Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο

Πληθαίνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας
και τα ερωτήματα για την πολιτική της
Σε νέο γύρο προκλήσεων προχώρησε χθες η Άγκυρα στο Ανατολικό Αιγαίο με μεθοδευμένες υπερπτήσεις τετράδας αεροσκαφών Φάντομ, χαμηλά πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
Η εμμονή της Τουρκίας σε αναβαθμισμένες από στρατιωτικής πλευράς προκλήσεις στην περιοχή των Βορείων Δωδεκανήσων αλλά και η χρονική στιγμή κατά την οποία αυτές εκδηλώνονται ανησυχούν την Αθήνα, που διακριτικά έχει αυξήσει την ετοιμότητα επιτήρησης και αντίδρασης σε ορισμένες μονάδες. Μάλιστα επανδρώθηκαν επιπλέον παρατηρητήρια σε νησιά και στον Έβρο, ενώ εντάθηκε και ο βαθμός επαγρύπνησης στο σύστημα διαχείρισης κρίσεων- κάτι που κατέστησε και δημοσίως γνωστό με δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης.

«Βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα, ακριβώς γιατί οφείλουμε να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Έλληνες μπορούν να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους όταν επιχειρείται να αμφισβητηθούν», είπε ο υπουργός.
Ο προβληματισμός της Αθήνας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και για το πόσο θέλει να τραβήξει το σχοινί ενισχύεται και από τον προγραμματισμό ασκήσεων που έχει για πολλές ημέρες του Ιανουαρίου σε έξι σημεία του Αιγαίου. Στο άσχημο κλίμα ήρθε να προστεθεί χθες και μια ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου με την οποία η Άγκυρα ζήτησε τα ρέστα από την Ελλάδα ισχυριζόμενη ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη... παρενόχλησαν τουρκικά, δυτικά της Λέσβου και νοτίως της Λήμνου στις 5 Ιανουαρίου και ότι σκάφη του Λιμενικού... παραβίασαν τα χωρικά της ύδατα το διάστημα από τις 2 έως τις 6 Ιανουαρίου στα Ίμια!
Στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας υπάρχει δυσκολία ερμηνείας της τουρκικής κλιμάκωσης, γεγονός που προκαλεί αμηχανία και ως προς τους διπλωματικούς και άλλους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ήπιες μέχρι χθες διπλωματικές κινήσεις για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση. Πέραν των διαβημάτων στην Τουρκία, που έγιναν άμεσα, χθες άρχισε προσπάθεια ενημέρωσης των εταίρων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.- κι αυτό γίνεται πάντως «ευκαιρίας δοθείσης». Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε με πρωτοβουλία της το θέμα στον Αμερικανό πρέσβη κ. Σπέκχαρντ σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν προχθές, ενώ χθες αντίστοιχη ενημέρωση πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημ. Γράψας στον ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών του υπουργείου Άμυνας, η πλέον πιθανή εκδοχή όσον αφορά την τουρκική πρόκληση πρέπει να είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επικαιροποιήσει- αναβαθμισμένη μάλιστα- την ατζέντα των αξιώσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο εν όψει των συζητήσεων το 2009 για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία αναβιώνει με στρατιωτικές κινήσεις τη θεωρία που έχει κατασκευάσει, σύμφωνα με την οποία δεκάδες νησιά και νησίδες που δεν αναφέρονται ονομαστικά σε συνθήκες παραχώρησής τους στην Ελλάδα ανήκουν στην Τουρκία ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάτι που δεν ευσταθεί ασφαλώς, διότι υπάρχει άρθρο που- εκτός από τα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων τα οποία αναφέρονται ονομαστικά- ορίζει ότι στην Ελλάδα ανήκουν και τα γύρω απ΄ αυτά μικρότερα νησιά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]