Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναβαθμίζονται οι συνομιλίες με τα Σκόπια, σε επίπεδο υπουργών


Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναβαθμίζεται ατύπως και αιφνιδιαστικά η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, χθες στο Παρίσι. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλοσόσκι, θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα για διερευνήσουν τις πιθανότητες να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση. Θεωρείται βέβαιο ότι την αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης επιδίωξε και η αμερικανική πλευρά, καθώς η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την επιθυμία της να δει το θέμα να κλείνει σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από την εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης Μπους.

Οι ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχαν σύντομη συνάντηση και συνομιλία χθες στο Παρίσι, στο περιθώριο του φόρουμ Ε.Ε. - Κεντρικής Ασίας. Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε αρχικά να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αργά το απόγευμα, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο κ. Μιλοσόσκι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Μπακογιάννη και, επικαλούμενος φόρτο προγράμματος, αλλά και το ενδεχόμενο να μην πάει στη Νέα Υόρκη, ζήτησε η συνάντηση να επισπευσθεί και να γίνει σήμερα. Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση ότι η επίσπευση ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης, υπό το βάρος των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και προκειμένου οι δύο πλευρές να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να διαφανεί εάν μπορεί στη Νέα Υόρκη να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση από τον ειδικό μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς και να ξεπεραστεί η στασιμότητα σε μια νέα συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, με αμερικανική πρωτοβουλία κανονίσθηκε συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στις Βρυξέλλες, προκειμένου και τότε να διαπιστωθεί εάν υπήρχε γόνιμο έδαφος για συμφωνία.

Για την τελευταία πρόταση Νίμιτς η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις. Από τα Σκόπια έχει ήδη διαφανεί ευνοϊκή υποδοχή των «ιδεών» Νίμιτς, που ικανοποιούν την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ σε σημαντικό βαθμό.

Παραμονές των αναμενόμενων εξελίξεων στη Νέα Υόρκη, στα Σκόπια διενεργήθηκε νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί η πλευρά της ΠΓΔΜ, επικαλούμενη την πίεση που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας. Ετσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενήργησε το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΞ. της γειτονικής χώρας, το 69,9% απαντά ότι προτιμά η χώρα να διατηρήσει το όνομα, παρά να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]