Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ηρεμία στους ουρανούς του Αιγαίου σήμερα

Κάνουν άσκηση οι Ρώσοι

Μέχρι αυτή τη στιγμή, μεσημέρι Παρασκευής, η κατάσταση στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται ως «ήρεμη» από τους ανώτατους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, σε ότι έχει να κάνει με τις κινήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Η αεροπορική δραστηριότητα των Τούρκων είναι απολύτως περιορισμένη, έως «νεκρή» και δεν έχουν υπάρξει ούτε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά ούτε και κινήσεις από το Τουρκικό Ναυτικό.
Από την άλλη πλευρά, αυξημένη δραστηριότητα εμφανίζεται από τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού Στρατού, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί κάποια μετακίνησή τους, τουλάχιστον σε αυτές που έχουν τις βάσεις τους κατά μήκος των παραλίων του Αιγαίου.

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να σημαίνουν και μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης, αφού για να λεχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσουν πολλές ημέρες χωρίς να επιδειχθεί καμία επιθετική δραστηριότητα από την πλευρά των τουρκικών δυνάμεων. Η Ελληνική πλευρά θεωρεί πάρα πολύ δύσκολο να επιχειρήσουμε οτιδήποτε σημαντικό χωρίς πρώτα να γίνουν αντιληπτοί και να μην προδώσουν τις κινήσεις τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν παραβιάσεις σήμερα, αύριο ή και κατά τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτές θα κριθούν από την «ποιότητα» και από τους τόνους που θα εμπεριέχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση αποτολμηθεί.
Νωρίς σήμερα υπήρξε ήδη μία πολύ χαμηλών τόνων πρόκληση, όταν επί ένα 20λεπτο περίπου έξι F16 της Τουρκικής αεροπορίας παρέβησαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης, λαμβάνοντας όπως ήταν φυσικό την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Το παιχνίδι «ζεστό-κρύο» που παίζει η Τουρκία είναι χαρακτηριστικό από την χθεσινή ημέρα, κατά την οποία πέρα από τις δύο 4άδες τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που πετούσαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, δεν πετούσε κανένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος τους!!! Έτσι, έγινε ολοφάνερο πως δεν επιθυμούσαν να εκληφθεί οποιαδήποτε αεροπορική τους δραστηριότητα σαν προετοιμασία κάποιου σημαντικού επεισοδίου ή ακόμη και κάποιας ευρύτερης επιθετικής κίνησης (ναυτικό και στρατός ξηράς). Δεν υπήρξαν ούτε καν οι συνηθισμένες μετασταθμεύσεις πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών από τη μία μοίρα στην άλλη.
Η Ελληνική πλευρά, διατηρεί την άκρως υψηλή ετοιμότητα στην οποία έχει περιέλθει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αποσφραγίζοντας όλα τα βλήματα αέρος-αέρος και μεταφέροντάς τα στις σχετικές τους θέσεις, αλλά διατηρώντας και το ναυτικό σε θέσεις απόλυτης ετοιμότητας, ενώ η αεροπορία βρίσκεται σε ετοιμότητα 5 λεπτών!!!
Σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση, πολύτιμο όπλο της χώρας αποδεικνύεται η πλατφόρμα μετάδοσης πληροφοριών υψηλής αξίας, το ΑΣΕΠΕ ERIEYE, με το οποίο η Ελληνική αεράμυνα έχει την δυνατότητα άμεσου και ασφαλούς εντοπισμού, αλλά και ανάλυσης των κινήσεων του αντιπάλου, σε απόσταση 400 χλμ στην ενδοχώρα του!
Από το DefenceNet
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]