Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς θερμό επεισόδιο τον Ιανουάριο;

Πόσο κοντά βρίσκεται

μία σύγκρουση με την Τουρκία;


Σοβαρή ανησυχία έχουν προκαλέσει στους υπουργεύοντες (Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών) και μη γνωρίζοντες - ενώ όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας τα ανέμεναν - τα επεισόδια που προκαλεί η Άγκυρα στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση του «κουμπάρου» Ερντογάν μεθοδεύει νέο σκηνικό κρίσης εντός του Ιανουαρίου, 13 χρόνια μετά τα Ιμια.
Τα γεγονότα είναι αδιάψευστα και απόρροια της συνειδητής αδράνειας που βασιλεύει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα τελευταία χρόνια. Πριν αναφερθούμε σε αυτά, οφείλουμε για πολλοστή φορά να απευθυνθούμε στο αναγνωστικό μας κοινό και να του θυμίσουμε ότι, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει, την ευθύνη για τα συμβάντα τη φέρουν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία.
Έχοντας συναποφασίσει και συνυποστηρίξει την αδράνεια στους εξοπλισμούς (πυρομαχικά, οπλικά και άλλα συστήματα) και κυρίως τη μη υπογραφή συμβολαίων τεχνικής υποστήριξης, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας μέσων, πλήττοντας και τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Από πού άραγε να ξεκινήσει κάποιος καταγράφοντας τα λάθη τα οποία, σε συνδυασμό με τη «φινλανδοποιημένη» πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών, έδωσαν στην Τουρκία όλα όσα χρειαζόταν για να πραγματοποιήσει τα επόμενα βήματα της αναθεωρητικής της πολιτικής; Κύριοι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, που διατηρήσατε τις θέσεις σας μετά τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου, πιστεύατε πραγματικά ότι με το να στέλνετε τους αρχηγούς των κλάδων στην Αγκυρα, θα συμβάλλατε στην «εμπέδωση κλίματος φιλίας και συνεργασίας;». Κύριε Α/ΓΕΝ παραμένετε ακόμη αληθινός φίλος του Τουρκικού Ναυτικού; Μα πότε επιτέλους θα αντιληφθείτε ότι κανένας Τούρκος δεν μπορεί να αντιληφθεί τίποτε άλλο εκτός από τη γλώσσα της ισχύος! Θαυμάστε πού μας έχετε οδηγήσει με την υλοποίηση μιας πολιτικής συνεχών υποχωρήσεων και την αδυναμία κατανόησης των τουρκικών προθέσεων. Οσοι έβλεπαν την απουσία αποφάσεων και επί της ουσίας την πολιτική κατεύθυνση η οποία βρίσκεται πίσω από κάθε τραγικά λανθασμένο χειρισμό, προέβλεπαν τις εξελίξεις.
Η Αγκυρα διεπίστωσε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή και κινήθηκε δραστήρια. Γνωρίζει ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μεταφράζεται στα τεκταινόμενα στον χώρο της άμυνας, διέπεται από αντιστρατιωτικό πνεύμα, δίδοντας έμφαση στην οικονομία σε βάρος της ασφάλειας. Οι Ελληνες συντηρούν ένα κλίμα «φιλίας», ως απόρροια της πραγματικής αδυναμίας στην οποία έχουν περιέλθει. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει, λόγω της στάσης της ΓΔΑΕΕ, με συμμάχους, αφήνοντας κύρια οπλικά συστήματα χωρίς υποστήριξη ή πυρομαχικά, επιτάχυναν τις τουρκικές κινήσεις. Η Αθήνα βρίσκεται αυτοπαγιδευμένη στην πολιτική της, χωρίς να έχει αντιληφθεί τι διακυβεύεται στο Αιγαίο, ανίκανη να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που στέλνει η Αγκυρα. Βλέπει τυχαία γεγονότα και όχι μια καλά σχεδιασμένη και κλιμακούμενη επιχείρηση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εχει αφήσει να επανέλθει στην επιφάνεια η απαράδεκτη τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών». Θεώρησε ότι φορώντας το ευρωπαϊκό της χαμόγελο και επισείοντας ένα χαρτί φραστικών καταδικών…θα αναχαίτιζε τους γείτονες. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, όμως, πρέπει να χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Αυτό ισχύει μονομερώς για την Τουρκία. Στην Ελλάδα οι ΕΔ αντιμετωπίζονται σαν ένα τέρας που τρώει χρήματα. Κάποιοι νομίζουν ότι αν διαθέσουν 28 δις στις τράπεζες θα επιλύσουν το πρόβλημα της ασφάλειας της χώρας. Αντί να ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ικανότητα έπραξαν το παν για να την αποδυναμώσουν. Ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτε στα εξοπλιστικά και, πιο συγκεκριμένα, στο κατεπείγον πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Παρά την προτεραιότητα που έχει δώσει το ΓΕΑ, με ευθύνη του Α/ΓΕΑ προσωπικά, για το πρόγραμμα, η ΓΔΑΕΕ το έχει καθηλώσει, όπως και ό,τι σχετίζεται με τα ανταλλακτικά των μαχητικών. Για μια ακόμη φορά εμείς ανοίγουμε την Κερκόπορτα.
Οι Τούρκοι, βλέποντας τις ελληνικές «ταχυδακτυλουργίες», έκριναν ότι ο καιρός είναι κατάλληλος να πιέσουν ακόμη πιο πολύ. Αλλωστε ολόκληρος ο κόσμος διεπίστωσε τον Δεκέμβριο πόσο ικανή είναι η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει την τάξη στο εσωτερικό... Η Αγκυρα εφαρμόζει μια συνεπή πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Με τις Ενοπλες Δυνάμεις μας αποδυναμωμένες, με διαπιστωμένο έλλειμμα στην ηγεσία και στον χειρισμό έκτακτων καταστάσεων, σε συνάρτηση με την εσωτερική κρίση, ο Ιανουάριος είναι ένας ιδανικός μήνας για να εκδηλωθεί κάτι «θερμό» στο Αιγαίο, κάτι το οποίο θα ανάγκαζε την Ελλάδα να αποδεχθεί νέα τετελεσμένα. Ποιος είναι ο στόχος; Η επισημοποίηση της «γκριζοποίησης» και άλλων νησιών στα Δωδεκάνησα, η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας ότι το Αιγαίο αποτελεί μια εν δυνάμει εύφλεκτη περιοχή, η ανάληψη καθηκόντων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και η απενεργοποίηση - κατάργηση του Πεδίου Βολής Ανδρου. Οι σχεδιαστές των νέο-οθωμανών έκριναν ότι με τα γεγονότα στη Γάζα, με την ύπαρξη κλίματος δυσφορίας και ανασφάλειας στην Ελλάδα και ενόψει της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου, το διάστημα προσφέρεται για αναθέρμανση των διεκδικήσεων. Ετσι στις 29 Δεκεμβρίου σχηματισμός 16 αεροσκαφών (μεταξύ αυτών και οκτώ οπλισμένα) παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο σε περιοχές του κεντρικού και του βόρειου Αιγαίου. Τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 350 m και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν. Για πολλοστή φορά τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν προκλητικά πάνω από το Αγαθονήσι προβαίνοντας σε στοχοποίηση θέσεων (το ένα ζεύγος), ενώ παράλληλα ο σχηματισμός κινήθηκε σαν να μετείχε σε πραγματικές επιχειρήσεις. Κάθε σοβαρή χώρα στον κόσμο θα είχε απαντήσει δυναμικά. Η Ελλάδα, όμως, λόγω σεμνότητας και ταπεινότητας, δεν καταδέχεται ούτε καν να σκεφθεί κάτι τέτοιο...
Η κλιμάκωση σημειώθηκε όταν ένα ελικόπτερο Chinook, κατευθυνόμενο προς την περιοχή όπου βρίσκονται τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, υπέστη παρεμβολή στη συχνότητα ανάγκης. Εκπληκτοι οι Ελληνες χειριστές άκουσαν προειδοποίηση ότι θα αναχαιτίζονταν εάν δεν εγκατέλειπαν άμεσα τον…τουρκικό εναέριο χώρο. Οταν γνωστοποιήθηκε ευρύτερα η νέα πρόκληση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισκέφθηκε το Αγαθονήσι, από όπου απέστειλε μήνυμα με σαφείς αποδέκτες προς την Τουρκία. Ωστόσο το διήμερο 6 και 7 Ιανουαρίου η Αγκυρα επανήλθε. Σκηνοθετώντας μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και καιροφυλακτώντας για την έλευση ελληνικού μέσου, προχώρησε το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου σε μια καλοσχεδιασμένη πρόκληση. Στις 23.30 το κέντρο έρευνας και διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε συνδρομή για τη διάσωση 15 λαθρομεταναστών που βρίσκονταν στη θάλασσα κοντά στο Φαρμακονήσι. Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ έρευνας και διάσωσης για δέσμευση της περιοχής και επί τόπου έσπευσαν η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» (Ρ267) και ένα ελικόπτερο Super Puma. Ωστόσο δεν βρέθηκαν άτομα στη θάλασσα. Το πρωί της 7ης Ιανουαρίου (ημέρα κυβερνητικού ανασχηματισμού) η κανονιοφόρος παρενοχλήθηκε από τουρκικό σκάφος και το Super Puma παρενοχλήθηκε από ζεύγος μαχητικών F-16, τα οποία στη συνέχεια αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη. Παράλληλα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν σειρά πτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ενώ είχε προηγηθεί παρεμβολή στους ασυρμάτους κατά την οποία οι χειριστές προειδοποιήθηκαν ότι εισήλθαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου. Στις 12.17 οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν εντός του FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου, ενώ στις 12.39 ζεύγος F-4E Terminator πραγματοποίησε νέα πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1,8 χλμ.
Το «σουρωτήρι» αυτό αποτελεί αιτία ανάκλησης πρεσβευτή από την Αγκυρα και ενημέρωσης, με ένα σκληρό διπλωματικό διάβημα, όλων των πλευρών (ΝΑΤΟ, Ρωσίας) για την προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Ομως για να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και υποστήριξη από τις Ενοπλες Δυνάμεις (οι αναχαιτίσεις κοστίζουν). Αυτή η ιλαροτραγωδία θυμίζει τα όσα ζήσαμε τον Δεκέμβριο, οπότε διαπιστώθηκε η ανυπαρξία ενός πραγματικού ηγέτη. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και τότε υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης, φάνηκε να έχει εξουδετερωθεί ενώ σοβούσε η σοβαρότερη εσωτερική κρίση μετά τη μεταπολίτευση. Αν ένας πρώην Α/ΓΕΕΘΑ υποτιμάται με τέτοιον τρόπο και ευτελίζεται από τον πολιτικό του προϊστάμενο (η Αθήνα καιγόταν και λεηλατείτο) ενώ η Αστυνομία τηρεί αμυντική στάση, μπορείτε να διανοηθείτε τι θα συμβεί στους ένστολους συναδέλφους του αν εκδηλωθεί πραγματική κρίση στο Αιγαίο. Φαντάζεστε να αναλάβει ο υπουργός τη διαχείριση της κρίσης εφαρμόζοντας το ίδιο πνεύμα στο Αιγαίο, όπου αντί για κουκουλοφόρους θα αντιμετωπίζει τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις;
Εισπράττουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της ανικανότητας στην αντιμετώπιση-διαχείριση κρίσεων με βάση τα μηνύματα που εκπέμπουμε. Μην αναζητείτε συνωμοσίες αλλά μόνο περιορισμένης ικανότητας εγκεφάλους, οι οποίοι απλώς δεν επαρκούν για να φέρουν σε πέρας μια εργασία η οποία αντιστοιχεί σε ένα «Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας», όπως αυτό που βρίσκεται στην άλλη όχθη του Αιγαίου.
Η Τουρκία έχει ήδη στραφεί προς τον ισλαμικό κόσμο. Αρκεί να διαβάσουμε τα όσα κατά καιρούς δηλώνει ο Νταβούτογλου (σύμβουλος του Ερντογάν), για να διαπιστώσουμε ποια είναι η πραγματική τουρκική νεο-οθωμανική πολιτική. Οι τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα, φέρουν τη σφραγίδα της εν λόγω πολιτικής. Η Άγκυρα έχει χαράξει τον δρόμο της ερχόμενη σε αντιπαράθεση ακόμη και με το Ισραήλ. Η Ελλάδα αποτελεί ένα πεδίο εφαρμογής της αναθεωρητικής της πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, διευρύνοντας τις προκλήσεις. Σύντομα το θερμόμετρο θα ανέβει. Την ώρα που η «ασθένεια» της αδράνειας έχει προσβάλει την πολιτική μας ηγεσία, καθιστώντας την ευάλωτη σε κάθε λογής τουρκικές «ιώσεις»…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝTΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Από το "Έγερσις"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]