Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι έχουν κουραστεί από το Κουρδικό και άρχισαν να βάλλουν κατά του στρατού


Tου Αλέξανδρου Mασσαβέτα

Πρώτη φορά στρέφονται κατά του στρατού


Ύστερα από 24 χρόνια αιματοχυσίας και 40.000 νεκρούς, μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης έχει πεισθεί πως στο «κουρδικό πρόβλημα» δεν χωρεί εύκολη λύση.
Παρά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, την Τετάρτη, να παρατείνει την εντολή που εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να επεμβαίνουν «πέραν των συνόρων» στο Βόρειο Ιράκ, ολοένα και περισσότερο γίνεται δεκτό πως στο Κουρδικό η λύση δεν θα έλθει από τον στρατό.

Τα αναπάντητα ερωτήματα, που συνοδεύουν μία από τις τελευταίες επιθέσεις και το πνεύμα ελευθερίας που πνέει στη χώρα ως αποτέλεσμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διευκόλυναν τη διεξαγωγή μίας ανοικτής συζήτησης. Η τουρκική κοινή γνώμη έχει πια κουρασθεί από την πολύχρονη αιματοχυσία, κόπωση που αντανακλούν οι αναλύσεις στον κεντρώο Τύπο. Για πρώτη μάλιστα φορά, τα πυρά μεγάλου τμήματος του τελευταίου δέχεται το ίδιο το στράτευμα.
Η πρώτη από τις δύο επιθέσεις σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο συνοριακό φυλάκιο Ακτουτούν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και στην περιοχή του τριεθνούς Τουρκία – Ιράκ – Ιράν. Εχασαν τη ζωή τους δεκαεπτά Τούρκοι στρατιώτες, τραυματίσθηκαν περίπου είκοσι, ενώ σκοτώθηκαν και αρκετοί ένοπλοι του ΡΚΚ. Ακολούθησε δεύτερη επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης.
Ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε στην επίθεση στο Ακτουτούν με τρόπο διαφορετικό από τη μέχρι σήμερα τακτική του. Δεν περιορίσθηκε στην έκφραση οδύνης ούτε σε εκκλήσεις «εθνικής ενότητας». Πέρασε στην αναζήτηση του υπευθύνου. Και σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, για την απώλεια των δεκαεπτά στρατιωτών κατονομάσθηκε, ακόμη και από κεντρώες κεμαλικές εφημερίδες, υπεύθυνος ο στρατός.
Για πρώτη φορά γονείς των νεκρών στράφηκαν κατά των αρχών και του ακροδεξιού Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, που παραδοσιακά καπηλεύεται τις κηδείες των στρατιωτών για να αποσπάσει πολιτικά οφέλη.
Στην Αττάλεια, ζητήθηκε από ομάδα «Γκρίζων Λύκων» να εγκαταλείψει τον χώρο της κηδείας. Όπως συνηθίζει, η φασιστική νεολαία έστειλε κόσμο στον χώρο της κηδείας με λεωφορεία, προκειμένου να φωνάξουν εθνικιστικά συνθήματα. «Δεν σας θέλουμε εδώ», τους φώναξε η οικογένεια του νεκρού, ενώ οι παριστάμενοι τους γιουχάρισαν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]