Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τζίπι Λίβνι: Η πράκτορας που θα αναλάβει την πρωθυπουργία


Γεννημένη στο Τελ Αβίβ, στις 8 Ιουλίου του 1958, η Τζίπι Λίβνι, η νέα αρχηγός του κόμματος Καντίμα, η οποία θα αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα στο Ισραήλ, θα είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτικό αξίωμα μετά τη Γκόλντα Μέιρ, που ήταν επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης από το 1969 έως το 1974.

Η Λίβνι, επισήμως θα αναλάβει καθήκοντα μόλις παραιτηθεί ο Εχουντ Ολμερτ, που είχε προαναγγείλει ότι θα το κάνει αμέσως μετά την εκλογή του διαδόχου του.

Η νέα αρχηγός του Καντίμα είχε ξεκινήσει την εκστρατεία της να διαδεχτεί τον Ολμερτ εδώ και καιρό και είχε εκφράσει για πρώτη φορά δημόσια τις φιλοδοξίες της το 2007 όταν τον κάλεσε να παραιτηθεί μετά από τη δημοσίευση μιας επίσημης έκθεσης που τον επέκρινε για τους χειρισμούς του στον πόλεμο του 2006 στο Λίβανο.

Στη βουλή είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Λικούντ, το 1999 και το 2005 ακολούθησε τον Αριελ Σαρόν όταν έφυγε από το Λικούντ και μαζί με κάποια στελέχη από το Εργατικό Κόμμα, ίδρυσε το Καντίμα προωθώντας σχέδια για την απόσυρση των στρατευμάτων και των εποίκων από τη Γάζα.

Στην πρώτη κυβέρνηση Σαρόν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Δικαιοσύνης ενώ ήταν η επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους μέχρι την διάσκεψη ειρήνης της Ανάπολης.

Προέρχεται από μία γνωστή υπερεθνικιστική οικογένεια αλλά έχει υιοθετήσει την απόσυρση από κάποια από τα κατεχόμενα εδάφη ως ένα ρεαλιστικό τρόπο για να διατηρηθεί η εβραϊκή πλειοψηφία στο Ισραήλ και να επιτευχθεί μία συμφωνία ειρήνης.

Πριν την ενασχόληση της με την πολιτική είχε εργαστεί ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ και ως δικηγόρος, ενώ είναι παντρεμένη με έναν διακεκριμένο εργολάβο του Τελ Αβιβ και έχει δύο ενήλικους γιους.

Ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια της και μάλιστα κάποτε είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, «άσχετο».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]