Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν καταργεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων ο Νίμιτς!!!

Πρέπει να γίνει άμεση αποχώρηση

από την εξευτελιστική αυτή διαδικασία


Σε σοβαρό δίλημμα αναμένεται να βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση, μετά την αναμενόμενη κατάθεση της πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς σήμερα στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο κείμενο που θα λάβουν οι διαπραγματευτές δεν προβλέπεται η κατάργηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, συνεπώς, το σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που προτείνεται δεν θα ισχύει έναντι όλων, όπως έχει θέσει ως όρο ο κ. Κ. Καραμανλής για την άρση του ελληνικού βέτο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η άποψη που έχει επικρατήσει στην Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση, προκειμένου να ανοίξει πρώτα τα χαρτιά της η διχασμένη ηγεσία των Σκοπίων.
Η τακτική αυτή της στάσης αναμονής περιγράφεται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι». Οι ίδιοι παράγοντες περιμένουν με ενδιαφέρον τις δημόσιες δηλώσεις που θα κάνει σήμερα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ με φόντο την έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να διαπιστώσουν και τις προθέσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Η στρατηγική αυτή θα ανατραπεί εάν συμβεί το απρόοπτο, κατατεθεί δηλαδή πρόταση εμφανώς ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων, η οποία θα απορριφθεί αναγκαστικά. Χθες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησαν οι χωριστές συναντήσεις του κ. Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ (εκφράζει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ)-Μ. Πρότουγκερ (εκφράζει τον πρωθυπουργό). Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, καθώς και τα δύο μέρη προσπαθούν να φέρουν την πρόταση στα μέτρα τους.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε χθες ότι «η ταυτότητα, η ονομασία για τη διεθνή επικοινωνία και το πού θα χρησιμοποιείται είναι καθοριστικής σημασίας» και ανέφερε ότι στον ΟΗΕ κάθε χώρα έχει «μία προσωπική ταυτότητα όπου αναγράφονται η επίσημη ονομασία, η σύντμησή της, η γλώσσα και η ιθαγένεια». Ο πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι αναμένεται να μεταθέσει την ευθύνη των αποφάσεων στο λαό, προκρίνοντας την οδό του δημοψηφίσματος, ώστε να αποφύγει ο ίδιος το πολιτικό κόστος της αποδοχής ή της απόρριψης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]