Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια απορρίπτουν την πρόταση Νίμιτς

Τα ΜΜΕ απηχούν τις απόψεις Γκρούεφσκι

Απορριπτική είναι η πρώτη αντίδραση των Σκοπίων στην πρόταση Νίμιτς. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθέστερος του πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι «χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις το νέο σχέδιο ιδεών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει στα Σκόπια το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να ληφθεί η τελική απόφαση επί της πρότασης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Εξάλλου η απόφαση της ΠΓΔΜ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί κίνηση καλής θέλησης προς την απερχόμενη διοίκηση Μπους, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αξιοποιηθεί ως μέσο πίεσης για την προσαρμογή της πρότασης Νίμιτς στις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.
Το… Euro 2004 και το φωτομοντάζ επιστράτευσε η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» για να σχολιάσει τη νέα πρόταση Νίμιτς στο πρωτοσέλιδό της. Πήρε μία φωτογραφία ενός Ελληνα φιλάθλου σε στάδιο της Πορτογαλίας κατά τη θριαμβευτική πορεία της Εθνικής και στο πρόσωπό τοποθέτησε εκείνο του μεσολαβητή. Συνόδευσε τη φωτογραφία με τον τίτλο: «Ο Νίμιτς μάς έφερε ελληνική πρόταση για το όνομα». Το πρωτοσέλιδο της συγκεκριμένης εφημερίδας δίνει το στίγμα με το οποίο τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας αξιολόγησαν το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ασκούν σκληρή κριτική στη δέσμη προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς κυρίως στα ζητήματα που σχετίζονται με τα «διλήμματα» σε ό,τι αφορά τη «μακεδονική» γλώσσα και την εθνική ταυτότητα.
«Ντροπή!», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική «Βέτσερ», ενώ η «Ντέβνικ» υποστηρίζει ότι «είναι αδύνατον οποιαδήποτε πολιτική δομή στην ΠΓΔΜ να αποδεχτεί απροσδιόριστη λύση για την εθνικότητα και τη γλώσσα». Ωστόσο, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις αποφεύγουν τους βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδος.
Στην ουσία τα σχόλια του Τύπου αποτέλεσαν την πρώτη αντίδραση των Σκοπίων απέναντι στα νέα δεδομένα. Πάντως, έχοντας ως δεδομένη τη στενή σχέση που διατηρεί ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι με τους εκδότες, αλλά και τις δηλώσεις του Σκοπιανού προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εύκολα κάποιος μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τελική απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας θα είναι να μην κάνει αποδεκτή τη νέα πρόταση Νίμιτς.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]