Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διφορούμενες οι απόψεις στη Γερμανία για την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη

Ντόρις Πακ: "Η Μακεδονία καταβάλλει

προσπάθειες για την επίλυση του ονόματος"


Διφορούμενες είναι οι απόψεις Γερμανών αναλυτών και πολιτικών σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Κληθείσα από τη Deutsche Welle να σχολιάσει την εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, η ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Ντόρις Πακ, δείχνει απόλυτη κατανόηση στην απόφαση των Σκοπίων να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.
Αντίθετα, ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής των εφημερίδων «Tageszeitung» και «Le Monde Diplomatique», Νιλς Καντρίτσκε, κάνει λόγο για σφάλμα τακτικής και επιζήμια απόφαση.

Σύμφωνα με τη Ντόρις Πακ, επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κάνει τα πάντα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Ο δρόμος αυτός (σ.σ.: της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο) δεν μπορεί να είναι λάθος, καθώς η "Μακεδονία" - όπως αποκαλεί τη γειτονική χώρα η κυρία Πακ - καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα της επιτρέπει να φέρει το όνομά της», αναφέρει σε άρθρο της η κ. Πακ.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν μπορώ να κατηγορήσω τους "Μακεδόνες" όταν προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν το δίκιο τους. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχουν με αυτόν τον τρόπο, αλλά βασικά τους στηρίζω στις προσπάθειές τους για επίλυση του προβλήματος. Και όσο το πρόβλημα μένει άλυτο η "Μακεδονία" δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επειδή παντού βρίσκεται το βέτο της Ελλάδας», υποστηρίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.
Στον αντίποδα, ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε χαρακτηρίζει άσκοπη και επιζήμια την προσφυγή της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Είναι από άσκοπη έως αντιπαραγωγική αυτή η ενέργεια. Και συνιστά βεβαίως μια εσφαλμένη τακτική έναντι της Ελλάδας», παρατήρησε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τρεις λόγους για να στηρίξει την άποψή του:
«Πρώτον -σημείωσε ο Γερμανός αναλυτής- είναι αμφίβολο εάν το Διεθνές Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή κι αυτό διότι το δικαστήριο είναι διστακτικό όταν πρόκειται για διμερή ζητήματα, που αφορούν την ερμηνεία διμερών συμφωνιών.
Δεύτερον, ακόμη και εάν το Διεθνές Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, η ελληνική πλευρά θα φέρει τα δικά της επιχειρήματα. Όπως διαφαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις, η Ελλάδα θα υποστηρίξει ότι πρώτη η ΠΓΔΜ παραβίασε συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας και νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει μια σαφή απόφαση.
Και τρίτον, ακόμη και εάν αρχίσει η διαδικασία αυτή θα απαιτηθούν χρόνια - νομίζω τουλάχιστον τρία - μέχρι να βγει η απόφαση. Πρόκειται για σφάλμα τακτικής».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος θεωρεί επίσης εσφαλμένη κίνηση τα περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» που επιχειρεί να εγείρει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι.
Ο Νιλς Καντρίτσκε διακρίνει στα Σκόπια δύο τάσεις που βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό. Μία μετριοπαθή και μία ακραία και διευκρινίζει: «Θεωρώ ολέθρια τη γραμμή του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, επειδή γνωρίζω πώς επιδρά στην ελληνική κοινή γνώμη. Η γραμμή αυτή ενισχύει τα ακραία στοιχεία στην Ελλάδα».
Επιπρόσθετα, ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής δηλώνει πως αδυνατεί να αντιληφθεί το λόγο για τον οποίο τα Σκόπια επιμένουν στη χρήση συμβόλων που προέρχονται από την αρχαία Μακεδονία.
Αναφερόμενος, εξ άλλου, στην πολιτική που αναμένεται να τηρήσει η Ουάσιγκτον μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε πως θεωρεί ότι δεν θα είναι εξίσου ευνοϊκή με εκείνη της κυβέρνησης Μπους.
«Πιστεύω», επεσήμανε ο Νιλς Καντρίτσκε, «πως η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ονόματος δεν θα αλλάξει σε ευνοϊκότερη για τα Σκόπια κατεύθυνση. Νομίζω όμως ότι δεν θα προσεγγίσει σημαντικά και τη θέση της Ελλάδας. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενισχύσει περισσότερο την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών με διαμεσολαβητή τον Νίμιτς και στο εξής θα ασκεί παρασκηνιακά λιγότερες πιέσεις, σε σύγκριση με την κυβέρνηση Μπους».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]