Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγίδες κρύβονται στην πρόταση Νίμιτς

Πρόσθετα ερωτηματικά

για τη βελτίωση της νέας δέσμης ιδεών


Πρόσθετα ερωτηματικά για τις δυνατότητες στοιχειώδους βελτίωσης της τελευταίας πρότασης Νίμιτς με την ανατροπή των αρνητικότατων προβλέψεών της για κρίσιμα ζητήματα, δημιουργεί η μελετη όλων των πτυχών της πρότασης.
Τα Σκόπια, διά του προέδρου Μ. Τσερβενκόφσκι, δεν αποδέχθηκαν, όπως αναμενόταν, υπό τη συγκεκριμένη μορφή την πρόταση, διεκδικώντας ακόμη πιο ισχυρές διατυπώσεις και διασφαλίσεις στο θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας».


Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Προεδρία της Δημοκρατίας στα Σκόπια επισημαίνεται ότι «εάν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις, η δέσμη ιδεών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και οριστικής υπέρβασης της εκκρεμότητας της ονομασίας». Ο κ. Τσερβενκόφσκι, μάλιστα, θα συγκαλέσει νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό κοινής στάσης.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποδεχθεί την πρόταση ως βάση για διαπραγμάτευση και εντός των προσεχών δύο εβδομάδων θα επιδώσει την απάντηση και τις παρατηρήσεις του στον διεθνή μεσολαβητή.
Το «Εγγραφο Εργασίας», όπως ονομάζει την πρότασή του ο κ. Νίμιτς, προκρίνει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία ανταποκρίνεται κατ αρχήν στις ελληνικές θέσεις, αλλά εισάγει λύση διπλής ονομασίας κατοχυρώνοντας μάλιστα «μακεδονική ταυτότητα», η οποία αποτελεί όμως τον πυρήνα της διαφοράς για την ονομασία και των προβλημάτων στις ελληνοσκοπιανες σχέσεις.
Διευκρίνιση
Ο κ. Νίμιτς προτείνει τη χρήση της νέας ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για το διεθνές περιβάλλον, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά στα Ηνωμένα Εθνη, σε επίσημους και ημιεπίσημους διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς, διεθνείς συνδιασκέψεις, πρωτοβουλίες, πολυμερείς συνθήκες και συμφωνίες.
Ο κ. Νίμιτς όμως, εισάγοντας τη διπλή ονομασία, προβλέπει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συστήσει στα τρίτα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν το νέο όνομα «για επίσημη διμερή χρήση», χωρίς δηλαδή να υποχρεώνονται να αντικαταστήσουν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» οι τουλάχιστον 124 χώρες που έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.
(Ο υποτιθέμενος λεπτομερής κατάλογος περιπτώσεων που θα χρησιμοποιείται η νέα ονομασία δεν βελτιώνει, όπως αρχικά φάνηκε, τη «διπλή ονομασία», κάτι που θα συνέβαινε εάν απλώς αναφερόταν ότι «το Βόρεια Μακεδονία θα ισχύει για κάθε διεθνή χρήση πέραν των διμερών σχέσεων όπου θα υπάρχει απλώς η σύσταση του ΟΗΕ»).
Απολύτως προβληματική όμως είναι και η πρόβλεψη για τα διαβατήρια, με την οποία όχι μόνο επιβεβαιώνεται η διπλή ονομασία αλλα εισάγεται και θέμα αποδοχής «μακεδονικής ταυτότητας».
Τα διαβατήρια θα έχουν τη νέα ονομασία σε αγγλικά και γαλλικά και συγχρόνως τη συνταγματική ονομασία «Republika Μakedonija» στην κυριλλική γραφή.
Ομως, ήδη από το πρώτο άρθρο της πρότασης η Ελλάδα αναγνωρίζει ουσιαστικά την ύπαρξη και διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μια ακόμη σοβαρή παγίδα κρύβει το έγγραφο στην παράγραφο 9 και στο δεύτερο παράρτημα, καθώς, ενώ δηλώνεται ότι τα δύο μέρη επιμένουν στις θέσεις τους σχετικά με τη χρήση των «επιθετικών» προσδιορισμών (adjectives) σχετικά με την ΠΓΔΜ (σ.σ.: πώς θα αποκαλούνται εθνικότητα, γλώσσα κλπ.), ενώ για χρήση εντός του ΟΗΕ η παραπομπή στο παράρτημα προβλέπει ότι η εθνικότητα και η γλώσσα θα είναι «μακεδονική» με εναλλακτική αναφορά σε γλώσσα και εθνότητα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπου όμως ο κ. Νίμιτς περιλαμβάνει υποσημείωση με την οποία θα καταγράφεται και στο κείμενο αυτό του ΟΗΕ η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Το γενικό αυτό πλαίσιο στο οποίο κινείται η πρόταση Νίμιτς βρίσκεται, εξαιρώντας τη διεθνή ονομασία που εισηγείται, εκτός της «κόκκινης γραμμής» που έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ζητώντας «ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]