταδίκασαν την ενέργεια. Ως μέρος της φιλόδοξης αυτής ατζέντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανατοποθετήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζήτησαν να ελκύσουν το ενδιαφέρον αντιπάλων, όπως η Κούβα και το Ιράν, και άρχισαν τη διαδικασία για τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ.
»Ο Πρόεδρος Ομπάμα, η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και άλλα μέλη του επιτελείου του για την εξωτερική πολιτική έχουν ταξιδεύσει σε αρκετά μέρη του κόσμου, συναντώντας ηγέτες και συζητώντας με απλούς πολίτες, ακούγοντας τις ανησυχίες τους, μαθαίνοντας από τις δικές τους προοπτικές και αναζητώντας ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
»Η προσέγγισή μας βασίζεται στην κατανόηση ότι, ενώ μπορούμε να συμφωνούμε σε πολλά θέματα, μπορούμε να διαφωνούμε σε θέματα αρχής σε μερικά άλλα. Όταν διαφωνούμε, διαφωνούμε με σεβασμό».
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]