Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: Τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ αν δεν αλλάξουν πολιτική απέναντι στην Ελλάδα

Τρέφει ακόμη ελπίδες η Ντόρα

Την ελπίδα ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα αντιληφθεί ότι είναι σημαντικές οι καλές σχέσεις γειτονίας και για τους δύο λαούς, αφήνοντας πίσω της τη ρητορική εθνικισμού και την εκτός ορίων πρόκληση έναντι του ελληνικού λαού που έχει υιοθετήσει εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναπτύσσοντας τις ιδέες που καθοδηγούν το έργο της ΟΑΣΕ το 2009.
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη άποψη και πιστεύει πως θα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα Ευρώπη, αφήνοντας πίσω παλιά προβλήματα των Βαλκανίων.

«Έχουμε ένα ολόκληρο αναπτυξιακό πρόγραμμα βοήθειας και συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας, μέχρι τη στιγμή που δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι αποφάσισε ότι η ρητορική της ΠΓΔΜ θα είναι μια ρητορική εθνικισμού και εκτός ορίων πρόκλησης εναντίον του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρέπεμψε, μάλιστα στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ως προς την επιδίωξη της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ τόνισε ότι είναι οξύμωρο να υπάρχουν σχέσεις συμμαχίας ενώ είναι κακές οι σχέσεις γειτονίας.
Στο Βουκουρέστι και με τη συναίνεση όλων των εταίρων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, διατυπώθηκε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί.
«Η Μακεδονία είναι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και ανήκει σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και η Αθήνα τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο για ποιο τμήμα της μιλά η ΠΓΔΜ, γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρξει ένα είδος γεωγραφικού προσδιορισμού μπροστά από το όνομα με το οποίο θα αποσαφηνίζεται σε όλους για ποια χώρα γίνεται λόγος και το οποίο σύνθετο όνομα θα χρησιμοποιείται από όλους», τόνισε.
Αναφερόμενη στο θέμα της Γεωργίας, η ελληνίδα υπουργός τόνισε ότι η ελληνική προεδρία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλες τις πλευρές για να βρεθεί τρόπος συνέχισης της εκεί αποστολής του ΟΑΣΕ, ενώ έχει καταθέσει σχετική πρόταση.
Πρόσθεσε, ακόμη ότι ο ειδικός εκπρόσωπος της, πρέσβης κ. Χριστόπουλος έχει μεταβεί στη Μόσχα και την Τιφλίδα, εμφανίστηκαν οι πρώτες θετικές αντιδράσεις και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ανακοινώσει ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα. Μάλιστα δήλωσε πως στις 21 του μήνα μεταβαίνει η ίδια στη Μόσχα.
Σε σχέση με την υπόθεση του ελληνικού πλοίου «Αριών» με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως στις επαφές της ελληνικής πλευράς με την ισραηλινή κυβέρνηση έχει τονιστεί πως πρόκειται για καθαρά ανθρωπιστική προσπάθεια, η οποία αποφασίστηκε από μία μη κυβερνητική οργάνωση.
Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία και να συνεχιστεί ο διάλογος.
Σε ερώτηση για τη σύνδεση της μετανάστευσης με την οικονομική κρίση, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα μπορούσε πιθανότατα να επιφέρει και μια αύξηση της μετανάστευσης και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και τα δύο αυτά προβλήματα θα τεθούν σε διάφορες συναντήσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ.
Ως προς το θέμα της ενεργειακής κρίσης, η κα Μπακογιάννη επισήμανε την ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις ενεργειακές προμήθειες, παραπέμποντας στις διαβουλεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και πρόσθεσε ότι η Προεδρία του ΟΑΣΕ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει επανεκτίμηση της όλης κατάστασης.
Από το ΒΗΜΑ on line



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]