Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνία θα επέλθει μόνο αν δεχθεί ο Γκρούεφσκι!


Υποχωρητική η Μπακογιάννη!!!


Διαπραγματεύσεις υπό αίρεση για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δρομολογούνται στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται ήδη η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η αίρεση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα του και προειδοποιεί ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ως χθες βράδυ και με βάση την επίσημη ενημέρωση που δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία όμως αναφέρεται ως πολύ πιθανή.

Εξίσου πιθανή είναι η συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και την ηγετική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται απολύτως διχασμένη. Ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η επίσημη θέση για το ζήτημα της ονομασίας παραμένει αναλλοίωτη και επίσης ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα κάνει ο κ. Τσερβένκοφσκι θα κριθεί από τον ίδιο και από την κοινή γνώμη της χώρας του. Από την πλευρά του προέδρου της ΠΓΔΜ, εκφράστηκε εντονότατη ενόχληση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση του κ. Τσερβένκοφσκι με τον κ. Γκρούεφσκι πριν από το ταξίδι του πρώτου στη Νέα Υόρκη. Εκφράστηκε επίσης δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη χωρίς επεξεργασμένες θέσεις, με αποτέλεσμα, επί της ουσίας, να στερείται εξουσιοδότησης. Με αυτά τα δεδομένα, διπλωματικές πηγές μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα πραγματοποίησης εποικοδομητικών συνομιλιών. Μεταφέρουν ακόμη την απορία τους για το πώς είναι δυνατόν να επιδιωχθεί δέσμευση σε μια συμφωνία η οποία, ακόμη κι αν προκύψει, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδιδαν κλίμα αβεβαιότητας ως προς το τι πρόκειται να συμβεί στη Νέα Υόρκη, ενώ δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες κατά τις οποίες η ελληνική πλευρά φέρεται να ζητεί τον προσδιορισμό «makedonski» για το έθνος και τη γλώσσα της ΠΓΔΜ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική πλευρά, ενώ κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι δεν είναι ρεαλιστική η προσδοκία για ραγδαίες εξελίξεις, παρά την προφανή επιθυμία της διοίκησης Μπους να διευθετήσει την εκκρεμότητα πριν από την εκπνοή της θητείας της. Απόψε η κυρία Μπακογιάννη θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος εν όψει της έναρξης αύριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και είναι πιθανό ότι εκεί θα έχει μια πρώτη επαφή με την Αμερικανίδα ομόλογό της κυρία Κοντολίζα Ράις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να χειρίζεται ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της ανάδειξης του ζητήματος αυτοπροσδιορισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, η ατμόσφαιρα γύρω από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι βαριά, λόγω του βέτο της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, της μη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα και της στενής ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]