Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμβουλές προς τους Σκοπιανούς πολίτες


Μειώθηκαν οι επενδύσεις στα Σκόπια

Οι απευθείας ξένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ για το έτος 2007, ανήλθαν στα 330,8 εκ. δολάρια και σε σχέση με το έτος 2006 εμφανίζονται μειωμένες κατά 19,9 εκ. δολάρια, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Οι περισσότερες απευθείας ξένες επενδύσεις για το 2007 προήλθαν από την Αυστρία (90,5 εκ. δολάρια) και ακολουθούν η Σλοβενία ( 53,3 εκ. δολάρια), Βουλγαρία ( 45,7 εκ. δολάρια) και Γαλλία ( 30,2 εκ. δολάρια).
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ΠΓΔΜ ήταν αυτός ο οποίος προσέλκυσε τις περισσότερες ξένες επενδύσεις. Και αυτό είναι το σημαντικό σημείο της είδησης που έχει να κάνει με την μείωση των επενδύσεων.

Απολύτως φυσιολογικό, θα πει ο απονήρευτος αναγνώστης, αφού οι επενδυτές βλέπουν πως οι Σκοπιανοί δανείζονται, οι ίδιοι προτιμούν να αποσύρονται πριν επέλθουν δυσάρεστες εξελίξεις και διακινδυνεύσουν το σύνολο των επενδύσεών τους.
Υπάρχει βέβαια μία λογική σε αυτό, αλλά η είδηση είναι στο ότι η σημερινή κυβερνητική των Σκοπίων ουσιαστικά υποθηκεύει το μέλλον του κρατιδίου φροντίζοντας να χρεώνονται οι πολίτες του και να είναι ευκολότερο στο μέλλον να "εκβιάζονται" ή να ζούνε κάτω από ένα καθεστώς υποσχέσεων και γενικότερης πολιτικής ή κυβερνητικής "παροχολογίας".
Το σενάριο αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες το ζούμε εδώ και δεκαετίες και νιώθουμε την πραγματική πίεση του κεφαλαίου, αλλά και την σκληρή πραγματικότητα του να εργάζεσαι για να αποπληρώνεις τα χρέη του παρελθόντος. Χρέη τα οποία έγιναν με τις υποσχέσεις κυβερνήσεων πως όλα θα πάνε καλά, πως η οικονομία βαδίζει από το καλό στο καλύτερο, πως μειώνεται η ανεργία κ.α.
Επανερχόμενος όμως στα γειτονικά Σκόπια, βλέπει κανείς πως αυτή τη στιγμή το κρατίδιο των Σκοπίων υποθηκεύει, στην πραγματικότητα, την ίδια την ύπαρξή του απέναντι στα ξένα κεφάλαια, που αυτή τη στιγμή δείχνουν να εισρρέουν (έστω και λίγα). Το μόνο βέβαιο όμως είναι πως κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον θα ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους όλοι αυτοί οι "τραπεζίτες" που δίνουν τα χρήματά τους με σκοπό μόνο το κέρδος.
Τι θα κάνει, λοιπόν, η τότε κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες των Σκοπίων; Θα αποπληρώσουν τα χρέη την στιγμή που δεν παράγουν ουσιαστικά τίποτε; Ή μήπως θα πουλήσουν τα σπίτια τους, τη γη τους και ποιός ξέρει τι άλλο, προκειμένου να συνεχίσουν οι τράπεζες... να τους δανείζουν;
Όλοι γνωρίζουμε πως η οικονομία της ΠΓΔΜ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της "παραγωγής" των Σκοπίων, είναι άμεσα εξαρτώμενα από την Ελλάδα και τις διαθέσεις των Ελλήνων επενδυτών, αλλά κυρίως των Ελλήνων πολιτών... Πριν συνεχίσουν να πουλάνε το μέλλον τους, οι κάτοικοι των Σκοπίων, οφείλουν να σκεφθούν, απέναντι στα ίδια τους τα παιδιά, πως είναι πολύ πιθανό να τους αφήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα ως κληρονομιά...
Κωνσταντίνος
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Θα σου δώσω μια βλακώδη απάντηση
    Θα αλλάξουν το Δηνάριο με το ΕΒΡΟ η το Δολάριο.
    Νομίζεις ότι δεν είναι ικανοί.
    Πάντως κατάλαβα τι θέλεις να πεις και συμφωνώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]