Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στενός συνεργάτης της Μέρκελ, καλεί να αποβληθεί η Ρωσία από τον όμιλο G8


Η Ρωσία "πρέπει να τεθεί εκτός" των συναντήσεων του Ομίλου των Οκτώ G8 οικονομικά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της υφηλίου εξ αιτίας των ενεργειών της Μόσχας στη Γεωργία, υποστηρίζει συντηρητικός βουλευτής και σύμβουλος της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.

Ο Έκαρτ φον Κλέντεν, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, είπε ότι ο όμιλος πρέπει να γίνει εκ νέου G7 με τον αποκλεισμό της Ρωσίας όσο αυτή δεν συνεργάζεται πλήρως με τον ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Γεωργία.

"Η Δύση δέχθηκε τη Ρωσία ως μέλος του G8, των πιο σημαντικών δημοκρατικών βιομηχανικών κρατών, αν και δεν εκπλήρωνε ούτε τις οικονομικές ούτε τις πολιτικές προδιαγραφές" γι’ αυτό, διατείνεται ο φον Κλέντεν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

"Ως εκ τούτου, οι χώρες αυτές πρέπει να συναντώνται στο παλιό σχήμα των G7 όσο η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών", προσθέτει στο άρθρο του στην κυριακάτικη Μπιλντ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πώς θα αντιδράσει η Ένωση στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Νότια Οσετία και την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, δυο περιοχές της Γεωργίας όπου έχουν εκδηλώσει αποσχιστικές τάσεις, ως ανεξάρτητες χώρες, επικαλούμενη το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου.

Αναθεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας ζητά ο Γκ. Μπράουν

Η ΕΕ, που θα έχει μία έκτακτη σύνοδο για τα γεγονότα στη Γεωργία, θα πρέπει ν’ αναθεωρήσει «απ’ την κορφή ως τα νύχια» τις σχέσεις της με τη Ρωσία, τονίζει ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ομπζέρβερ.

Η «εχθρική δράση της Ρωσίας ενάντια στη Γεωργία» ανέδειξε δύο άμεσα ερωτήματα: πώς θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε με τον καλλίτερο τρόπο τη Γεωργία και «πώς να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία πως η μονομερής προσέγγισή της είναι επικίνδυνη κι απαράδεκτη», τονίζει ο Μπράουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «του είπα πως θα πρέπει ν’ αναμένει μία αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση». Η Ρωσία είναι πλέον μία σημαίνουσα οικονομική δύναμη, «και δρέπει τους καρπούς μίας σταθερής παγκόσμιας τάξης, η οποία βασίζεται σε συμφωνίες, που καθιστούν το εμπόριο και τις επενδύσεις, τόσο δυνατές, όσο και κερδοφόρες». Συνεπώς, «όταν η Ρωσία έχει κάποια ενόχληση σε κάποιο θέμα, όπως η Νότιος Οσετία, θα πρέπει να δρα πολυμερώς, κατόπιν συναίνεσης, κι όχι μονομερώς με τη βία», προσθέτει ο Μπράουν.

Ο ίδιος τονίζει πως το μήνυμα στη Μόσχα είναι σαφές: «εάν θέλετε να είσθε ευπρόσδεκτοι στις τράπεζες των μεγάλων οργανισμών, όπως η G8, ο ΟΑΣΕ, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, θα πρέπει ν’ αποδεχθείτε και τα δικαιώματά σας, όπως και τις ευθύνες σας. Θέλουμε η Ρωσία να είναι ένας καλός εταίρος στη G8 και σ΄άλλους οργανισμούς, όμως δεν μπορεί να επιλέγει εκείνη σε ποιους κανόνες θέλει να εμπίπτει».

Η σύνοδος της ΕΕ «θα πρέπει ν’ αναθεωρήσει -απ’ την κορφή ως τα νύχια-τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις διατλαντικές σχέσεις μας και θα πρέπει να συνερχόμεθα πιο συχνά ως G7», τονίζει ο Μπράουν.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]