Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ - Ποιοί είναι οι "φόβοι" των επιτελών;

Η κυβέρνηση και οι επιτελείς ανησυχούν

Η μεγάλη ανησυχία, που συζητήθηκε εκτενέστατα στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, είναι ο φόβος ενός ατυχήματος", για το οποίο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η Τουρκική πλευρά λόγω της συνεχόμενα αυξανόμενης προκλητικότητάς της.
Το επεισόδιο-πρόκληση της προηγούμενης εβδομάδας, με την παρενόχληση του Ελληνικού Super Puma, θεωρείται ότι έφερε στα άκρα και σε ελάχιστη απόσταση πριν μία στρατιωτική σύγκρουση, τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και όπως αναφέρουν πολύ έμπιστες πληροφορίες, το Super Puma διασώθηκε χάρις στην ικανότητα και στα ανακλαστικά των χειριστών του και δεν κατέπεσε στα βράχια.

Τα αέρια των κινητήρων των τουρκικών μαχητικών, που "χόρευαν οκτάρια" γύρω του, είχαν την δύναμη βράχου που χτύπησε το ελληνικό ελικόπτερο, το πλήρωμα του οποίου και έλαβε άμεση εντολή προσγείωσης στο Φαρμακονήσι, όπου και περίμενε την έλευση των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών προκειμένου να αναχαιτισθούν τα Τουρκικά αεροσκάφη.
Το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, αλλά και στις στρατιωτικές ηγεσίες του ΓΕΕΘΑ καθώς και του ΓΕΑ ήταν "πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην περίπτωση που επαναληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό;"
Να σημειωθεί, πως αν και δεν έγινε χρήση πυρών από την αντίπαλη πλευρά, ήταν και είναι δυνατόν λόγω της συγκεκριμένης εχθρικής δραστηριότητας να προκληθούν θάνατοι και απώλεια σε έμψυχο και σε άψυχο υλικό. Μην ξεχνάμε πως και την περίπτωση Ηλιάκη, στην οποία αν και δεν υπήρχε "ένταση στο κόκκινο" στις σχέσεις των δύο χωρών, μία αναχαίτιση κατέληξε σε εν ψυχρώ δολοφονία (που εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητη από την πλευρά της Ελλάδας).
Έτσι, και κάτω από την συγκεκριμένη ψυχολογία του έμψυχου δυναμικού, δεν μπορεί να θεωρηθεί διόλου απίθανο σε μία ανάλογη μελλοντική (ανά πάσα στιγμή) περίπτωση κάποιος από την Ελληνική πλευρά να ανοίξει πυρ, με προσωπική του απόφαση και μέσα στα πλαίσια της εκ μέρους του αυτοάμυνας. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει η Ελληνική πλευρά, όμως το τι ακριβώς θα συμβεί εξαρτάται πλέον καθαρά από την πλευρά και τις διαθέσεις της Τουρκίας.
Από το DefenceNet
Δηλώσεις Μπακογιάννη
H υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα.
Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.
Δηλώσεις Μεϊμαράκη
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στην τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπερπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι «πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις».
Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητα με δική τους υπευθυνότητα.
Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί της Δευτέρας σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]