Η Αθήνα φοβάται την «οργή» του Νίμιτς;
Δεν τολμά η Μπακογιάννη να ζητήσει
την εξαίρεσή του από τις συνομιλίες...
Τι θα γίνει τώρα με τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για την ΠΓΔΜ; Είναι προφανές πως αποκλείεται να συνεχιστούν όπως μέχρι σήμερα, μετά την αποκάλυψη - βόμβα του «Εθνους της Κυριακής».
Το κύρος του Αμερικανού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι λειτούργησε ως... «βαποράκι» προσυμφωνημένων θέσεων Ουάσιγκτον και Σκοπίων, όταν υπέβαλε προ δύο εβδομάδων την τελευταία πρότασή του.
Η θέση του καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη εκ του γεγονότος ότι αυτή η στάση του συνάγεται από εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, προς τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, προς το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλους αποδέκτες ανάλογης σπουδαιότητας.
Πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση με έναν μεσολαβητή που αποδεδειγμένα πλέον δεν είναι αμερόληπτος;
Ο Μάθιου Νίμιτς είναι πλέον πολιτικά γυμνός. Συνιστά εμπόδιο στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων παρά παράγοντα προώθησής τους.
Η θέση του κ. Νίμιτς, όμως, έχει ήδη αποδυναμωθεί και διερωτάται κανείς πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική του αποστολή όταν όλοι γνωρίζουν τον ρόλο που έχει αποδεχθεί. Κάθε μελλοντική του πρόταση θα αντιμετωπίζεται πλέον από τον Τύπο και την κοινή γνώμη με εύλογη καχυποψία, η οποία θα επεκτείνεται και στην υποδοχή της από την κυβέρνηση.
Ως «λύση» στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να προκρίνει το «πάγωμα» της διαδικασίας, μέχρις ότου στην Ουάσιγκτον εγκατασταθεί η νέα κυβέρνηση, στις 20 Ιανουαρίου 2009.
Κωνσταντίνε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα Σκόπια είτε γιατί έχουν εσωτερικά προβλήματα συνεννοήσεις είτε γιατί έτσι τους βολεύει να παίζουν το ΄παιχνίδι¨ ταλαντεύονται για το αν θα αποδεχτούν την πρόταση Νίμιτς.
Ο Γρούεβσκη λέει όχι,
ο Τσερβενκοβσκη λέει ναι
και ο καθένας – από καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφους, κλπ. - τραβάει τα κομμάτια του.
Πιο πολύ όμως πιστεύω ότι θέλουν να θολώσουν τα νερά-μετά τις αποκάλυψις- σαν σουπιές.
Πιο λοιπόν το νόημα αν η Ελλάδα ¨ δέχεται¨ σήμερα τον Νιμιτς σαν ¨άδολο¨ διαπραγματευτή?
Οι υποθέσεις πολλές – και με γερά θεμέλια- για την φερεγγυότητα της Εξωτερικής μας πολιτικής.
Και καλά κάνετε και αναφερόσαστε σε κάθε τους ¨στραβοπάτημα¨. Αν δεν ήσασταν και εσείς θα είχαμε μαύρα μεσάνυχτα.
Εδώ κολλάει…¨στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε?¨