Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού

Να δείξει έμπρακτα ότι θέλει λύση...

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει, με λόγια και όχι εμπράκτως, πω επιθυμεί τη λύση του Κυριακού προβλήματος. Σε αυτή της την προσπάθεια έχει προσεγγίσει και έχει καταφέρει να πείσει (άγνωστο πως...) μία μερίδα πολιτικών, για τις "αγαθές" της προθέσεις. Δυστυχώς όμως, η αντικειμενικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις αλλά και αποστάσεις από τα λεγόμενα των Τούρκων πολιτικών και των υποστηρικτών τους.
Έτσι, οι ισχυρισμοί του Βρετανού Πρέσβη στην Άγκυρα Νικ Μπερντ (Nick Baird), ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού με την υποστήριξή της στις συνομιλίες», δεν έπεισαν τους Ελληνοκύπριους ακροατές του, αλλά ούτε και την πολιτική του προϊσταμένη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κάρολαϊν Φλιντ (Caroline Flint), που αμφισβήτησε δημόσια την εκτίμησή του και τη σχολίασε ως εξής: «Χαιρετίζω αυτά που είπε ο Νικ Μπερντ για την Τουρκία, αλλά, επίσης, νομίζω ότι πρέπει να το δείξει αυτό με περισσότερο πρακτικό τρόπο. Δεν είμαι αφελής σε σχέση με αυτό».

Η διαφωνία των δύο στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης προέκυψε την Πέμπτη 26 Μαρτίου στη διάρκεια επίσκεψης της κ. Φλιντ στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Wood Green του βόρειου Λονδίνου. Εκτός από τον Νικ Μπερντ, τη Βρετανίδα υφυπουργό συνόδευαν ο Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ (Peter Millet) και μεγάλη ομάδα ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών που σχετίζονται με το Κυπριακό.
Σε στενή επαφή το 2009
Στην εισηγητική της δήλωση μπροστά σε ένα ακροατήριο Ελληνοκυπρίων -και λίγων Τουρκοκυπρίων- η Κάρολαϊν Φλιντ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η παροικία για να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
«Έχουμε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κύριο Ταλάτ», είπε μεταξύ άλλων, «που βρήκαν τρόπο να προσπαθήσουν μαζί να ανοίξουν δρόμο. Δεν νομίζω να είναι εύκολος αυτός ο στόχος. Αλλά δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν έκανα ό,τι μπορούσα για να στηρίξω τις προσπάθειές τους. Και το να είμαι σήμερα στο Χάριγκεϊ, είναι μέρος τού να προσεγγίσω τις κοινότητες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι εσείς, οι οικογένειες και οι φίλοι σας έχετε συνεισφέρει πολλά στον τρόπο ζωής μας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχετε μια ευκαιρία να συνεισφέρετε βοηθώντας και τη διαδικασία αυτή στο νησί. Είμαι ευτυχής σήμερα που έχουμε μαζί μας τον Νικ Μπερντ, πρεσβευτή μας στην Τουρκία, και τον Πίτερ Μίλετ, Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο. Κάνουν θαυμάσια δουλειά στους αντίστοιχους ρόλους τους και βρίσκονται στο Λονδίνο για να σας συναντήσουν. Δεν θα είναι η τελευταία ευκαιρία για συνάντησή μας, θα είμαστε σε στενή επαφή τούς μήνες που ακολουθούν και θα βοηθούμε όσο μπορούμε τις προσπάθειες για να καταλήξουν, ελπίζουμε μέσα στο 2009».
Βλέποντας τη διχοτόμηση
Ο Πίτερ Μίλετ χαρακτήρισε τις συνομιλίες σαν την καλύτερη ευκαιρία για εξεύρεση λύσης που πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλους. «Είμαι», είπε, «όχι απλώς ευχαριστημένος που είμαι εδώ, αλλά νιώθω και λίγο άβολα που δεν έχω έρθει μέχρι τώρα. Είμαι στην Κύπρο για περισσότερα από τρία χρόνια και ξοδεύω την κάθε μέρα βλέποντας την τραγική διχοτόμηση του νησιού - το γραφείο μου είναι ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή και μπορώ να βλέπω και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επίσης, ταξιδεύοντας σε όλο το νησί, μιλώντας σε ανθρώπους στα χωριά, μπορώ να δω τις προοπτικές και το σημαντικό κέρδος που θα προκύψει από την επανένωση. Ξοδεύω πολύ από το χρόνο μου προσπαθώντας να βοηθήσω στην επίτευξη αυτού του στόχου και σας διαβεβαιώνω πως κάνω ό,τι μπορώ για να ενθαρρύνω τους ηγέτες, τους συμβούλους τους και τους ίδιους τους πολίτες ότι αυτή είναι η ευκαιρία που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν. Θα συνεχίσω αυτές τις προσπάθειες και ελπίζω να είμαι σε θέση να έρθω εδώ αργότερα αυτόν το χρόνο, για να δείξω ότι έχει γίνει πραγματική επιτυχία και πρόοδος».
Μια διαφορετική Τουρκία;
Ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Άγκυρα Νικ Μπερντ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει διευθέτηση του Κυπριακού σε μια περίοδο που προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γιατί επιθυμεί την ευημερία των Τουρκοκυπρίων. Ύστερα από έκφραση διαφωνιών από το ακροατήριο γι’ αυτές τις εκτιμήσεις, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι «δεν είναι βέβαια αρκετό να λέει η Τουρκία πως θέλει λύση, πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται σαν συμβολή στη λύση. Και αυτό θα φανεί στην επόμενη φάση των συνομιλιών όταν θα χρειασθεί να βοηθήσει η Τουρκία τους δύο ηγέτες, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία». Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπερντ: «Για μια σειρά λόγους πιστεύω ότι οι Τούρκοι θέλουν λύση. Αυτό είναι σημαντικό στην ευρωπαϊκή τους πορεία και επίσης θέλουν τους Τουρκοκύπριους να αναπτυχθούν περισσότερο οικονομικά. Εξάλλου, η Τουρκία είναι μια πολύ διαφορετική κοινωνία από εκείνην που ήταν το 1974. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, πολύ περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού δεν ήταν γεννημένοι τότε - είναι μια πολύ νεαρή κοινωνία που εκδημοκρατικοποιείται, γίνεται πιο ευημερούσα, με μεγαλύτερη μεσαία τάξη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά στον περιφερειακό της ρόλο.
Οι Τούρκοι δεν έχουν καθόλου την επιθυμία να έχουν προβλήματα. Θέλουν να λύσουν προβλήματα, όχι να είναι μέρος προβλημάτων. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο όπου μπορούμε να κτίσουμε για να πετύχουμε μια διευθέτηση στην Κύπρο».
Μια οικονομία, αντί δύο
ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ σε ερώτηση από το ακροατήριο, ο Νικ Μπερντ είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση «δουλεύει σκληρά σε μια σειρά θεμάτων όπως με την Αρμενία, με το Κουρδικό και με το Κυπριακό. Η Τουρκία -πρόσθεσε- έχει ένα πολύπλοκο πολιτικό περιβάλλον και διάφορες πηγές εξουσίας που ανταγωνίζονται. Αλλά είναι πολύ πιο δημοκρατική από ό,τι ήταν στο παρελθόν, έχει όραμα και θέλει λύση στα προβλήματα». Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, τόσο η κ. Φλιντ όσο και ο Πίτερ Μίλετ, χαιρέτισαν την εμφάνιση Χριστόφια και Ταλάτ στην κοινή εκδήλωση των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων. «Αυτό είναι θετικό» είπε ο κ. Μίλετ, «γιατί δίνει το μήνυμα στους επιχειρηματίες και στις δύο πλευρές, ιδιαίτερα σε μια στιγμή δυσκολιών στην οικονομία, ότι το νησί μπορεί να ενωθεί σε μια οικονομία, αντί να έχει δύο ξεχωριστές οικονομίες».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]