Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λύση εις βάρος της Ελλάδας προτείνει ο Νίμιτς


«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»


Σε τροχιά λύσης φαίνεται πως οδηγείται το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς φέρνει κοντά, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5, η πρόταση αντιμετωπίζεται κατ' αρχήν θετικά από τα Σκόπια.
Ο κ. Νίμιτς εισηγείται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τη διεθνή επικοινωνία της ΠΓΔΜ, η οποία θα διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα στη σλαβική γραφή για χρήση στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες.

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος είπε ότι η πρόταση αξιολογείται με «εποικοδομητική διάθεση».
Την Πέμπτη η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στις επίσημες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασής του.
Αντίθετα, μίλησε για «συνολική βάση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και για μια «λογική, αξιοπρεπή και λειτουργική λύση», σημειώνοντας πως εξαρτάται από τις δύο πλευρές να εξετάσουν τι είναι σωστό και δίκαιο για την καθεμιά. «Είναι θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί, αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου» προσέθεσε.
Κάλεσε δε, και τα δυο κράτη να σκεφτούν καλά την πρότασή του, μια «συνολική βάση για την επίλυση του ζητήματος», όπως είπε, αναφέροντας επίσης ότι θα περιμένει τις απαντήσεις των δύο πλευρών σε δύο έως τρεις εβδομάδες.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής είπε πως ο ρόλος του δεν τελειώνει και πως θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις δυο πλευρές προκειμένου να δουν τι χρειάζεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Τόνισε ωστόσο πως δεν θα εμπλακεί σε εσωτερικά ζητήματα.
Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψης της πρότασής του και απάντησε πως υπάρχει η «σολομώντεια λύση», αλλά δεν είναι βασιλιάς και δεν έχει τέτοιες εξουσίες. «Το τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τις ίδιες τις δύο χώρες» κατέληξε.
«Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή, αλλά και εποικοδομητική διάθεση τις προτάσεις Νίμιτς. Η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά την οριστική επίλυση, με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, χωρίς νικητές και ηττημένους» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η δήλωση Νίμιτς στην ουσία προαναγγέλλει μία λύση που βρίσκεται μακριά από εκείνη που θα εξασφαλίζει ο προσδιορισμός Μακεδονία ή παράγωγό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Για παταγώδη αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της Ντόρας Μπακογιάννη κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Οχρίδα, ανέφερε ότι είναι σαφές σε όλους πως αν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]