Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Όλα παίζονται στη Νέα Υόρκη


Όλοι οι ανθέλληνες συγκεντρώθηκαν

για να πιέσουν την Ελλάδα



Η μη προγραμματισμένη, «αυθόρμητη» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε πάσης φύσεως σενάρια, εκτιμήσεις και προβλέψεις για μια «γρήγορη λύση» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, με μια «συμφωνία κορυφής» επεξεργασμένη από την αμερικανική κυβέρνηση.
Με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο και τη σχετική «χαλάρωση» στη διαχείριση του ελληνικού βέτο στα Σκόπια μετά τον Απρίλιο, που έχει επιδείξει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη σεναρίων εντυπώσεων σχετικά με «αναγκαστική υποχώρηση», τα οποία θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν από τους χειρισμούς της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Η υπουργός Εξωτερικών εκ των πραγμάτων θα κληθεί τις επόμενες ημέρες, κατά τις συναντήσεις της στη Νέα Υόρκη, είτε να εφαρμόσει στο ακέραιο χωρίς αποκλίσεις την επίσημη συναινετική ελληνική θέση είτε να εξηγήσει τυχόν αποκλίσεις από αυτή, αν υπάρξουν.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, πάντως, επέβαλε τη σκληρή γραμμή του και κατ' ουσίαν απέτρεψε τον πρόεδρο της χώρας Τσερβενκόφσκι να «αυτοσχεδιάσει» στη Νέα Υόρκη, κατά τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Γκρούεφσκι προκάλεσε τον πρόεδρο της χώρας δημόσια, καλώντας τον να γνωστοποιήσει αν έχει να προτείνει λύση στο θέμα της ονομασίας και να την παρουσιάσει στον λαό των Σκοπίων...

Κατόπιν όλων αυτών, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μπακογιάννη - Τσερβενκόφσκι στη Νέα Υόρκη, στην οποία οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Ενα «κρυφτούλι», που αναμένεται να συνεχιστεί και στους μακρείς διαδρόμους του κτιρίου του ΟΗΕ...
Τα τηλεοπτικά μέσα στην ΠΓΔΜ επέμεναν προχθές ότι κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι, η
κ. Μπακογιάννη πρότεινε στον κ. Μιλόσοσκι το έθνος και η γλώσσα να αναφέρονται ως «Makedonski» στη λατινική γραφή και χωρίς μετάφραση στα αγγλικά.
Ο κ. Μιλόσοσκι απέρριψε την πρόταση, εμμένοντας στις θέσεις της κυβέρνησής του.
«Δεν υπάρχει αλλαγή της θέσης της χώρας, σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Η θέση μας είναι σαφής και καλά γνωστή», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σημείωσε ότι επειδή η θέση της χώρας είναι γνωστή, δεν υπήρχε λόγος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πριν από την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ν. Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι, στις συνομιλίες που θα έχει τις προσεχείς ημέρες στη Ν. Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, θα έχει τη δυνατότητα να καταλήξει σε κάποια λύση και στη συνέχεια να την παρουσιάσει στην κοινή γνώμη της χώρας.
«Εχουμε οικοδομημένη θέση και οι παρατηρήσεις μας κινούνται στην κατεύθυνση προσαρμογής των προτάσεων στη θέση μας», δήλωσε ο Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες αναθεωρημένες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Στη Ν. Υόρκη βρίσκονται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο βοηθός της Ντάνιελ Φριντ, εκπρόσωποι της Ελλάδας και όλοι όσοι έχουν κάποια επιρροή στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας. Είμαστε σε αναμονή...», είπε ο Γκρούεφκσι, που τελευταίως έχει πολλές φορές επικριθεί από τον Τσερβένκοφσκι για τους χειρισμούς στο θέμα της ονομασίας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]