Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεύτερο επεισόδιο παρενόχλησης χθες στα ανοικτά του Παραλιμνίου



Τεντώνει το σκοινί η Άγκυρα

Την ώρα που η Δημοκρατία σημείωνε χθες με ικανοποίηση τη διαβίβαση των διαβημάτων της από τη διεθνή κοινότητα στην Άγκυρα, σημειώθηκε δεύτερο επεισόδιο παρενόχλησης, gια τουρκική υφαλοκρηπίδα και τυχοδιωκτισμό μιλάει το τουρκικό ΥΠΕΞ!
Κρίση πετρελαίων στήνει εντέχνως η Τουρκία προκειμένου αφενός να αποτρέψει ενδιαφερόμενες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου (ΑΟΖ) και αφετέρου να ανεβάσει τους τόνους σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Μετά την παρενόχληση εκ μέρους δυο τουρκικών πολεμικών σκαφών του παναμέζικης σημαίας ωκεανογραφικού πλοίου στα ανοικτά της Πάφου στις 13 Νοεμβρίου και παρά τα κυπριακά διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις που μεσολάβησαν, η Άγκυρα επανήλθε χθες παρενοχλώντας το ίδιο ερευνητικό σκάφος που έπλεε αυτή τη φορά στα ανατολικά της Κύπρου.
Εξάλλου, ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας να τραβήξει στα άκρα το όλο θέμα και να καταστήσει σε γκρίζα ζώνη την κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητώντας την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στην Κύπρο και αποθαρρύνοντας πετρελαϊκές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, είναι η δήλωση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο οποίος χαρακτήρισε ως τυχοδιωκτική προσέγγιση την άδεια που έδωσε η Δημοκρατία για έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε δε ότι οι έρευνες που έγιναν στα ανοικτά της Πάφου πραγματοποιήθηκαν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Μετά από πληροφόρηση ότι το εν λόγω πλοίο δραστηριοποιείτο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα έγιναν οι απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες», συνέχισε και προχωρώντας σε υποδείξεις «πολιτικής δεοντολογίας» υπογράμμισε ότι «σε περίοδο διαπραγματεύσεων αποτελεί τυχοδιωκτική προσέγγιση η δραστηριοποίηση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Αψήφησαν τα διαβήματα
Την ώρα που η Δημοκρατία σημείωνε με ικανοποίηση το γεγονός ότι τα διαβήματα της στη διεθνή κοινότητα προωθήθηκαν στην Άγκυρα, επαναλαμβανόταν στα ανοικτά του Παραλιμνίου το ίδιο σενάριο. Το παναμαϊκής σημαίας σκάφος έπλεε ανατολικά της Κύπρου, εντός πάντα της ΑΟΖ, όταν προσεγγίσθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος (σε απόσταση βρισκόταν κι ένα δεύτερο) το οποίο και ζήτησε από τον καπετάνιο του ερευνητικού να αποχωρήσει άμεσα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εναπομείνασα εργασία του ωκεανογραφικού για ολοκλήρωση των ερευνών ήταν θέμα λίγων μόλις ωρών. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, παρά τα απανωτά επεισόδια η Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις έρευνες και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Φαίνεται δε πως λίγα πλέον απομένουν για να ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες. Τέλος, να σημειωθεί ότι η «Χουριγιέτ» γράφει ότι «Ο τουρκικός στόλος κυνήγησε τους Ε/Κ» ενώ η τ/κ «Βολκάν» ότι οι Ε/Κ έβαλαν την ουρά στα σκέλια
».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]