Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Να ανοίξει ο Λιμνίτης", λέει ο Μπαν Γκι Μουν


Εγκάρδιο κλίμα


Εγκαρδιωμένος από τη θετική προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στα θέματα που του ήγειρε στην ημίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στην έδρα Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Στη συνάντηση οι δύο άνδρες προέβησαν σε εκτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας ήταν θετικός στην ανάγκη να υλοποιηθούν περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη.
«Φαίνεται ότι υπάρχει χημεία και αυτό με ικανοποιεί», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι ο κ. Μπαν – του οποίου το προσωπικό ενδιαφέρον χαρακτήρισε θερμό - θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρακλήσεις του.
Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το θέμα το οποίο πρόταξε είναι να αποταθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ προς την Αγκυρα ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα θέματα που συζητούνται.

«Μου δόθηκε η δυνατότητα να πω τη δική μας εκτίμηση σ’ ό,τι αφορά στην πορεία του απευθείας διαλόγου που έχει αρχίσει και να ζητήσω από το Γενικό Γραμματέα να απευθυνθεί προς την Αγκυρα - γιατί πιστεύω ότι ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου μου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το κλειδί βρίσκεται εκεί – ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα τα οποία συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση κι όχι μόνο στην πορεία», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ενώ από ε/κ πλευράς θα υπάρξει ευελιξία και κατανόηση, "δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από τις βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού".
"Θα υπάρχει από δικής μου πλευράς κατανόηση και ευελιξία, αλλά οι αρχές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας και την ενότητα του λαού, δεν μπορούν να παραβιαστούν από εμένα. Είμαστε χώρα της ΕΕ και πρέπει η ομοσπονδία να είναι λειτουργική. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ώστε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο και εντός της ΕΕ".
Απαντώντας σε νέες δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κωλυσιεργεί, ο κ. Χριστόφιας εκφράζοντας τη λύπη του σημείωσε ότι συμβαίνει το αντίθετο.
«Διάβασα ότι ο κ. Ταλάτ με έχει κατηγορήσει ότι κωλυσιεργώ. Τι να πούμε, αντί να ο πω εγώ αυτό, το ακούω από τον κ. Ταλάτ. Λυπούμαι γι’ αυτές τις τοποθετήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν στη λύση στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα το έχω δώσει στον κ. Ταλάτ, το δίνω ακόμη μιά φορά και μέσα από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών», υπέδειξε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται πέραν του προσωπικού του απεσταλμένου, να εμπλακεί και ο ίδιος άμεσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περαιτέρω εμπλοκές από πλευράς του ΓΓ, ή των οποιωνδήποτε άλλων, καθώς υπάρχει διαδικασία με καθορισμένους τους πρωταγωνιστές και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών.
«Επαναλαμβάνω όμως ότι ο Γενικός Γραμματέας επιδεικνύει θερμό προσωπικό ενδιαφέρον, κι αυτό νομίζω λέει πολλά», πρόσθεσε.
Επανέλαβε επίσης ότι η όλη διαδικασία εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ποτέ να μην το ξεχνούμε αυτό, ότι η διαδικασία είναι διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία καλεί με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Και το υπογραμμίζω ότι οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές.
Σ’ ότι αφορά στην Τουρκία είναι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού που θα τεθούν οπωσδήποτε στο τραπέζι, αλλά οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι όχι δύο κρατών».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται αύριο να μιλήσει στη συνάντηση κορυφής για την Αφρική και να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Χριστόφια, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]